Για τον ασθενή, τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:
Μεγαλύτερη ακρίβεια στη χειρουργική επέμβαση.
Συχνά, ο χειρουργός χρειάζεται να εργάζεται κοντά σε ευαίσθητα όργανα, αγγεία και νεύρα. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να διορθωθεί το πρόβλημα χωρίς να επηρεαστούν οι πέριξ υγιείς δομές. Το μικρό μέγεθος και η ευελιξία των ρομποτικών εργαλείων καθιστά πιο εύκολη την επίτευξη αυτού του στόχου.
Μικρότερες τομές
Οι τομές μερικών χιλιοστών που απαιτούνται για τη διενέργεια μιας ρομποτικής επέμβασης έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικά μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, μειωμένες πιθανότητες απώλειας αίματος και μόλυνσης του τραύματος.
Βραχύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο
Γενικά, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι νωρίτερα μετά από μια ρομποτική επέμβαση, μερικές φορές ακόμη και την ίδια ή την επόμενη ημέρα.
Ελάχιστες ουλές και ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες
Οι μικρότερες τομές σημαίνουν επίσης ότι η περίοδος αποκατάστασης και επαναφοράς στη φυσιολογική ζωή είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη ανοικτή επέμβαση.
Σε σύγκριση με τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις η πιθανότητα μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση λόγω επιπλοκών (αιμορραγία, τραυματισμός οργάνου) είναι μικρότερη.
Για το χειρουργό, τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής περιλαμβάνουν:
Βελτιωμένο οπτικό πεδίο
Στην κονσόλα, ο Χειρουργός έχει καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Η κάμερα υψηλής ευκρίνειας παρέχει μια μεγεθυμένη, λεπτομερή οπτική της πάσχουσας περιοχής. Ο Χειρουργός μπορεί να δει πιο καθαρά τις μικροσκοπικές δομές, οδηγώντας σε πιο ακριβείς χειρισμούς.
Ενισχυμένη επιδεξιότητα
Ένα ανθρώπινο χέρι ή ένα λαπαροσκοπικό εργαλείο, έχει περιορισμούς στην κίνηση του στο χειρουργικό πεδίο. Το ρομποτικό εργαλείο υπερβαίνει τις δυσκολίες στη σταθερότητα, την επιδεξιότητα και το εύρος κίνησης του ανθρώπινου χεριού και του άκαμπτου λαπαροσκοπικού εργαλείου. Οι βραχίονες των ρομποτικών εργαλείων μπορούν να περιστραφούν κατά 360 μοίρες. Αυτό επιτρέπει στο Χειρουργό να κάνει κινήσεις μεγάλης ακρίβειας σε πολύ μικρό χώρο με τρόπο που θα ήταν αδύνατος χωρίς το Ρομποτικό Σύστημα.
Πρόσβαση σε δυσπρόσιτες ανατομικές περιοχές
Η αυξημένη ευελιξία και ακρίβεια του ρομπότ επιτρέπει στο Χειρουργό να έχει πρόσβαση σε περιοχές που είναι δύσκολο να φτάσει. Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί μπορούν ίσως να αντιμετωπίσουν περισσότερες καταστάσεις με τη ρομποτική χειρουργική.
Γενική Χειρουργική
Στη Γενική Χειρουργική η χρήση της Ρομποτικής Χειρουργικής έχει καθιερωθεί διεθνώς σε επεμβάσεις που η διενέργεια τους λαπαροσκοπικά θα ήταν τεχνικά πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Η χρήση της Ρομποτικής μας επιτρέπει να διεκπεραιώνουμε επεμβάσεις με Ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους (χωρίς να μετατρέψουμε την επέμβαση σε ανοικτή) και με πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα ακόμα και σε σύγκριση με τις ανοικτές επεμβάσεις σε μερικές περιπτώσεις.
Παραδείγματα Ρομποτικών επεμβάσεων Γενικής Χειρουργικής οι οποίες πραγματοποιούνται και εδώ στο ΥΓΕΙΑ είναι:
Ρομποτικές χαμηλές πρόσθιες εκτομές για καρκίνο- όγκους στο μέσο και κατώτερο Ορθό (αποφεύγοντας τη μόνιμη παρά φύσιν έδρα και προσφέροντας άριστο ογκολογικό παρασκεύασμα).
Ρομποτικές κολεκτομές με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό για κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου.
Ρομποτικές γαστρεκτομές με πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό για κακοήθεις παθήσεις του στομάχου.
Ρομποτική αποκατάσταση μεγάλων μετεγχειρητικών κηλών με αποκατάσταση της ανατομίας του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος και εξωπεριτοναϊκή χρήση πλέγματος (Ρομποτική T.A.R).
Ρομποτική αποκατάσταση μεγάλων κηλών του διαφράγματος – Παραοισοφαγικών και κατ΄ επολίσθησιν και Ρομποτική αποκατάσταση υποτροπών των κηλών αυτών.
Ρομποτική αποκατάσταση πρόπτωσης Ορθού.
*Άρθρο του Περικλή Σ. Χρυσοχέρης, Χειρουργού – Δ/ντή Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ.
Πηγή: ant1news.gr
O Δρ. Περικλής Σ. Χρυσοχέρης M.D, FACS, είναι Διευθυντής της Ά Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία. Ο Ιατρός υπήρξε από το 2010 έως και το 2018 μέλος της κλινικής Γενικής Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κλινική Αμαρουσίου και από το 2015 μέχρι το 2018 διετέλεσε έμμισθος Επιστημονικός Υπεύθυνος του Χειρουργικού Τομέα. Πλέον χειρουργεί αποκλειστικά στα νοσοκομεία Υγεία και Μητέρα.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη και Κωστέα Γείτονα, πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή του Semmelweis.
Αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις USMLE, CSA και έλαβε το δίπλωμα ECFMG επελέγη από την Ιατρική σχολή της Βοστώνης (Boston University Medical Center) για θέση Χειρουργικής ειδικότητας Preliminary.
Αφού πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις USMLE, CSA και έλαβε το δίπλωμα ECFMG επελέγη από την Ιατρική σχολή της Βοστώνης (Boston University Medical Center) για θέση Χειρουργικής ειδικότητας Preliminary. Έπειτα από δυόμιση χρόνια προϋπηρεσίας ως ειδικευόμενος Γενικής χειρουργικής, τo 2004 του απονεμήθηκε θέση Categorical (μόνιμη θέση) στο πρόγραμμα Γενικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης από όπου και αποφοίτησε ως Γενικός Χειρουργός με επιτυχία το 2008.
Υπήρξε ο πρώτος, μη Αμερικανός, ειδικευόμενος, που αποφοίτησε από το πρόγραμμα Γενικής Χειρουργικής του Boston University τα τελευταία 25 χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2008, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Αmerican Board of Surgery Certification έπειτα από τις σχετικές εξετάσεις στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Το 2008 με 2009 έγινε δεκτός από την Ιατρική σχολή Harvard, στο νοσοκομείο Massachusetts General Hospital, Department of General Surgery, για fellowship / μετεκπαίδευση στην χειρουργική Τραύματος, Εντατικής και Εγκαυμάτων. Στον χρόνο παραμονής του στο Harvard ασχολήθηκε με την ελάχιστα επεμβατική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Στο τέλος της μετεκπαίδευσης του, στο Harvard έλαβε το δίπλωμα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής F.L.S, (δίπλωμα το οποίο είναι υποχρεωτικό να έχουν οι χειρουργοί που ασκούν λαπαροσκοπική χειρουργική στις ΗΠΑ). Ο ιατρός είναι μέλος μεγάλου αριθμού Ιατρικών και Χειρουργικών συλλόγων όπως του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (FACS), (resident member από το 2006 και fellow από το 2011) του SAGES (Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons) από το 2008, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας (ΕΧΕ), του SRS (Society of Robotic Surgery) του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος Advisory Board του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας κ.α.
Είναι επίσης ταμίας του διοικητικού συμβουλίου του ΕλληνοΑμερικάνικου Ιατρικού Κολλεγίου (www.gamedicalcollege.gr) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Ρομποτικής Χειρουργικής. Έχει συνεχή παρουσία στα πιο σημαντικά ετήσια διεθνή και πανελλήνια χειρουργικά συνέδρια με δεκάδες ομιλίες και παρουσιάσεις τα τελευταία χρόνια. Έχει διατελέσει ομιλητής στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας.
Επίσης έχει διατελέσει εκπαιδευτής σε εκπαιδευτικά μαθήματα Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την διάρκεια της μετεκπαίδευσής του στο Harvard συμπεριλήφθηκε στον οδηγό “Top Surgeons of America” του οργανισμού καταναλωτών των Η.Π.Α.
Ο ιατρός από τον Σεπτέμβρη του 2008 μέχρι και σήμερα διατηρεί την πιστοποίηση του American Board of Surgery, όπως επίσης και την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Χειρουργικής στην Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.