του Μανώλη Δημελλά
Ομολογώ ότι ο Πέτρος Καμινιώτης με κατέπληξε! Φαντάζομαι όχι μόνον εμένα, κάθε ένας που βλέπει τα δημιουργήματα του είμαι σίγουρος ότι θαυμάζει την ιδέα, την προσπάθεια και καμαρώνει το έργο του.
Ο Πέτρος λοιπόν είναι αυτός που ντύνει τα Playmobil με σακοφούστανα!
Μάλιστα, φτιάχνει παραδοσιακές φορεσιές με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια και ντύνει τα γνωστά σε όλους Playmobil.
«Χρειάζονται τέσσερις με πέντε ημέρες για να ολοκληρωθεί η κάθε φορεσιά» έχει πει ο ίδιος σε μια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του.
Χρησιμοποιεί αυτοσχέδια εργαλεία, μαρκαδόρους και κάθε είδους χαρτιά και υλικά για να ντυθούν τα playmobil με παραδοσιακά ρούχα. Πρόσφατα είχε μιλήσει στο Vice και τον Γιώργο Τσοχαντζή:
«Χρησιμοποιώ ό,τι υλικό μπορείς να φανταστείς ή, για να το πω πιο σωστά, σχεδόν τίποτα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένα υλικά. Από χαρτοπετσέτες φτιάχνω τα μαντίλια τους, από χαρτί και χαρτονάκια τα ρούχα τους, μετά ζωγραφίζω τα παπούτσια τους, παίρνω ψεύτικα λουλουδάκια, κόβω πούλιες για τα κοσμήματά τους, τα κολλάω ένα ένα με τη μύτη του διαβήτη, δεν έχω καν ειδικά εργαλεία. Ό,τι υπάρχει στο σπίτι από υλικά και εργαλεία.
Αγοράζω κάποια, αλλά περισσότερο εφευρίσκω τρόπους για να φτιάξω μια φορεσιά. Κόβω τα πατρόν, κοιτάζω να είναι σωστά τα ύψη και οι αναλογίες, τους τα κάνω πρόβα και μετά τα κολλάω. Η ζωγραφική των φορεσιών με τα μαρκαδοράκια έρχεται στο τέλος».
Ο Πέτρος Καμινιώτης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1997 στα Καλογριανά Καρδίτσας και από μικρή ηλικία έχει δείξει το ενδιαφέρον του για τις παραδοσιακές φορεσιές. Τίποτε δεν είναι τυχαίο! Η αγάπη του ξεκίνησε από τους παραδοσιακούς χορούς που αγαπά.
Σπουδάζει στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Τα Playmogreek του έχουν κερδίσει την αγάπη και την επιδοκιμασία του κόσμου. Έχουν κοσμήσει πολλές εκθέσεις και λαογραφικά μουσεία.
Όμως εμείς δεν θα ασχοληθούμε με τις καραγκούνες του, αλλά με την Καρπαθιά, για την ακρίβεια την Ολυμπίτισσα που φορά το σακοφούστανο που της έφτιαξε.
Γιατί διάλεξε την καρπάθικη φορεσιά; Ο Πέτρος μας απάντησε:
«Δεν υπήρξε κάποια έμπνευση! Γενικά η Κάρπαθος είναι από τις περιοχές που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον, αρχικά επειδή στην Όλυμπο φοράνε ακόμα τα ρούχα! Όποτε ψάχνοντας και ανακαλύπτοντας στοιχεία για την φορεσια μπήκα στην διαδικασία να την φτιάξω και για τη συλλογή μου!»
Η Ειρήνη Κ. Χαρτοφύλακα στο site stinolympo.gr, γράφει για την παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου:
“Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της Ολύμπου θα ήταν ακατόρθωτο να φθάσει ως τις μέρες μας αναλλοίωτη. Όπως άλλωστε καθετί ζωντανό, μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα προκειμένου να επιβιώσει και να διαιωνιστεί. Ξεκινώντας από τη σύγχρονη μορφή της παρατηρούμε δύο ενδυματολογικούς τύπους: το «καβάι» και το «σακκοφούστανο». Το «καβάι» (δηλώνοντας με μια λέξη συνεκδοχικά ολόκληρη τη φορεσιά με ό,τι περιλαμβάνει) είναι το χαρακτηριστικότερο από τα γυναικεία ενδύματα.
Το φορούν καθημερινά ορισμένες γυναίκες κοντά στην ηλικία των πενήντα χρόνων που διαμένουν μόνιμα στην Όλυμπο και το Διαφάνι, αλλά και οι γηραιότερες.
Αποτελεί την επίσημη εορταστική ενδυμασία που φορούν μικρές και μεγάλες. Αποτελείται από τη βράκα, τον μπούστο, την ποκαμίσα, το καβάι, τη ζώνη, την ποδιά, τα στιβάνια για υποδήματα και στο κεφάλι το μαλλίτικο με τα πλεξούγια.
Στις μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις (πανηγύρια, γάμους, χορούς) οι ανύπαντρες κοπέλες φορούν τα «σακκοφούστανά» τους. Αποτελείται από δύο ξεχωριστά κομμάτια: τον σάκκο και τη φούστα, πλούσια διακοσμημένα και τα δύο. Την ενδυμασία ολοκληρώνει η ποδιά, στο κεφάλι το τεγρεμί με τα πλεξούγια και ως υποδήματα φορούν τις παντόφλες.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι με τη σημερινή του μορφή το «σακκοφούστανο» καθιερώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του ’20ου αιώνα. Συνεπώς, πρόκειται για πολύ νεότερη ενδυμασία συγκριτικά με το «καβάι», του οποίου η ύπαρξη χάνεται στα βάθη του χρόνου.”
Ο Πέτρος Καμινιώτης είναι ένα νέο παιδί, ένας ακούραστος δημιουργός, που εξακολουθεί να χτίζει τη συλλογή του και σήμερα μετρά παραπάνω από 50 στολές! Μαζί με εκείνον συνεχίζουν το ταξίδι τους στον χωροχρόνο και οι παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές. Μαζί με αυτές και το σακοφούστανο της Καρπάθου! Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε και σύντομα να δούμε τις δημιουργίες του Πέτρου και στην Κάρπαθο.