Πατήρ Επιφάνιος. Πατριώτης, δουλευτής, άνθρωπος που κοιτά όλα τα πλάσματα στα μάτια

Πατήρ Επιφάνιος. Πατριώτης, δουλευτής, άνθρωπος που κοιτά όλα τα πλάσματα στα μάτια

 

 γράφει ο Μανώλης Δημελλάς

Είναι ξεχωριστός, από κείνους τους αεικίνητους ανθρώπους  με πάθος για προσφορά και ανοιχτό μυαλό. Αυτός είναι με δυο λόγια ο Πρωτοσύγκελος της Καρπάθου π. Επιφάνιος κι όταν σταθείς δίπλα του, όταν ανταλλάξεις λίγα λόγια δε μπορεί να μη θαυμάσεις τις αντιλήψεις και τη  στάση του για πολλά που συμβαίνουν γύρω μας.

 

 

 

Ο πατήρ Επιφάνιος, κατά κόσμο Ιωάννης Χριστοδουλάκης, κατάγεται από το χωριό που γέννησε σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες της Καρπάθου, από τη Βωλάδα. Διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του, ολοκλήρωσε την Α Γυμνασίου στο γειτονικό Απέρι.

13 χρονών έφυγε για την Αθήνα, εκεί φοίτησε στην σπουδαία Ριζάρειο, την ιστορική εκκλησιαστική σχολή, η οποία μας έχει δώσει σπουδαίες προσωπικότητες της Ιεραρχίας. Το Ριζάρειο Ιδρυμα συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα (1844) και σημαντικότερα καθιδρύματα της χώρας. Καύχημά του είναι η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή (ΡΕΣ)

 

 

Ο π. Επιφάνιος δεν έκανε χρήση των προνομίων της σχολής του, έδωσε κανονικά πανελλαδικές εξετάσεις, πέρασε στην Θεολογική Αθηνών και με επιτυχία ολοκλήρωσε τις σπουδές του.

 

 

Άνθρωπος πολυπράγμων κι ακούραστος μπήκε στον εργασιακό στίβο και ασχολήθηκε με την μαγειρική. Μάλιστα ταξίδεψε και εργάστηκε στην Αμερική και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1993, συνέχισε να δουλεύει σε μεγάλο κέτερινγκ της Αθήνα. Εκείνα τα χρόνια πήρε και πτυχίο μαγειρικής, όμως ανέκαθεν είχε κλίση στην ιεροσύνη.

 

Ήταν Μάρτιος του  2003, εκείνη την εποχή καταργήθηκε η επετηρίδα. Είχαν περάσει 10 χρόνια από τότε που είχε πάρει το πτυχίο του κι έπρεπε  να δώσει  εξετάσεις, αν ήθελε να διοριστεί ως καθηγητής , ήταν 38 χρονών και τότε αποφάσισε να γίνει ιερέας.

Ήδη ήταν γνωστός και πετυχημένος ΣΕΦ, επέλεξε να αφήσει την ήδη στρωμένη καριέρα και αποφάσισε να επιστρέψει στην Κάρπαθο που άλλωστε πάντοτε είχε πρώτη θέση στην καρδιά και το μυαλό του.

Σχεδόν αμέσως χειροτονήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρπάθου κ. Αμβρόσιο, ο  οποίος να πούμε ότι τον ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή, στη συνέχεια έμεινε 3 χρόνια στα Πηγάδια και τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο εφημέριος της Βωλάδας.

Ο π. Επιφάνιος αγαπά τις επιστήμες, διαβάζει και μελετά βιβλία όμως ο φυσικός του χώρος, είναι η τέχνη. Γεννημένος καλλιτέχνης, λατρεύει την αίσθηση της ισορροπίας και του άριστου αποτελέσματος.

Βλέπει και αφουγκράζεται τις εικόνες της εκκλησίας και καθώς μας μιλά για αυτές διακρίνουμε την αγάπη, την πίστη κι έναν εφηβικό ενθουσιασμό. Μα είναι από τους ιερείς που θέλεις να τους ακούς, γιατί όχι μόνο νιώθει εκείνα που σου λέει αλλά επιθυμεί να μεταδώσει την πίστη ακόμη και μέσα από το πιο μικρό και καθημερινό φαινομενικά μικρό θέμα. Όμως πρέπει να πούμε ότι δε μασά τα λόγια του, ούτε και αφήνει στην άκρη την αλήθεια, άλλωστε οι πρώτες φράσεις του καθώς μιλούσε για το χωριό του και την Κάρπαθο ήταν:

«Οι Βωλαδιώτες είναι πολύ φιλότιμοι αλλά έχω καταλάβει τι εστί ουδείς προφήτης στον τόπο του.»

 

Ο π. Επιφάνιος ξεχωρίζει για την εργατικότητα του και δε διστάζει να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει το μυστρί, να σοβατίσει, να βάψει, να προσφέρει με στόχο να φτιάξει κάτι για το σύνολο! Βαθιά ευαίσθητος και με ισχυρές αντέννες ενσυναίσθησης, ξεχωρίζει από την αγάπη και κυρίως τη φροντίδα του για όλα τα πλάσματα κι από την άλλη δε χαρίζεται, έχει άποψη και θέλει να την εκφράσει.

 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Βωλάδα έχει 35 εκκλησίες και ξοκλήσια κι είναι ανοιχτά, τρέχει σε όλα και δεν τα αφήνει αλειτούργητα!

 

Κι όμως εκεί που θα γράφαμε ότι δεν του φτάνει ο χρόνος, εκεί τον βλέπεις να πετά ένα…drone. Μα είναι ο πρώτος που έφερε και πέταξε drone στην Κάρπαθο όπως και πολλά gadgets αφού η τεχνολογία είναι για αυτόν κομμάτι τις καθημερινότητας κάτι που φαίνεται ακόμη και στην Κυριακάτικη Λειτουργία με την υπερσύγχρονη camera και το LIVE πρόγραμμα μέσα από την Μητρόπολη της Βωλάδος!

Ο π. Επιφάνιος είναι άξιο παράδειγμα κι όχι μόνο για τους ιερείς. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα από τη Βωλάδα, από την εκκλησία (που σύντομα θα παρουσιάσουμε εδώ, στα Καρπαθιακά Νέα), ή από το μικρό αλλά ξεχωριστό ιατρικό Μουσείο, που έφτιαξε με τα χέρια του, επίσης θυμηθείτε ότι έχει παλέψει για ένα σωρό θέματα μέσα στο χωριό του. Η γνωριμία με τον π. Επιφάνιο θα πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι με την αγάπη και το μεράκι γίνονται θαύματα!