Όχι σε τοποθέτηση προτομών, Σοφ. Οικονομίδη και Κων. Μελά, από κοινότητα και εκκλ. Επιτροπή Μενετών Καρπάθου

Όχι σε τοποθέτηση προτομών, Σοφ. Οικονομίδη και Κων. Μελά, από κοινότητα και εκκλ. Επιτροπή Μενετών Καρπάθου

Τέλος στο αίτημα της κας Εύης Οικονομίδου – Μελά και της κόρης της, κας Σοφίας Μαρία Κων. Μελά, για την τοποθέτηση μαρμάρινων προτομών του αγωνιστή της 5ης Οκτωβρίου, Σοφοκλή Μηνά Οικονομίδη και του δικηγόρου και συγγραφέα Ντίνου Μελά, έδωσε πριν από λίγες ημέρες η κοινότητα Μενετών αλλά και η εκκλησιαστική επιτροπή της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μενετών.

Με αιτήματα τους από τις αρχές του χρόνου οι δυο γυναίκες πρότειναν, όπως ακριβώς αναφέρουν στις επιστολές, να τοποθετηθούν:

“μαρμάρινες προτομές των αειμνήστων πατέρα και παππού μας Σοφοκλή Μηνά Οικονομίδη, διακεκριμένου αγωνιστή της Καρπαθιακής Επαναστάσεως της 5ης Οκτωβρίου 1944 και του συζύγου και πατέρα μας Ντίνου Αντ. Μελά, δικηγόρου-Δρ. Φιλολογίας, καταξιωμένου ερευνητή και συγγραφέα του μνημειώδους συγγράμματος “Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου – 5 Οκτωβρίου 1944″ και όχι μόνο”.

Συγκεκριμένα αιτήθηκαν από τον πρόεδρο κ. Μαγριπλή και το τοπικό συμβούλιο να προσδιορίσουν σε Συνεδρίαση τους με ακρίβεια τα σημεία τοποθέτησης των δύο προαναφερθεισών προτομών εντός του οικισμού των Μενετών.

Μάλιστα η γνώμη τους ήταν ότι “η μεν προτομή του Σοφοκλή Μηνά Οικονομίδη θα πρέπει να τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του Κεντρικού μνημείου της 5ης Οκτωβρίου στη θέση Ανεμόμυλος, του δε Ντίνου Αντ. Μελά εντός του κτιρίου  του Ρήγειου Δημοτικού Σχολείου Μενετών, πλησίον της προτομής του αειμνήστου καθηγητή φιλολογίας Μηνά Βασ. Οικονομίδη”.

Τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο Μενετών του Δήμου Καρπάθου όσο και η εκκλησιαστική επιτροπή απέρριψαν τις προτάσεις της κας Εύης Οικονομίδου – Μελά και της κόρης της, Σοφίας Μαρία Κων. Μελά.

Τα Καρπαθιακά Νέα παραθέτουν τις επιστολές, καθώς και τις δυο αρνητικές αποφάσεις, της κοινότητας και της εκκλησιαστικής επιτροπής. 

 

 

 

 


 

Η αρνητική απάντηση της εκκλησιαστικής επιτροπής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μενετών: 


Το πρώτο αίτημα της οικογένειας Μελά (18.1.2023)


Το 2ο αίτημα της οικογένειας Μελά 8.5.2023


Αίτημα προς Δήμαρχο Καρπάθου κ. Ιωάννη Νισύριο

 

9.7.2023

Καρπαθιακά Νέα