Πανδημία και Ηλικιωμένοι, γράφει ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

Πανδημία και Ηλικιωμένοι, γράφει ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

 

 

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν

Πρόεδρος Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας

Η εμφάνιση της πανδημίας του κορωναϊού ανέτρεψε δραματικά την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Τα περιοριστικά μέτρα και ο εγκλεισμός στο σπίτι από τα μέσα Μαρτίου ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αναγκαστήκαμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να προσαρμοστούμε σε αδιανόητες έως τότε συνθήκες περιορισμού και σε απαγορεύσεις που επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό τη ζωή μας.

Ωστόσο, τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι αυτά που συγκριτικά έχουν υποστεί τις σοβαρότερες ίσως συνέπειες από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες σε σωματικό, πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο. Λόγω των νοσημάτων που συχνά συνυπάρχουν με το γήρας οι ηλικιωμένοι αποτελούν την πλέον ευπαθή ομάδα και επομένως ο κίνδυνος να νοσήσουν από τον ιό αλλά και να χάσουν τη ζωή τους ήταν και παραμένει πολύ υψηλός. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε ο ΟΗΕ τα ποσοστά θνησιμότητας από τον ιό για άτομα άνω των 80 ετών είναι πέντε φορές ο παγκόσμιος μέσος όρος.

Με την πανδημία παρατηρήθηκε επιδείνωση της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους στους ηλικιωμένους οι οποίοι επιπλέον παραμέλησαν τις εξετάσεις τους και τη φαρμακευτική τους αγωγή με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί σοβαρά η υγεία τους. Εξαναγκάστηκαν να σταματήσουν τις επαφές με παιδιά και εγγόνια και οι πιο υγιείς και ενεργοί να διακόψουν τις δραστηριότητες που τους χάριζαν ευεξία. Εξάλλου, οι μη αυτοεξυπηρετούμενοι και οι άποροι αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης και επιβίωσης και έχουν απομονωθεί εντελώς βιώνοντας μια πολύ σκληρή πραγματικότητα, είτε στο σπίτι τους είτε σε κάποιον οίκο ευγηρίας.

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα στις ημέρες μας είναι και η φροντίδα και προφύλαξη από τις ιογενείς λοιμώξεις των τροφίμων στις σχεδόν 300 μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας. Στις μονάδες αυτές όπου διαβιούν περίπου 14.000 ηλικιωμένοι δίδεται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή έστω και ενός κρούσματος κορωναϊού που είναι δυνατόν να προκαλέσει ομαδική και καθολική νόσηση με υψηλότατα νοσηρότητα και θνητότητα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας οι μονάδες ηλικιωμένων στην πατρίδα μας δεν είχαν πρακτικά κρούσματα σε αντίθεση με τις αντίστοιχες της Ευρώπης που είχαν βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες.

Αλλά ακόμη και σήμερα που έχουμε 132 θετικά κρούσματα στις μονάδες της χώρας, το ποσοστό είναι μόλις 0,97% των φιλοξενουμένων και το σύνολο των θανάτων είναι 28 ηλικιωμένοι. Αυτό αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί σχολαστικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών επιστημόνων υιοθετώντας τις απαραίτητες αρχές προφύλαξης.

Η κατάσταση με την πανδημία είναι κρίσιμη και κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκειά της. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ηλικιωμένοι να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, να φορούν παντού προστατευτική μάσκα, να μην μετακινούνται άσκοπα με τα ΜΜΜ, να αποφεύγουν συναθροίσεις και στενές επαφές και να τηρούν αποστάσεις. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να προβούν σε έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και να μην παραμελούν τις εξετάσεις τους και τη φαρμακευτική τους αγωγή για τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Είναι θεμελιώδους σημασίας το τέλος της πανδημίας να μας βρει όλους μαζί και δυνατούς 

πρώτη δημοσίευση ΕΝΘΕΤΟ ΝΕΑ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020