Γράφει ο καθηγητής ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Το θέμα της ορθής γραφής του πασίγνωστου τοπωνυμίου Αμμοωπή της Κοινότητας Μενετών Καρπάθου είναι με όμικρον (ο) και ωμέγα (ω). Το θέμα της ορθής γραφής ανήκει στην επιστήμη της Γλωσσολογίας και, ιδιαίτερα, του κλάδου της Τοπωνυμιολογίας.
Η Λαογραφία, όπως είναι γνωστό, είναι συγγενής επιστήμη με τη Γλωσσολογία και έχουν ορισμένες κοινές θεματικές. Ως λαογράφος, λοιπόν, ανέτρεξα στη σχετική βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στο σημαντικό βιβλίο με τίτλο «Τοπωνυμικό της Καρπάθου» του αείμνηστου συμπατριώτη μας (από την Όλυμπο) Κωνσταντίνου Μηνά, καθηγητή Γλωσσολογίας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Αιγαίου, όπου διαβάζουμε, στη σελίδα 43, ότι η λέξη Αμμοωπή «είναι γραφικός ορμίσκος ΝΑ των Μενετών, διακρίνεται στη (Μεγάλη) Αμμοωπή και τη Μικρή Αμμοωπή, ΒΑ της Μεγάλης». Η Μικρή, βέβαια, ιστορικά είναι πιο γνωστή και η Μεγάλη αποκαλείται και «Πέρα Άμμος».
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μηνάς παραπέμπει και στον Β΄ τόμο του βιβλίου του επιφανούς ιστορικού και λαογράφου Μιχαήλ Μιχαηλίδη-Νουάρου (από το Όθος Καρπάθου), με τίτλο «Λαογραφικά Σύμμεικτα Καρπάθου», όπου στις σελίδες 426 και 427 σημειώνεται το τοπωνύμιο «Αμμοωπή» με όμικρον και ωμέγα, και το συσχετίζει με τον αμάρτυρο τύπο *Αμμοδωπή, τον οποίο παραβάλλει και με το τοπωνύμιο «Αμμωπή» της Χίου.
Για το ίδιο θέμα συνομίλησα και με τον διαπρεπή ομότιμο καθηγητή της Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ο οποίος εξέφρασε τις ίδιες απόψεις.
Ο γράφων το σημείωμα αυτό πιστεύει ότι η σωστή γραφή είναι με όμικρον και ωμέγα και το θεωρεί ουσιαστικοποιημένο επίθετο. Άρα, «Αμμοωπή».
ΜΗΝΑΣ ΑΛ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
φωτογραφία Μαριάννα Βιτωρούλη