Οι Περιπατητές της Κάσου

Οι Περιπατητές της Κάσου

 

του Μανώλη Δημελλά, φωτογραφία Μαρία Μελιδόνη

Λένε λοιπόν οι παλιοί, εκείνοι που γνωρίζουν περισσότερα και σπάνια μιλούν, πως αν ζεις σε έναν τόπο και δεν τον περπατάς, δε μάχεσαι μέσα στις στράτες και τα μονοπάτια του, δύσκολα δένεσαι μαζί του.

Πράγματι υπάρχουν εκατοντάδες ομάδες, σε όλη την πατρίδα μας, που το κάνουν πράξη και περπατούν, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν βουνά και λαγκάδια, ωστόσο υπάρχει μια ξεχωριστή παρέα, που τραβά τα μάτια και μαγνητίζει με τις δράσεις της.

Να το γράψω πιο απλά, μας κάνει να  ζηλεύουμε και να ψάχνουμε τροπούς για να γίνουμε μέλη της.

Πρόκειται για τους ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ της ΚΑΣΟΥ!  Μια παρέα που “σπουδάζει” όχι μόνο τις ομορφιές, αλλά και την ιστορία του νησιού και φροντίζει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα να μας κάνει κοινωνούς, συμμέτοχους στη μαγεία του.

Ακόμη λοιπόν κι αν δεν έχεις καταφέρει να ταξιδέψει για την Κάσο φτάνει να γνωρίζεις έναν Κασιώτη κι εκείνος θα φροντίσει να σου μεταδώσει το μκρόβιο της αγάπης, μάλλον της λατρείας για το νησί του.

φωτογραφία Χρυσ. Στεφανάκης

Ο Ηλίας Μαστροπαύλος, καλός φίλος από τότε που εργαζόταν στην Κάρπαθο, με προσφορά στον πολιτισμό (το ερασιτεχνικό θέατρο είναι η μεγάλη του αγάπη)  είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας των ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΩΝ της ΚΑΣΟΥ, τον βρήκαμε και τον ρωτήσαμε τι γίνεται με αυτή την παρέα. Ακόμη και το όνομα που διάλεξαν μας έκανε να αισθανθούμε την δροσιά και την αύρα του νησιού. Κι εκείνος μας έδωσε τις απαντήσεις:

Εζήτησα από τον Θεό την ομορφιά να πιάσω, και εκείνος χαμογέλασε και μου ‘δειξε την Κάσο.

Η έντονη επιθυμία ενός μικρού πυρήνα ανθρώπων -ντόπιων και μη- να γνωρίσουμε το νησί μας, γέννησε την ομάδα των περιπατητών της Κάσου. Αρχικά σκεφθήκαμε να κάνουμε εξορμήσεις ως παρέα, αλλά μετά από δεύτερη σκέψη συμφωνήσαμε τις ομορφιές του νησιού μας να τις βγάλουμε προς τα έξω, μέσω της σελίδας οι “Περιπατητές της Κάσου”, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προωθήσαμε την σελίδα και είδαμε ότι έχει απήχηση σε εκατοντάδες θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θαυμάζουν τα τοπία του νησιού μας.

φωτογραφία Μαρία Μελιδόνη
  • Ηλία μίλησε μου λίγο για την ομάδα ποιοι είστε; Τι κάνετε στην Κάσο;

Προς το παρόν είμαστε άτυπη ομάδα χωρίς νομική υπόσταση. Σκοπός της ομάδας είναι ν’ ανακαλύψει και ν’ αναδείξει τις γνωστές και άγνωστες ομορφιές του νησιού μας ούτως ώστε να προσελκύσει τον περιπατητικό τουρισμό όπως λέμε και στην σελίδα μας. Βέβαια εκτός από την ανακάλυψη παλιών μονοπατιών και άγνωστων παραλιών του νησιού μας αυτή η κίνηση είχε σαν αποτέλεσμα να φέρει πιο κοντά τα παιδιά της ομάδας και να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. Η ομάδα έχει κάνει αρκετές εξορμήσεις έως τώρα. Κάθε διαδρομή έχει την δικιά της ομορφιά και την δική της δυναμική.

Μαρία Πετλάκη, Ηλίας Μαστροπαύλος, Χρυσ. Στεφανάκης
  • Έχει πράματα να δει, να κάνει, καθώς περπατά κανείς, στο νησί; με ποιο κριτήριο χαράσσεται τις διαδρομές σας;

Το κάσιωτικο τοπίο δεν το ανακαλύπτεις και δεν το γεύεσαι αμέσως. Απαιτούνται πολλές επισκέψεις για ν αγγίξεις την ψυχή του και να γευθείς τις μυρωδιές του. Θυμάμαι την δύσκολη διαδρομή που κάναμε μέσα στην ζέστη του Αυγούστου, πεζοπορώντας νότια της Κάσου, κάτω στην μικρή παραλία στο Γιαλουάκι. Η νότια Κάσος είναι δύσβατη και παρουσιάζει άγρια ομορφιά. Στο τέλος καταλήξαμε στο μοναστήρι του Αγίου Μάμα να ξεκουραστούμε και να φάμε το Κασιώτικο φαγητό μακαρόνια με την σιτάκα. Τα σπήλαια της Ελληνοκαμάρας και της Στυλοκαμάρας είναι δύο ενδιαφέροντα σημεία του νησιού μας τα οποία θέλουμε ν’ αναδείξουμε.

φωτογραφία Βασίλης Μιχαλάκης

 

  • Μέχρι σήμερα πόσες εξορμήσεις μετράτε; Πως βγαίνει το πρόγραμμα; ποια ήταν η πιο δύσκολη και ποια η ποιο διασκεδαστική; δεν ρωτάω ομορφότερη γιατί όλες θαρρώ ότι είναι υπέροχες

Είμαστε χαλαροί για το πρόγραμμα των εξορμήσεών μας. Κάθε φορά που τελειώνει μία διαδρομή ορίζουμε την επόμενη ανάλογα την εμπειρία και την ηλικία των συμμετεχόντων. Σύντομα θα φτιάξουμε το πρόγραμμα των χειμερινών μας διαδρομών. Να ενημερώσουμε ότι η μελέτη που συνέταξε η ομάδα των paths of Greece για τα μονοπάτια της Κάσου βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η ομάδα προτείνει ένα πεζοπορικό δίκτυο επτά διαδρομών συνολικού μήκους 65 χλμ. προσπαθώντας ν’ αναβιώσει τα παλιά μονοπάτια του νησιού μας.

φωτογραφία Λέλα Ασπρά
  • Ο στόχος ποιος είναι να ανακαλύψουμε την Κάσο ή μήπως να ξαναμάθουμε να περπατάμε και να μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο;

Ως Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου, έχουμε ως στόχο, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ο επισκέπτης του νησιού μας ν’ ανοίγει τον χάρτη, να επιλέγει την διαδρομή που θέλει και με την βοήθεια του GPS να πεζοπορεί. Πιστεύουμε ότι ο περιπατητικός τουρισμός -ως μια βασική παράμετρος του εναλλακτικού τουρισμού- θα παίξει σημαντικό ρόλο στο νησί μας.

Η Κάσος είναι ένας ευλογημένος και προικισμένος με άγρια ομορφιά βράχος που πρέπει πάση θυσία να τον αναδείξουμε. Ευελπιστούμε αυτός ο βράχος να γίνει ένας από τους κορυφαίους πεζοπορικούς προορισμούς στην πατρίδα μας. “Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει.” λέει ο ποιητής. Πράγματι μας πληγώνει η ομορφιά του κασιώτικου τοπίου.

Το σπήλαιο της Στυλοκαμάρας φωτογραφία Χρυσ. Στεφανάκης

Ο Ηλίας Μαστροπαύλος τονίζει ότι ένας από τους στόχους των Περιπατητών είναι οι επισκέψεις και οι πεζοπορίες στην Κάσο από άλλους συλλόγους, κάτι που ήδη έκανε ο συλλόγου πεζοπόρων του Ηρακλείου Κρήτης “Μινωϊκες στράτες”.