Αντώνης Παραγιός, ο Καρπάθιος - θρύλος της ΑΕΚ

Αντώνης Παραγιός, ο Καρπάθιος - θρύλος της ΑΕΚ

του Μανώλη Δημελλά

Γνωρίζουμε για σπουδαίους Καρπάθιους γιατρούς, νομικούς, καθηγητές, δεινούς μαστόρους πέτρας. Ακόμη και επιχειρηματίες, που διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του πλανήτη.

 

Σήμερα, εδώ, στα Καρπαθιακά Νέα, θα παρουσιάσουμε έναν Καρπάθιο που άφησε εποχή μέσα στα γήπεδα. Μάλιστα, καλά διαβάσατε, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, που έφτασε τις 125 συμμετοχές σε επίσημους αγώνες με τον Δικέφαλο:

90 στο Πρωτάθλημα Αθηνών, 8 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και 27 στο Κύπελλο Ελλάδας. Χρίστηκε διεθνής έχοντας 2 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα, είναι ο γηραιότερος εν ζωή παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ!

Ο Αντώνης Παραγυιός γεννήθηκε στις Μενετές Καρπάθου το 1929, πατέρας του ήταν ο Νικόλας Παραγιός και η μητέρα του Ευαγγελία Μπρουσιανού κι ο Αντώνης είναι ένα από τα επτά παιδιά τους.

Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργολάβος στην Αμερική, το 1931 επέστρεψε στο νησί, πήρε την οικογένεια του και τους έφερε στην Γλυφάδα για μόνιμη κατοικία.

Σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε το ποδόσφαριο από τον ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ Γλυφάδας. Στην ΑΕΚ τον πήρε ένας πολύ γνωστός Καρπάθιος, εργολάβος και φίλος του πατέρα του, ο Ανδρέας Γιαβάσης.

Το 1948 έπαιξε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, στην οποία αποτελούσε βασικό στέλεχος για 9 χρόνια.

Ο Αντώνης Παραγυιός αγωνίστηκε στη θέση του αμυντικού και ξεχώρισε για την μαχητικότητα του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι μέσα και έξω από το γήπεδο τον φώναζαν «λιονταράκι», αφού έμεινε αξέχαστο το πάθος και το στυλ του.

 

Με την ΑΕΚ πανηγύρισε την κατάκτηση τριών Κυπέλλων Ελλάδας (1949, 1950, 1956) και ενός Πρωταθλήματος Αθηνών (1950).

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του, πιστεύει ότι είναι το παιγνίδι με την Αούστρια Βιέννης, το 1951, ας σημειώσουμε ότι η Αούστρια εκείνα τα χρόνια ήταν μια από τις πιο δυνατές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Οι Αυστριακοί είχαν έρθει στην Ελλάδα για φιλικούς αγώνες και συνέτριψαν τον Ολυμπιακό και τον  Παναθηναϊκό. Όμως στον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ, το ματς έγινε στη Λεωφόρο, τα βρήκαν σκούρα.

Το ματς κατέληξε σε ισοπαλία 2-2.

Ο Αντώνης Παραγυιός κατέκτησε με την ΑΕΚ τρία κύπελλα Ελλάδος, 1949-1950-1956. και ένα πρωτάθλημα Αθηνών το 1950.

Το 1957 για τον Παραγυιό υπήρξε δύσκολη κι ανάποδη χρονιά. Ένα χτύπημα στο γόνατο ήταν η αιτία να σταματήσει πολύ πρόωρα την καριέρα του σε ηλικία 28 ετών.

Όμως δεν σταμάτησε τον αθλητισμό, αυτή τη φορά ασχολήθηκε με το τένις κι έφτασε να κάνει πρωταθλητισμό! Εργαζόμενος σε πετρελαϊκή εταιρία έβρισκε χρόνο και τον διέθετε για την ανεξίτηλη αγάπη που δεν ήταν άλλη από τον αθλητισμό.

Σήμερα ο Αντώνης Παραγυιός αποτελεί τον γηραιότερο εν ζωή παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ κι είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου της δεκαετίας 1950.

Πριν λίγα χρόνια ο Αντώνης Παραγυιός είχε βρεθεί στην Κάρπαθο προσκεκλημένος από τον Γιώργο Παραγυιό και είχε τιμηθεί για την ομάδα των παλαιμάχων.

Η σύζυγος του Αντώνη, Κυριακή Παραγυιού, το γένος Καλογιάννη, αν και έχει καταγωγή από την Σινώπη της Μικράς Ασίας, μέσα από τον Αντώνη έχει μάθει τους Καρπάθιους και την ιστορία τους! Κι όπως η ίδια μας είπε δεν ήταν λίγοι οι φίλαθλοι, με καταγωγή από την Κάρπαθο, που γνώριζαν τον Αντώνη και παρακολουθούσαν τα ματς που έπαιζε.

Λέγανε κάποιοι παλιοί, πως όποια πέτρα κι αν σηκώσεις έναν τουλάχιστον Καρπάθιο από κάτω θα τον βρεις! Όταν το είχα πρωτακούσει μου φάνηκε μια αστεία υπερβολή. Σήμερα, όσο μεγαλώνω, αρχίζω να κατανοώ εκείνη τη φράση που ήθελα να χλευάσω. Ο Αντώνης Παραγυιός είναι το παράδειγμα του Καρπάθιου που ξεχωρίζει, γιατί όλα αυτά που έκανε έκρυβαν άπειρο πάθος κι τον πιο γλυκό αιώνια εφηβικό ενθουσιασμό.