γράφει ο Μανώλης Δημελλάς
Η είδηση αφορά έναν Κασιωτο-καρπάθιο που στις 12 Αυγούστου συμμετέχει σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό προετοιμασμένου λόγου! Πρόκειται για τον Παναγιώτη-Πήτερ Καραγιαννάκη, που αφού πέρασε όλα τα προημιτελικά στάδια του εξαιρετικά απαιτητικού διαγωνισμού προκρίθηκε μαζί με άλλον έναν ομιλητή ανάμεσα σε 36 χώρες!
Αρχικά βγήκε πρώτος μέσα σε όλη την Ελλάδα. Στο επόμενο στάδιο είχε διαγωνιστεί απέναντι σε 10 άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τις Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Λιχτενστάιν, Β. Μακεδονία, Αγ. Μαρίνο, Ελβετία, Πόλη του Βατικανού και σε αυτή τη φάση του Διαγωνισμού βγήκε νικητής.
Η βαθμολογία και η πρόκριση γίνεται από ανώνυμους κριτές που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες και έχουν αυστηρά κριτήρια. Ακόμη και ο χρόνος που επιτρέπετε να μιλήσουν οι διαγωνιζόμενοι είναι μόλις 7μιση λεπτά! Ο διαγωνισμός θα γινόταν στα Χανιά της Κρήτης, αλλά λόγω κορονοϊού θα γίνει online, δια μέσου της πλατφόρμας Zoom.
Οι ημιτελικοί θα γίνουν 12 Αυγούστου και οι τελικοί από 24 – 29 Αυγούστου 2020. Ο διαγωνισμός είναι στην Αγγλική γλώσσα και θα μεταδοθεί μέσω του YouTube.
Το Toastmaster International, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της Επικοινωνίας και της Ηγεσίας.
Δύσκολα περιγράφεται ένας ρήτορας. Η επικοινωνία είναι μια βιωματική εμπειρία και δε χωρά μέσα στις λέξεις. Κι όμως οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι μάχες τις ζωής έχουν να κάνουν με τον λόγο και την επικοινωνία!
Ο Παναγιώτης Πήτερ Καραγιαννάκης κρύβει ενδιαφέροντα μυστικά, τέτοια που ίσως να φωτίσουν τα ξεχωριστά μοναδικά του χαρίσματα.
Γεννήθηκε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας, ο πατέρας του ήταν από το χωριό Αγία Μαρίνα της Κάσου και η μητέρα του από το Απέρι της Καρπάθου, με καταγωγή από τις οικογένειες Χατζηνικήτα και Βλαστού. Μεγάλωνε στην μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, και πρωτεύουσα της Νέας Νότιας Ουαλίας, όταν ο ψαράς πατέρας του αποφάσισε να πάρει την φαμίλια του και να επιστρέψει στην πατρίδα. Ο Παναγιώτης ήταν στην εφηβεία, το 1976, όταν μετακόμισε και βρέθηκε να ζει στο Απέρι της Καρπάθου.
Αναμφίβολα η μετακόμιση, από την Αυστραλία στην Κάρπαθο, ήταν ένα πολιτισμικό σοκ για τον νεαρό Παναγιώτη. Ο ίδιος περιγράφει την νέα καθημερινότητα ως «τρομοκρατική» και η προσαρμογή στο νησί έγινε με εξαιρετικές δυσκολίες.
Αυτά τα βιώματα τον εμπλούτισαν, τον έκαναν να κάνει βήματα μπροστά, να φορτώσει με εμπειρίες μέσα από το δύσβατο ναρκοπέδιο της ζωής του.
Όμως σήμερα, ενώ κοιτά προς τα πίσω κι αφήνει στην άκρη όλα όσα αντιμετώπισε, δίνει την εξήγηση για τη λατρεία που έχει στον προφορικό λόγο, την αδυναμία στην ρητορική. Κι αυτό γιατί η ζωή τον ανάγκασε να εξελιχθεί, να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Για την καταγωγή του και τη σημερινή θέση στη ζωή του, μας απαντά με ειλικρίνεια και ευθύτητα:
«Οι δρόμοι της Καρπάθου και Κάσου είναι συναισθηματικοί και πατριωτικοί αλλά όχι λογικοί. Τόσο η Καρπαθος, όσο και η Κάσος ακουμπάνε την καρδιά μου αλλά ο δρόμος της ζωής, ο πιο μακρινός, και υπαρκτός, απαιτεί λογική, εμπειρίες, εφόδια, δεξιότητες και στόχους. Αυτοί οι δρόμοι λοιπόν (καρδιάς και λογικής) εμπλέκονται περίεργα πολλές φόρες. Στόχος και σκοπός μου είναι να συνεχίσω το ταξίδι μου παρόλο τα σταυροδρόμια της καρδιάς και της λογικής. Το GPS εδώ είμαι εγώ! Αυτήν την ευθύνη έχω εγώ».
Ο Παναγιώτης Καραγιαννάκης έκανε επάγγελμα του τον λόγο! Σήμερα είναι καθηγητής και διδάσκει σε ξένα Πανεπιστήμια Γραπτές και Προφορικές δεξιότητες. Στόχος της ζωής του η βοήθεια και η εκπαίδευση συνανθρώπων μας στη ρητορική. Όχι άσκοπα, μα για να καταφέρουν να σταθούν με αξιοπρέπεια μέσα στην κοινωνία.
Είναι εκείνος ο ειρηνικός μαχητής που αναζητά τρόπους για να μεταδώσει το μήνυμα της επιτυχημένης ρητορείας. Και είναι πετυχημένη όταν αυτή συμβαδίζει με το ήθος, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα.
Το πρότυπο του είναι ο Νέλσον Μαντέλα κι αυτό γιατί είναι το νόμισμα που έχει και τις δυο πλευρές, από τι μια ο αστείρευτος γνήσιος προφορικός λόγος κι από την άλλη μια ανθρώπινη υπόσταση με ήθος, με μεγάλη αξία.
Για τη Ελλάδα και τη ρητορική πιστεύει ότι από τους σύγχρονους γνωστούς ομιλητές λείπει το ήθος και εννοεί ότι τα λόγια τους δε συμβαδίζουν με τη ζωή τους και είναι συνήθως κούφια, κυρίως αναφερόμενος στους πολιτικούς, με αποτέλεσμα ο λόγος τους να μην έχει υπόσταση. Γιατί δεν έχει σημασία μόνο το μήνυμα, αλλά και εκείνος που το μεταφέρει.
Να ευχηθούμε στον Παναγιώτη Πήτερ Καραγιαννάκη να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Να τον δούμε νικητή του παγκόσμιου διαγωνισμού προετοιμασμένου Ρητορικού λόγου. Μάλιστα όπως μας αποκάλυψε στα 7μιση λεπτά που θα δ΄ψσει τη μάχη του, θα κάνει μια αυτοβιογραφική παρουσία και με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα κατακτήσει τους κριτές.
Μέχρι σήμερα η Κάρπαθος και η Κάσος ήταν γνωστές για τον έμμετρο τρόπο διήγησης ιστοριών, με τις αυτοσχέδιες μαντινάδες κατάφεραν να σαγηνεύσουν όλο τον πλανήτη. Από εδώ και μπρος όταν μιλάμε για τη ρητορική θα μπαίνει και το όνομα ενός Κασιωτο-καρπάθιου, του Παναγιώτη Πήτερ Καραγιαννάκη.