Η Παναγία η Βρυσιανή. Έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά;

Η Παναγία η Βρυσιανή. Έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά;

γράφει ο π. Στυλιανός Φασούλας

Η Παναγία η Βρυσιανη είναι αφιερωμένη στην γέννηση της υπεραγίας Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για έναν ναο που χτίστηκε το 1935 στα θεμέλια του πρώτου ναού, που πιθανολογείται να ανεγέρθηκε το 1553 και να ανακαινίσθηκε το 1791. Είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της επαρχίας Καρπάθου και Κάσου και ένα απο τα σημαντικότερα της Δωδεκανήσου, κι όλο αυτό οφείλεται στην σεπτή κι θαυματουργή εικόνα της. Την ακριβή προέλευση της δεν την γνωρίζουμε, ομως η παράδοση θέλει να προέρχεται απο τους Κύπριους μετανάστες στην μεσαιωνική περίοδο, όπου εγκαταστάθηκαν στην Κάρπαθο και στην περιοχή του Λευκού, και αργότερα με τις επιδρομές των πειρατών η εικόνα μεταφέρθηκε μαζί με την τότε κοινότητα του Λευκού στην σημερινή της τοποθεσία.

Αυτό όμως που αξίζει να σημειωθεί είναι οτι δυο μοναχοί αγιορείτες, οταν έφθασαν στο χωριό και είδαν την εικόνα χωρίς κανένα δισταγμό την θεώρησαν έργο τους Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Οπως και να έχει μιλάμε για μια εικόνα ή μάλλον να πούμε καλύτερα για ένα σκεύος επικοινωνίας των ανθρώπων με τον Θεό, και αυτό γιατί τα θαύματα που έγιναν είναι αμέτρητα.

Αν με ρωτήσεις εμένα προσωπικά θα έλεγα οτι πρόκειται για μια ζωντανή εικόνα πού είναι εκεί και περιμένει να της μιλήσεις, αρκεί να πας με ταπείνωση και καθαρή καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη και μετάνοια και ένα είναι το σίγουρο.Οτι και να της πεις, Ακούει.

φωτογραφία Νικόλας Παραγιός