Παρουσιάστηκε στα Πηγάδια η πρόταση του Ντίνου Καραξή για το λιμάνι της Καρπάθου

Παρουσιάστηκε στα Πηγάδια η πρόταση του Ντίνου Καραξή για το λιμάνι της Καρπάθου

Αρκετοί ήταν οι Καρπάθιοι που το πρωί της Κυριακής, 29 Αυγούστου 2021, βρέθηκαν σε κεντρικό καφέ των Πηγαδίων και εκεί έμαθαν ότι υπάρχει και μια τρίτη πρόταση για το λιμάνι της Καρπάθου! 

Ο σχεδιαστής της, Πολιτικός Μηχανικός κ. Κωνσταντίνος Καραξής, παρουσίασε για πρώτη φορά ανοιχτά στην κοινωνία της Καρπάθου την πρόταση του, την οποία ωστόσο έχει καταθέσει από την 9η Σεπτεμβρίου 2019, στον Δήμο του νησιού, με αριθμό πρωτ. 6500!

Ο κ. Καραξής, γεννημένος το 1945 στο Απέρι και μεγαλωμένος στα Πηγάδια, είναι συνταξιούχος Πολιτικός Μηχανικός, εργολήπτης Δ τάξεως και γνωρίζει καλά την Κάρπαθο, διαφοροποιείται από την πρόταση Γιαμίν, αλλά και από την πρόταση Λιμενικού Ταμείου (πρόταση που υποστηρίζει ο Ναύαρχος Νίκος Κανάκης). Ο κ. Καραξής, καταρχήν δεν είναι σύμφωνος με την απομάκρυνση του λιμανιού από τα Πηγάδια και προτείνει την δημιουργία λιμενοβραχίονα εφαπτόμενου δεξιά από το Γααρόνησο, προς την ανοικτή θάλασσα, ο οποίος θα φτάνει στο στόμιο του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα. Πρόκειται για λιμενοβραχίονα 300 μέτρων, στον οποίο θα μπορούν να δέσουν τόσο τα επιβατηγά όσο τα και κρουαζιερόπλοια κι όπως μας ανέφερε, ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 14,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, πάντοτε σύμφωνα με την πρόταση του κ. Καραξή, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία λιμανιού στην περιοχή της Αγίας Γκάρας για τα οχληρά φορτία. Μάλιστα όπως επισημαίνει στα Καρπαθιακά Νέα ο κ. Καραξής, δεν μιλάμε για μια πλατφόρμα, αλλά για ολοκληρωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, «που είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες» όπως ανέφερε και συνέχισε τον συλλογισμό του με κάτι, που αν ισχύει, αλλάζει τα δεδομένα: “Η ΔΕΗ δεν επιτρέπει να γίνει λιμάνι στον Βρόντη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, λοιπόν αυτή η πιθανότητα αποκλείεται. Ίσως μετά από 5 χρόνια κι αφού μετακομίσει από εκεί το εργοστάσιο”.

 

Η πρόταση Καραξή, έχει παρουσιαστεί στον Δήμαρχο της Καρπάθου, ωστόσο ο δημιουργός της έκρινε ότι είναι καιρός πια να γνωρίζει και η καρπαθιακή κοινωνία, για αυτό το λόγο προχώρησε στην ανοιχτή συγκέντρωση.

Οι δυο μέχρι σήμερα γνωστές προτάσεις

Στις 24/1/19 η Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου απέστειλε εγγράφως στην Περιφέρεια και τον Δήμο την θέση της  για τα έργα που πρέπει να μελετηθούν για το λιμάνι της Καρπάθου, προτείνοντας  ένα ολοκληρωμένο  σχεδιασμό, ίσου  προϋπολογισμού με την πρόταση Γιαμιν, που περιλαμβάνει :

α)την επέκταση του ακρομωλίου κατά 170, ώστε να αυξηθεί η προστασία από τους κυματισμούς και να μπορούν να πλαγιοδετούν εξωτερικά κρουαζιερόπλοια 200μ., 

β)την κρηπίδωση της ανατολικής πλευράς  του Γαρόνησο για την εξυπηρέτηση  των ημερόπλοιων   και 

γ) την κατασκευή στην βόρεια ακτή του Βρόντη ενός κρηπιδώματος 200 μ. όπου να μεταφερθούν οι εμπορικές δραστηριότητες του λιμανιού και  το καλοκαίρι να πρυμνοδετούν  εκεί  και τα οχηματαγωγά  πλοία της γραμμής.

Η πρόταση «Γιαμιν», προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων, προβλέπει επέκταση του ακρομωλίου δυτικά κατά 170 μ. και την ένωσή του με το Γαρόνησο με την παραλιακή με παράλληλη καθαίρεση (χάλασμα) του υπάρχοντος κυματοθραύστη για την δημιουργία νέας εισόδου των καϊκιών στο λιμάνι, αφού μόνο καΐκια θα μπορούν να δένουν στο νέο «μεγάλο» λιμάνι. Ο ίδιος ο μελετητής στην έκθεσή του αναφέρει ότι στο εσωτερικό του νέου λιμανιού θα μπορούν να πρυμνοδετούν οκτώ ημερόπλοια μήκους 30μ. και ένα ακόμη πλοίο 40μ.

Με άλλα λόγια στο νέο λιμάνι, σύμφωνα με το σχέδιο Γιαμίν στα εξωτερικά κρηπιδώματα θα μπορεί να πλαγιοδετεί ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους 165μ κι αυτό μόνο τις μέρες που δεν θα προβλέπεται να προσεγγίζει πλοίο της Γραμμής (ας κρατήσουμε ότι μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στο τελευταίο σχέδιο «Γιαμίν» που ωστόσο δεν μπορούμε να τις γνωρίζουμε).

Σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του κ. Κανάκη «στο Γαρόνησο μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί  δώδεκα (12) διαφορετικές λύσεις  από τρείς μελετητές που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε πως όλες παρουσιάζουν προβλήματα.

Το βασικό  πρόβλημα  είναι το Δεσποτικό  εξ αιτίας του οποίου μειώνεται ο χώρος ελιγμών  των πλοίων.  Παράλληλα  δεν λύνεται το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης της πόλης και όποια λύση και αν επιλεγεί και ότι έργο και να γίνει δεν μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον ,αν οι ανάγκες το επιβάλουν».

Έχει χαθεί χρόνος, ακόμη και σήμερα η κοινωνία δεν είναι ενημερωμένη, δεν γνωρίζει τα υπέρ, ούτε και τα κατά της κάθε μιας πρότασης. Το τι συμφέρει το νησί και μόνο αυτό έχει ουσία!

Τόσο ο Δήμος, άλλο τόσο και η Περιφέρεια, έχουν μεγάλες ευθύνες. Θα έπρεπε να είχαν προσπαθήσει πολύ περισσότερο. Το ζήτημα του λιμανιού ανήκει στην Κάρπαθο και η κατασκευή του θα καθορίσει το μέλλον του νησιού, κανείς λοιπόν δεν έχει το δικαίωμα να σκέφτεται με γνώμονα τον εαυτό του.