Πέντε λόγοι για να πάτε τώρα στην Κάρπαθο!

Πέντε λόγοι για να πάτε τώρα στην Κάρπαθο!

γράφει η Λίνα Καπετάνιου

Είναι απομακρυσμένη και απομονωμένη και για πολλά χρόνια ήταν εκτός του τουριστικού χάρτη.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η Κάρπαθος αναδεικνύεται σε τοπ προορισμό τόσο λόγω των φυσικών τοπίων όσο και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Είναι ένα μεγάλο νησί και θα χρειαστείτε μέρες για να το γυρίσετε και να μπορέσετε να εκτιμήσετε τη φύση, τις παραλίες, το καλό φαγητό, τους γραφικούς οικισμούς και τις ιδιαίτερες παραδόσεις που οι κάτοικοι κρατούν ακόμα.

Η μουσική είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της παράδοσης του τόπου. Φροντίστε να ενημερωθείτε για τα πανηγύρια γιατί η εμπειρία που θα σας προσφέρουν θα σας μείνει αξέχαστη.

Χωριό Όλυμπος

Στον απομακρυσμένο βορρά του νησιού, μέσα σε ένα άγριο τοπίο, η Όλυμπος ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα χωριά. Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού, με τον αέρα μόνιμο κάτοικο να φυσάει ανάμεσα στα στενά σοκάκια, το χωριό είναι αυτόνομο και αυτάρκες. Όλοι έχουν τα ζώα τους, όλοι μαστορεύουν με παραδοσιακούς τρόπους, ενώ πολλές γυναίκες είναι ντυμένες ακόμα με παραδοσιακές φορεσιές. Είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός και αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο χωριό και να δείτε τη θέα από ψηλά στη θάλασσα.

Η μουσική παράδοση

Ιδιαίτερη αξία έχει η μουσική παράδοση του νησιού, ειδικά στο χωριό Μενετές, απ’ όπου κατάγονται και οι περισσότεροι μουσικοί της Καρπάθου. Η καλύτερη ευκαιρία να γνωρίσετε τη μουσική του τόπου θα είναι να βρεθείτε σε πανηγύρι σε κάποιο από τα χωριά του. Θρυλικό είναι και το πανηγύρι στην Όλυμπο αλλά και στο μικρό λιμανάκι Βρυκούντα, βόρεια της Ολύμπου. Τα βασικά όργανα είναι η λύρα, το λαούτο και η τσαμπούνα, ενώ θα ακούσετε και μαντινάδες και θα δείτε και τοπικούς χορούς. Στο Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό Μενέτες μπορείτε να δείτε και παλιά μουσικά χειροποίητα όργανα.

Info: Λαογραφικό Μουσείο, Μενετές, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 22450 81190, καθημερινά 09:00-13:00

Ο γαστρονομικός πολιτισμός

Πώς να μην εκτιμήσεις το καλό φαγητό σε ένα νησί όταν, σχεδόν όπου και να καθίσεις, θα σου σερβίρουν ζυμωτό ψωμί, ψημένο σε ξυλόφουρνο; Η μαγειρική παράδοση είναι πολύ σημαντική στην Κάρπαθο και σε όλο το νησί σερβίρουν προσεγμένο και περιποιημένο φαγητό. Το πιο φημισμένο πιάτο είναι το κοκκινιστό κατσικάκι που σερβίρουν και σε πανηγύρια και γάμους. Τα κατσικάκια εννοείται ότι είναι από ντόπιους κτηνοτρόφους που συνήθως τα αφήνουν να βόσκουν ελεύθερα. Επίσης, στις περισσότερες ταβέρνες καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, φτιάχνουν το δικό τους τυρί και χειροποίητα ζυμαρικά, τις περίφημες μακαρούνες που τις σερβίρουν με κρεμμύδι και τυρί.

Οι αμέτρητες παραλίες

Η Κάρπαθος δε φημίζεται για τις παραλίες της αν και θα έπρεπε. Με μεγάλη ακτογραμμή και πολλούς κολπίσκους, το νησί προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Θα βρείτε μικρές και μεγάλες παραλίες, με άμμο ή βότσαλο, οργανωμένες και μη. Νότια, κοντά στο Λακκί, θα βρείτε πολλές αμμώδεις παραλίες με ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά, οι οποίες είναι οργανωμένες. Αρκετά πιο βόρεια, η παραλία Άπελλα έχει τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν γρήγορα, βότσαλο και μια ταβέρνα. Λίγο πιο δίπλα είναι η χρυσαφένια αμμουδιά στην παραλία Κυρά Παναγιά, ενώ από την άλλη πλευρά δυτικά, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Νικολάου -πολλοί την αποκαλούν «Χαβάη της Καρπάθου». Δυτικά αλλά πιο βόρεια, βρίσκονται και οι παραλίες του χωριού Λευκός, που είναι αμμώδεις με γαλαζοπράσινα νερά.

Περιήγηση στη φύση

Ένα τόσο πλούσιο μέρος αξίζει να το γνωρίσετε καλύτερα και να το περπατήσετε. Διαλέξτε μια πρωινή ή απογευματινή ώρα και ένα από πολλά μονοπάτια του δικτύου του νησιού. Τα περίπου 60 χαρτογραφημένα μονοπάτια οδηγούν σε εκκλησάκια ή άλλα αξιοθέατα στο νησί. Αν θέλετε ξενάγηση και καθοδήγηση, μπορείτε να απευθυνθείτε στην εταιρεία Ecotourism Karpathos που διοργανώνει εξορμήσεις και δραστηριότητες στη φύση, όπως η συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ποικίλες δραστηριότητες και περιπατητικές διαδρομές διοργανώνει και η εταιρεία Arts & Walk Karpathos.

Info: Ecotourism Karpathos, Όλυμπος, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 6949 935881, www.ecotourism-karpathos.com, Art & Walk, Πηγάδια, Κάρπαθος, Τηλ. 0030 6993 604071, www.artandwalk.com

πηγή www.travel.gr