Βόρεια Κάρπαθος, η Όλυμπος και τα Παλάτια του Αιγαίου

Βόρεια Κάρπαθος, η Όλυμπος και τα Παλάτια του Αιγαίου

Πρόκειται για ένα από τα πιο αρχέγονα νησιά του Αιγαίου που μπορεί βέβαια πλέον να έχει γίνει τουριστική ατραξιόν, όμως ακόμα ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική, τα ιδιαίτερα έθιμά του, τη διάπλατη θέα του και την άδολη φιλοξενία των κατοίκων του.

γράφει ο Θοδωρής Αθανασιάδης στην efsyn.gr

Σαν φτάσετε στα Πηγάδια, την πρωτεύουσα δηλαδή και λιμάνι της Καρπάθου, μη φανταστείτε ότι εδώ τελειώνει και το ταξίδι σε αυτό το μεγάλο νησί της Δωδεκανήσου. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, αφού αν έχεις βάλει τελικό σου προορισμό το διάσημο χωριό Ολυμπος, έχεις μπροστά σου ακόμη πολύ πολύ δρόμο… Θα σημειώσεις στον χάρτη τον οικισμό Σπόα ο οποίος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Καρπάθου και απέχει σχεδόν 35 χιλιόμετρα από το λιμάνι, σε έναν δρόμο όχι από τους ευκολότερους του νησιού.

Φτάνοντας εδώ σταμάτησε λίγο να πάρεις μια ανάσα, να δεις τους παροπλισμένους ανεμόμυλους, να απολαύσεις τον καφέ σου σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία. Αν έχεις λίγο χρόνο αξίζει να κάνεις μια βόλτα στα καλντερίμια του και να αναζητήσεις τις παλιές του εκκλησίες. Θαλασσινό επίνειο του Σπόα είναι ο όμορφος όρμος του Αγίου Νικολάου με τα τιρκουάζ νερά και την ήπια ανάπτυξη, ενώ η εκκλησιά της Παναγιάς Εφταμπατούσας, που είναι μία από τις παλαιότερες του νησιού, θεωρείται το αξιοθέατο του χωριού.

Ολυμπος, η πρώτη θέαση καθηλώνει

Μετά τη Σπόα η πινακίδα προειδοποιεί ότι ο ασφάλτινος δρόμος για τη θρυλική Ολυμπο -μια διαδρομή 21 χιλιομέτρων- είναι μια μικρή περιπέτεια, γεμάτη στροφές, γκρεμούς αλλά και ακατέργαστα νησιώτικα τοπία. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής που είναι το στενότερο του νησιού, ο επισκέπτης έχει το σπάνιο προνόμιο να βλέπει συγχρόνως και τις δύο πλευρές της Καρπάθου! Σημειωτέον ότι ανάμεσα σε Σπόα και Ολυμπο δεν υπάρχει κανένας άλλος οικισμός.

Η πρώτη θέαση της Ολύμπου ή Ελυμπος -έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι με υπερηφάνεια το χωριό τους- πραγματικά σε καθηλώνει. Αν και πρόκειται πλέον για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Δωδεκάνησου, ο οικισμός διατηρεί στο ακέραιο την αυθεντική του προσωπικότητα και κυρίως τις παραδόσεις του. Οι γειτονιές μοιάζουν να κρέμονται σε απόκρημνη πλαγιά και το σύνολο του αρχιτεκτονικού ιστού γοητεύει με τη μυστηριώδη επιβλητικότητά του. Στο κέντρο του δεσπόζει η εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι το καμάρι της Ολύμπου.

Στην Ολυμπο θα βρεις πλέον πολλούς τουρίστες να περπατούν στα γραφικά καλντερίμια, να φωτογραφίζουν τα χαρακτηριστικά σπίτια, ντόπιες γυναίκες να φορούν ακόμα παραδοσιακές φορεσιές, να ψήνουν ακόμα στους ξυλόφουρνους… Οι περισσότεροι απολαμβάνουν τον καφέ ή το φαγητό τους στις ταβέρνες με τα τραπεζάκια αραδιασμένα στα ασπρισμένα σοκάκια ή ψωνίζουν διάφορα αναμνηστικά από τα μικρομάγαζα.
Η αλήθεια είναι πως αν βρεθείς εδώ τον Αύγουστο ίσως αυτή η αυθεντική γοητεία που περιγράφουμε παραπάνω να εξανεμίζεται μέσα στο πλήθος των επισκεπτών και το όλο σκηνικό να φαίνεται διαφορετικό και επιτηδευμένο. Ομως και σε αυτή την περίπτωση αξίζει να ξεφύγετε από την πεπατημένη, να χαθείτε στα πιο απόμερα σοκάκια και να αναζητήσετε την πραγματική ψυχή αυτού του ιδιαίτερου αιγαιοπελαγίτικου χωριού.

Κάτω στο Διαφάνι

Οκτώ χιλιόμετρα κατηφορικού και με αρκετές στροφές δρόμου θα μας φέρουν από την Ολυμπο στο Διαφάνι, το τουριστικό θέρετρο και λιμάνι της βορειοδυτικής Καρπάθου. Για να έχουμε μια εικόνα των αποστάσεων, το Διαφάνι απέχει οδικώς 65 χιλιόμετρα από το Πηγάδι, την πρωτεύουσα του νησιού. Βέβαια αν θέλεις να γλιτώσεις τη δύσκολη οδική διαδρομή θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το Διαφάνι συνδέεται καθημερινά με την πρωτεύουσα της Καρπάθου με ημερόπλοια.

Διαφάνι Καρπάθου

Η περιοχή, αν και σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια, τους τελευταίους αιώνες χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως λιμάνι με σκοπό οι κτηνοτρόφοι να μπορούν με τα καΐκια να περνούν τα ζώα τους στο γειτονικό νησάκι Σαρία που σχεδόν ακουμπά στην Κάρπαθο.

Το Διαφάνι διαθέτει υποδομή για καφέ-φαγητό, ενώ παράλληλα προσφέρει πρόσβαση σε υπέροχες παραλίες. Διαχρονικά δοκιμασμένες είναι οι ταβέρνες «Ανοιξη», «Δελφίνι» και «Κοράλλι».

Η οργανωμένη ακρογιαλιά που απλώνεται μπροστά από τον οικισμό είναι βοτσαλωτή, με διάφανα, καθαρά νερά, αλλά και πολυσύχναστη. Σε μικρή απόσταση όμως θα βρεις και άλλες πιο ήσυχες, όπως ο όρμος Καμπί, 500 μέτρα νότια από το λιμάνι. Παρ’ όλο που βρίσκεται λίγο πιο μακριά, αξίζει τον κόπο να αναζητήσεις τη βοτσαλιά Βανάντα, βόρεια από το Διαφάνι, που απέχει 3 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο. Πρόκειται για μια ανοργάνωτη, ερημική παραλία με βαθιά, πεντακάθαρα νερά που σίγουρα θα ανταμείψει όσους την αναζητήσουν.

Το Στενό της Σαρίας

Ρίχνοντας μια βιαστική ματιά στον χάρτη της Καρπάθου, πιθανόν να μη διακρίνεις τη λωρίδα θάλασσας, πλάτους 100 μέτρων – το λεγόμενο από τους ψαράδες «Στενό» που χωρίζει τον κορμό του κυρίως νησιού από τη νησίδα Σαρία.

Η Σαρία είναι ένα μικρό, ορεινό νησί της Δωδεκάνησου με έκταση περίπου 20 τ.χλμ. Κρυμμένος στο απόκρημνο ανάγλυφο του βόρειου μέρους του νησιού βρίσκεται ο μοναδικός, αλλά έρημος πια, οικισμός Αργος ή Κάτω Γη. Αν και φαίνεται παράδοξο, η ανθρώπινη παρουσία σε τούτη την απόμερη νησίδα του Αιγαίου ανιχνεύεται από τη Νεολιθική, κιόλας, Εποχή.

Το αρχαίο όνομα της νησίδας ήταν Σάρος και στην τοποθεσία που σήμερα είναι γνωστή ως Παλάτια υπάρχουν παλαιοχριστιανικά και μεσαιωνικά κτίσματα, κάποια εξ αυτών πιθανόν να ήταν δημιουργήματα Αράβων και Σαρακηνών, αφού η νησίδα υπήρξε ορμητήριο πειρατών.

Ο όρμος των Παλατιών της Σαρίας με το ξωκλήσι τ’ Αή Ζαχαριά ψηλά στο βάθος.

Στα Παλάτια του Μεσαίωνα

Από το λιμανάκι στο Διαφάνι αναχωρούν καθημερινά εκδρομικά σκάφη -καιρού βέβαια επιτρέποντος- πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές στον βορειότερο όρμο της Καρπάθου όπου βρίσκεται το απομονωμένο και εποχικά κατοικούμενο Τρίστομο, ένα από τα πιο γοητευτικά και ανεπιτήδευτα χωριά του Αιγαίου.

Στη συνέχεια το πλοιάριο κατευθύνεται προς το θαλάσσιο σπήλαιο του Τρούλακα για να καταλήξει στην παραλία Παλάτια που βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού της Σαρίας. Το πλοιάριο θα ασφαλιστεί με γερούς κάβους πάνω στα βράχια και στη συνέχεια θα αποβιβαστούν οι επισκέπτες. Οι περισσότεροι την αράζουν στο τροπικών χρωμάτων ακρογιάλι και απολαμβάνουν τις βουτιές τους σε ένα κυριολεκτικά εξωπραγματικό τοπίο παρέα με τα κατσίκια και τα γαϊδουράκια που πλησιάζουν άφοβα τους «εισβολείς». Μια σειρά από αλμυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους στην απόμερη βοτσαλωτή παραλία.

Αν αγαπάς την περιήγηση και αντέχεις τις ανηφορικές διαδρομές με την κάψα του καλοκαιρινού ήλιου, μπορείς να ανέβεις μέσα από το φαράγγι για το εκκλησάκι της Αγία Σοφίας και από εκεί να ατενίσεις τη μοναδική θέα. Συνεχίζοντας την ανηφόρα μπορείς να καταλήξεις στο ξωκλήσι του Αγ. Ζαχαρία, ακόμη πιο βαθιά στην ενδοχώρα του άγονου νησιού.

Αν και η ευρύτερη περιοχή δείχνει ερημοτόπι, ωστόσο διάσπαρτη καθώς είναι από υπολείμματα αρχαίων κτισμάτων, γίνεται ο αδιάσειστος μάρτυρας μιας παμπάλαιης, έντονης, ανθρώπινης δραστηριότητας εδώ. Ισως τα πιο εντυπωσιακά από αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα να είναι οι θολωτοί, πέτρινοι οικίσκοι των Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι ζούσαν εδώ γύρω στον 6ο μ.Χ. αιώνα! Στο βορειότερο τμήμα της Σαρίας και στην πίσω πλευρά του βουνού, περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορία από την παράλια Παλάτια και δυτικά από την εκκλησία του Αγίου Ζαχαρία, βρίσκεται το έρημο χωριό Αργος.

Το γοητευτικό αυτό άγριο ανάγλυφο κυριολεκτικά σε προσκαλεί να το εξερευνήσεις, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς είναι βραχώδες, δύσβατο και απομονωμένο. Καλό θα ήταν σε μια τέτοια εξερευνητική βόλτα να έχετε μαζί σας κάποια συντροφιά ή ακόμα καλύτερα κάποιον που να γνωρίζει τούτα τα μέρη. Οπωσδήποτε χρειάζεται να φοράτε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και όχι σαγιονάρες, καπέλο και να έχετε μαζί σας άφθονο νερό. Φροντίστε επίσης να έχετε ενημερώσει τον υπεύθυνο του πλοιαρίου ότι θα κάνετε αυτή την εξερευνητική περιήγηση. Πληροφορίες για τις ημερήσιες εκδρομές με καΐκι από Διαφάνι προς Σαρία.

Για οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές στη βόρεια Κάρπαθο και στη Σαρία θα απευθυνθείτε στο γραφείο «Trekking Karpathos» με έδρα στο Διαφάνι τηλ. 6973769167, κ. Μηνάς

Διαμονή

Ολυμπος
● «Olympos Archipelagos» τηλ. 210 4518669,& 22450 51091
● «Aphrodite Hotel» τηλ. 22450 51307
● «Anemos» τηλ. 6988721214

Διαφάνι
● «Dorana Studios and rooms» τηλ. 22450 51038
● «Μπαλάσκας» τηλ. 22450 51320
● «Μαϊστράλι» τηλ. 6942632343 & 6948416289
● «Diafani View» τηλ. 6947766414
● «Γλάρος» τηλ. 22450 51501
● «Nikos Hotel» τηλ. 22450 51289

πηγή efsyn.gr

19.6.2024