Πρωταγωνιστεί το Σποα σήμερα στην Κάρπαθο! Φωτογραφίες Ποθητή Χαλκιά

Πρωταγωνιστεί το Σποα σήμερα στην Κάρπαθο! Φωτογραφίες Ποθητή Χαλκιά

Φωτογραφία Ποθητή Χαλκιά

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία το ξεχωριστό έθιμο των συρμάτων στο Σποα της Καρπάθου και αυτή την ώρα όλο το χωριό γλέντια σε παραδοσιακούς ρυθμούς στην πλατεία!

Τα “Σύρματα” δεν γίνονται σε κανένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου  ενώ όπως τονίζει ο Ηλίας Βασιλαρας οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη του χρόνου!

Ολο το χωριό χωρίζεται σε δύο ομάδες, μία ανδρών και μία γυναικών όλων των ηλικιών, οι οποίες ανταγωνίζονται μεταξύ τους τραβώντας ένα μεγάλο σκοινί από κάθε πλευρά και προσπαθώντας η μία ομάδα να τραβήξει την άλλη και να κερδίσει.

«Τις Κυριακές της Σαρακοστής όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ο ερευνητής Ηλίας Βασιλαρας γίνονταν και τα “σύρματα”. Σιγά σιγά, όμως, μεταφέρθηκαν τη Λαμπρή Εβδομάδα, συνήθως τη Δευτέρα, και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους Σποΐτες και στις Σποΐτισσες να γλεντήσουν τη νίκη τους, γιατί, από την Ανάσταση του Κυρίου και μετά, ξεκρεμάζονται από τις θέσεις τους τα παροπλισμένα λόγω Σαρακοστής τοπικά μουσικά όργανα, η λύρα, η τσαμπούνα και το λαούτο… Οταν δίνεται το σύνθημα της έναρξης των “συρμάτων”, οι φωνές φτάνουν ώς τον ουρανό. Το σχοινί τεντώνει τόσο πολύ, που κινδυνεύει να κοπεί.

Οι πειραχτικές μαντινάδες δεν αργούν να κυκλοφορήσουν. Οι γυναίκες προλαβαίνουν πάντα, αλλά δεν θα μείνουν αναπάντητες από τους άντρες. Ούτε τα όργανα όμως αργούν να εμφανιστούν. Για πότε στήνεται το γλέντι και ο χορός είναι άξιον θαυμασμού. Την περίμενε η νεολαία αυτή την εξέλιξη και την επιδιώκει. Το καθιστό γλέντι κι ο κάτω χορός θα μονοπωλούν τις υπόλοιπες ώρες».

6.5.2024

Καρπαθιακα Νέα