Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Απέρι

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Απέρι

 

του Μανώλη Δημελλά    φωτογραφίες Ζουζάνα Πανάρετου

Λίγο μετά τις 09.00 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ο υφ. Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, συνοδευόμενοι από την Έπαρχο Καρπάθου κα Νικολαίδου, τον Δήμαρχο κ. Νισύριο και την στρατιωτική ηγεσία της Καρπάθου έφτασαν στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Με το αυτοκίνητο σταμάτησαν στο γεφύρι και περπάτησαν μέχρι τη Μητρόπολη όπου τους περίμενε σύσσωμο το χωριό για να την υποδεχθεί.

Ήταν μια όμορφη και σεμνή υποδοχή! Στην είσοδο της εκκλησίας ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς κρατύσε στα χέρια του Ιερό Ευαγγέλιο, δίπλα του νέα παιδιά φορούσαν παραδοσιακές στολές αμέσως μετά πέρασαν στο καθολικό του μεγάλου ναού.

 

Μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας ακολούθησε ο επίσημος χαιρετισμός του Προέδρου της τοπικής κοινότητας κ. Γιώργου Παππά, μαζί του ήταν και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Ομόνοια» κα Σοφία Οικονομίδη, Μετά την αντιφώνηση προσέφεραν στην Πρόεδρο συμβολικά δώρα.

Ένα πολύ παλιό κέντημα σε πίνακα, με τη φράση «Έχει ο Θεός», το λεύκωμα του Συλλόγου, επίσης βιβλία και cd’s της Ομόνοιας Απερίου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας  χάρισε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν χρυσό σταυρό.

 

φωτογραφία
Παναγιώτα Σταματιάδη

Στη συνέχεια η κα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Επισκοπικό Μέγαρο, στο οποίο γεύτηκε τοπικά εδέσματα και προσφέρθηκε καφές.

Ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Μαναρουλάς εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Καρπάθου και ΗΝ Κάσου, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ήταν καθ΄οδόν για την Κωνσταντινούπολη, για τα συνοδικά του καθήκοντα, μετέφερε στην Πρόεδρο της ευχές του Δεσπότη Καρπάθου και της προσέφερε δυο δώρα.

Ένα βιβλίο, με την διαδρομή της ζωής του Σεβασμιότατου και μια εικόνα, με τους τοπικούς Αγίους. Τον Άγιο Ιωάννη τον Καρπάθιο και την Αγία Κασσιανή.

Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γ. Παππάς προσφέρει τον χρυσό σταυρό στην κα Σακελλαροπούλου

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένας κοινός «δεσμός» ανάμεσα στον Μητροπολίτη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού και οι δυο κατάγονται από την Ξάνθη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σειρά της έστειλε τις ευχές και τον σεβασμό της, στον Μητροπολίτη Καρπάθου ΗΝ Κάσου και ευχαρίστησε το Απέρι για την θερμή υποδοχή.

Η Πρόεδρος επισκέφθηκε και ένα παλιό παραδοσιακό σπίτι του Απερίου, της κυρίας Καλλιρόης Δέστε, στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπου και έμαθε πολλές πληροφορίες για την καρπάθικη ζωή.

Μετά την ξενάγηση αποχώρησε με κατεύθυνση τα Πηγάδια όπου και κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ηλιάκη. Στη συνέχεια αναγορεύτηκε επίτιμη Δημότης Καρπάθου.

Με την Πρόεδρο της Ομόνοιας κα Σοφία Οικονομίδη