Πρόταση καθιέρωσης ετήσιου εορτασμού της τοπικής κήρυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

Πρόταση καθιέρωσης ετήσιου εορτασμού της τοπικής κήρυξης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821  ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΕΤΗΣΙΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 

ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ

 

Προς τους Αξιότιμους

α. Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου Απερίου

κ. Γιώργο Παπά

β. Πρόεδρο του Συλλόγου Απεριτών Αττικής

“Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

κ. Μάνο Παναγιώτου

γ. Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητας

Απεριτών Καρπάθου Αμερικής

“Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

κ. Θεμιστοκλή Ιωάν. Νισύριο

δ. Πρόεδρο του Πολιτιστικού

και Εξωραϊστικού Συλλόγου Απερίου

“Η ΟΜΟΝΟΙΑ”

κ. Σοφία Οικονομίδου

 

Αθήνα, 2/3/2022

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Έχοντας συμμετάσχει πρωταγωνιστικά με την τότε ιδιότητα μου, του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και Κεντρικού Υπεύθυνου της δράσης του Πολιτιστικού Οργανισμού Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου (Π.Ο.Κ.Ο.Κ.) στην διοργάνωση και διεκπεραίωση της προ δωδεκαετίας σχεδόν προγραμματισθείσας εκδήλωσης, της αφιερωμένης στη μνήμη του Παραστάτη Καρπάθου και Νήσων στις Εθνοσυνελεύσεις του ’21 Χατζηλία Οικονόμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου 2010 στο Απέρι, αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω σήμερα συμπληρωματικά στην πρωτοβουλία μας εκείνη.

Άλλωστε είναι τοις πάσι γνωστόν ότι απότοκο της προαναφερθείσας εκείνης κίνησης των εννέα αυτοδιοικητικών και συλλογικών φορέων της Καρπάθου υπήρξε και η εξασφάλιση του χρηματικού ποσού των 15.000€ το οποίο παρεδόθη από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στις 25 Φεβρουαρίου 2011 σε τριμελή αντιπροσωπία Καρπαθίων, μέλος της οποίας υπήρξε ο γράφων, ως εκ της ιδιότητος του Συμβούλου Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου που και τότε είχα.

Με τη βοήθεια, όπως γνωρίζετε, του ποσού αυτού οδηγούμεθα σήμερα στην κατασκευή της προτομής του άξιου της τιμής Καρπάθιου Επαναστάτη του 1821.

Παρακάμπτω χάριν της, έστω και καθυστερημένης, υλοποίησης του τότε παρατεθέντος στόχου την εξιστόρηση των εν τω μεταξύ διατρεξάντων γεγονότων, πολλά από τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί, και καταθέτω ενώπιόν σας την πρότασή μου, που σχετίζεται άμεσα με την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας.

Ήδη από το ξεκίνημα της κίνησης της ανάδειξης του προσώπου και της πατριωτικής προσφοράς του προύχοντα του Απερίου Χατζηλία Οικονόμου έθεσα υπ’ όψιν αρκετών Απεριτών φίλων τη σκέψη, ότι μετά την ολοκλήρωση του εικοτολογούμενου τότε μνημείου του, θα έπρεπε να καθιερωθεί ο ετήσιος εορτασμός στο Απέρι της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κάρπαθο την 25η Απριλίου εκάστου έτους.

Η ημερομηνία αυτή μού ήταν ήδη από ετών γνωστή, τόσο μέσα από τη μελέτη των εγγράφων του αξιόλογου έργου του Νικ. Γ. Μαυρή “Ιστορικό Αρχείο Κάσου”, όσο και της μονογραφίας “Η Κάρπαθος στην Επανάσταση του 1821” του καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μανόλη Μ. Μελά.

Πίστευα μάλιστα ότι ο προσδιορισμός του εορτασμού της περί ης ο λόγος επετείου ως “ημέρας πατριωτικής προσφοράς” στο Απέρι, ιδιαίτερης πατρίδας του κορυφαίου Καρπάθιου στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, αφενός θα αναδείκνυε την άγνωστη ως τότε συμβολή της Καρπάθου στον αγώνα της Παλιγγενεσίας κι αφετέρου θα βοηθούσε στην απάμβλυνση της δημιουργημένης με τα χρόνια τοπικιστικής πόλωσης αναφορικά με τα γεγονότα της 5ης Οκτωβρίου 1944.

Δυστυχώς η πρότασή μου εκείνη δεν βρήκε τότε την πρέπουσα απήχηση, βοηθούσας στην κατεύθυνση αυτή και της πέρα από κάθε δικαιολογία καθυστερούμενης κατασκευής του μνημείου του Χατζηλία Οικονόμου.

Έτσι σήμερα, που φαίνεται πια στον ορίζοντα η ολοκλήρωση της κατασκευής του συγκεκριμένου μνημείου επαναφέρω ενώπιόν σας τη πρότασή μου, πιστεύοντας ότι οι καιροί έχουν ωριμάσει τη σκέψη των συμπατριωτών μας.

Επισυνάπτω μάλιστα σε επίρρωση των λεγομένων μου τα σχετικά αποσπάσματα:

α.του έργου του Νικ. Γ. Μαυρή (Ιστορικό Αρχείο Κάσου, Αθήναι 1938, επανέκδοση 2018, τόμος Β΄, σ.σ. 97-99) και

β.της μονογραφίας του καθηγ. Μαν. Μελά (Η Κάρπαθος στην Επανάσταση του 1821, Αθήνα 1971, επανέκδοση 2021, σ.σ. 29-35).

Από αυτά συνάγεται αβιάστως ότι η Επανάσταση του 1821 κηρύχθηκε στην Κάρπαθο την 25η Απριλίου 1821 από τους Χατζηλία Οικονόμου, Δημογέροντα του Απερίου και Χατζη-Βαρθολομαίο Λιόκουρα, Κασιώτη πλοίαρχο.

Αρμόζον λοιπόν είναι να τιμάται η συγκεκριμένη επέτειος στην τότε διοικητική και θρησκευτική πρωτεύουσα του τόπου, ιδιαίτερη πατρίδα του Χατζηλία Οικονόμου.

Αγαπητοί συμπατριώτες, βέβαιος για την ορθή αξιολόγηση της κατατιθέμενης πρότασής μου, θα περιμένω τη θετική απάντησή σας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης

Σύμβουλος Πολιτισμού του Επαρχείου

Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου.