Η υπόθεση της φύλαξης των ζώων στον ζωολογικό κήπο Κάσου, για την οποία έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη δύο άτομα της αυτοδιοίκησης, αναμένεται να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, την επόμενη εβδομάδα, στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων.
Πρόκειται για την πρώην δήμαρχο Κάσου και έναν αντιδήμαρχο, οι οποίοι κατηγορούνται για κακοποίηση ζώου από κοινού κατ’ εξακολούθηση.
Μάλιστα πρωτόδικα, τον Σεπτέμβριο του 2018 οπότε και είχαν δικαστεί από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, είχαν κριθεί ένοχοι με την αναγνώριση ελαφρυντικών και είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή, έκαστος.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε καθέναν από τους κατηγοροομένους αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Ιώαννης Χαρίτος είχε αιτηθεί από το δικαστήριο η ποινή να είναι εφέσιμη, ώστε να μπορέσει υπόθεση να εκδικαστεί και σε δεύτερο βαθμό.
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα και επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή στον καθένα. Κατά της απόφασης αυτής και οι δύο εμπλεκόμενοι, που αρνούνται την κατηγορία, άσκησαν έφεση η οποία έχει προσδιοριστεί να εξεταστεί στις 5 Απριλίου 2022. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης μετά από καταγγελία που έγινε από τον Σύλλογο Φιλοζωικής της περιοχής μας αλλά και αντίστοιχο σύλλογο της πρωτεύουσας και αφορά τα ζώα που φιλοξενούνταν στον ζωολογικό κήπο του νησιού και τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάιο του 2017, η πρώην δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος ως ιδιοκτήτες ζώων και αρμόδιοι του Δήμου Κάσου για την ευζωία ζώων που βρίσκονταν στην κατοχή τους σε ζωολογικό πάρκο του Δήμου, με πρόθεση φέρονται να κακοποίησαν ζώα συντροφιάς, εργασίας και εκτροφών, καθώς φέρονται ότι δεν τους προσέφεραν την κατάλληλη και επαρκή τροφή, νερό και στοργή ούτε εξασφάλιζαν ένα άνετο, υγιεινό και προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσής τους κατάλυμα ούτε τους χορηγούσαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα παρακολούθησης. Αντίθετα σύμφωνα πάντα με όσα τους καταλογίζονται, οι παραλείψεις τους αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την βάναυση μεταχείριση των ζώων.
Σημειώνεται ότι ο ζωολογικός κήπος του Δήμου φέρεται να μην είχε και την απαραίτητη άδεια, ενώ σε αυτόν φιλοξενούνταν πόνυ, άλογα, γαϊδουράκια, μία στρουθοκάμηλος, και διάφορα πουλιά. Ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου τόσο η πρώην δήμαρχος Κάσου όσο και ο Αντιδήμαρχος περιέγραψαν τις δυσκολίες που υπάρχουν σε μικρά νησιά, όπως η Κάσος ακόμη και για τους κατοίκους του και τόνισαν ότι εκείνοι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα από μόνοι τους, καθώς εκτελούν τις αποφάσεις που παίρνει το δημοτικό συμβούλιο. Οι ίδιοι είπαν πως προσπάθησαν και συνέχισαν την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης διαβίωσης των ζώων και πως ακόμη και για αυτό υπήρχαν διαδικαστικές δυσκολίες με τον επίτροπο.
Η πρώην Δήμαρχος είχε πει επίσης πως κανένας σύλλογος δεν της ζήτησε να μεταφερθούν τα ζώα από το νησί με δικά του έξοδα και πως αυτό ήταν δύσκολο να γίνει αφού δεν διέθεταν ταυτότητες αλλά ούτε τα δέοντα για την ασφαλή μεταφορά τους. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων με την αναγνώριση ελαφρυντικού, πρόταση που έγινε αποδεκτή αφού το δικαστήριο έκανε δεκτά τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας για την πρώην δήμαρχο και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για τον αντιδήμαρχο.
Πηγή Η ΡΟΔΙΑΚΗ