Χθες στην πλατεία Δημαρχείου, όπως είχαν αναγγείλει τα Καρπαθιακά Νέα, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Εμμανουήλ Π. Περσελή, Ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ, με τίτλο “Κάσος, δάφνη που ανθίζει στο βωμό της Ιστορίας” Μελετήματα Δωδεκανησιακής Ιστορίας και Πολιτισμού. Από τις εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα, 2021. Με την ευγενική χορηγία του Δήμου της Ηρωικής Νήσου Κάσου.
Την παρουσίαση έκαναν ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Λαογραφίας στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Καλλίνικος Νικόλαος Μαυρολέων, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο εκτέλεσε με επιτυχία ο κ. Ευάγγελος Καταχανάς, χαιρέτησε την εκδήλωση ο δήμαρχος της ΗΝ Κάσου, Μιχαήλ Ερωτόκριτος, με εμπεριστατωμένη ομιλία ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο, του κ. Περσελή, διάβασε η κα Ειρήνη Σακέλλη.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Αλεξιάδη ο οποίος, μεταξύ άλλων, διάβασε τα ακόλουθα πέντε δίστιχα τα οποία συνέθεσε ο ίδιος και αναφέρονταν στην Ηρωική Νήσο Κάσο.
Κάσος, ηρωικό νησί, δαφνοστεφανομένο,
από τα χρόνια τα παλιά, αρχοντογεννημένο.
Άγνωστη ιστορία σου, σε πλάτη και σε μήκη,
μα ο πιο μεγάλος έπαινος ο εθνικός σ ανήκει.
Στάθηκε υπερήφανη και αν σε κάναν στάχτη,
στη μάνα έχει παράπονα και στον εχθρό σου άχτι
Όλοι οι ιστορικοί μιλούν κι λαϊκή μας μούσα,
πως στο βωμό της λευτεριάς ήσουν πάντα παρούσα.
Σαν αδελφή η Κάρπαθος, σε έχει μικρή νερά(ι)δα,
που καμαρώνει σήμερα για σένα η Ελλάδα.
Ο κ. Αλεξιάδης ξεκίνησε ως εξής την συγκινιτική ομιλία του:
«Τα πέντε αυτά δίστιχα που με τα αρχικά τους γράμματα σχηματίζουν την ακροστιχίδα Κάσος συνέθεσα προχθές και να θυμίσω τα μαθητικά μου χρόνια, στα σχολεία της Καρπάθου, τότε που έγραφα πρωτόλεια ποιηματάκια, τα αφιερώνω στην ΗΝ Κάσο και σε όλους τους συμπατριώτες Κασίους με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από της ελληνικής Επανάστασης.
Θέλω με τον τρόπο αυτό να χαιρετήσω ποιητικά το ιστορικό μας νησί που μας φιλοξενεί απόψε και έχει γράψει χρυσές σελίδες στη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας.»
Ακολούθησε η ομιλία του Πανοσολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Καλλινίκου Μαυρολέοντος, ο οποίος αναφέρθηκε με τεκμηριωμένο λόγο, σε λαογραφικά θέματα του βιβλίου και υπογράμμισε τη σημασία και το λαογραφικό έργο του Κασιώτη κληρικού Ζαχαρίας Χαλκιάδη.
Υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος στο βιβλίο, την σημασία της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κυρό Απόστολο.
Την εκδήλωση παρακολούθησε πολυπληθές εκλεκτό ακροατήριο μεταξύ των οποίων οι ιερείς του νησιού, ο Κασιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Μπαραλής, ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικής Γιάννης Φραγκούλης, ο διοικητής του Στρατιωτικού Αποσπάσματος, ο Κασιώτης εφοπλιστής Νίκι Παπαδάκης και οι τοπικές αρχές της ΗΝ Κάσου.
Ιδιαίτερος λόγος από τον κ. Αλεξιάδη έγινε για τον λαϊκό ποιητή της Κάσου Νικόλαο Μητροσμπάρα, ο οποίος το 1946 στο Πόρτ Σάιντ έγραψε ιστορικούς 15σύλλαβους στίχους για την Κάσο. Αφού ακούστηκε η σχετική παράγραφος παρενέβη γνωστός φίλος του λαϊκού ποιητή Μητροσμπάρα και έκανε ορισμένες συγκινητικές αναφορές για τον λαϊκό ποιητή που έκαναν εντύπωση στο ακροατήριο.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας, καθηγητής Εμμανουήλ Περσελής, υπέγραψε βιβλία του με το ακροατήριο.
πηγή www.karpathiakanea.gr