Της Ιωάννας Μπινιάρη,
«Από τότε που ο άνθρωπος γεννιέται, η ζωή του συνδέεται με τις ζωές άλλων ανθρώπων με τυχαίο τρόπο»
Μια νέα συναρπαστική ιστορία έρχεται από τις Εκδόσεις Αρμός, που αφηγείται τη ζωή δύο αντρών που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και οι δρόμοι τους συναντήθηκαν στα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάνησα, όπου αγωνίζονταν για την κατάρρευση του φασιστικού καθεστώτος. Οι δύο πρωταγωνιστές του εν λόγω ιστορικού μυθιστορήματος με τίτλο Η καρδιά μου το όπλο σου, το οποίο υπογράφει ο –παγκοσμίου επιρροής επιστήμονας και καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ.– Γιώργος Καραγιαννίδης, είναι ο Καρπάθιος Οδυσσέας Λάσκαρης και ο Γερμανός Άλφρεντ Άικγουαρντ.
Αφηγητής καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου είναι ο Οδυσσέας, την πορεία του οποίου βλέπουμε από την παιδική του ηλικία, την περίοδο του 1930, που, ακόμη και όταν ήταν μαθητής στο σχολείο του ιταλοκρατούμενου νησιού, δεν μπορούσε να αντέξει την αδικία και την προπαγάνδα που προσπαθούσαν να επιβάλλουν οι Ιταλοί κυβερνώντες. Ανάμεσα σε ιστορίες για πειρατές που του εξιστορεί ο αγαπημένος του παππούς στο καΐκι του και την αγκαλιά μιας μεγαλύτερης γυναίκας, ο Οδυσσέας μεγαλώνει, ωριμάζει και κατανοεί την αξία της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης.
Παράλληλα, μεταφερόμαστε στη Γερμανία του Μεσοπολέμου και στους αγώνες που έδιναν οι Γερμανοί κομμουνιστές, ένας από τους οποίους ήταν και ο Άλφρεντ, ενάντια στο χιτλερικό καθεστώς, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους. Ειδικότερα, ο Άλφρεντ, αφοσιωμένος στην ιδεολογία που πρεσβεύει και στο ιδανικό της ελευθερίας, για την οποία αγωνίζεται μαζί με τους λοιπούς συντρόφους του, σε σημείο που η οικογένειά του έρχεται σε δεύτερη μοίρα, συλλαμβάνεται και οδηγείται σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί έρχεται σε επαφή με άλλους αιχμαλώτους που μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο από την Ελλάδα, που από την πρώτη στιγμή «δένεται» με τον Άλφρεντ και, μάλιστα, του διδάσκει την ελληνική γλώσσα.
Περαιτέρω, πίσω στην Κάρπαθο η διοίκηση αλλάζει συνέχεια πρόσωπα, ώσπου καταφτάνει ένας, σχετικά ήπιος, Ιταλός διοικητής μαζί με την οικογένειά του. Τη μικρή κόρη αυτού του διοικητή, τη Γιολάντα, θα ερωτευτεί παράφορα ο Οδυσσέας, στην οποία θα δοθεί ολοκληρωτικά, δίνοντας, ταυτόχρονα, τις δικές του μάχες ενάντια στους Γερμανούς –πλέον– Γκεσταπίτες, που έχουν καταλάβει το νησί τους. Ο Άλφρεντ φτάνει στη Ρόδο και έπειτα στην Κάρπαθο, ως μέλος μιας στρατιωτικής επιχείρησης. Εκεί διασταυρώνονται οι δρόμοι τους με τον Οδυσσέα, όταν καλούνται να σώσουν μερικούς Ιταλούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα, εν τέλει, να δεθούν για πάντα.
Στο συγκεκριμένο έργο, είναι εμφανές ότι διαπλέκεται η ιστορική αλήθεια με το συναίσθημα, ενώ ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσει ο αναγνώστης είναι ότι δεν ήταν ναζιστές όλοι οι Γερμανοί εκείνης της «μαύρης» περιόδου, καθώς υπήρχε σθεναρή αντίσταση κατά του Χίτλερ και του ολοκληρωτικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί. Επίσης, είναι πολύ πετυχημένη η εναλλαγή σκηνών μεταξύ Γερμανίας και Δωδεκάνησου, ενώ, ταυτόχρονα, αναδεικνύεται και ο πατριωτισμός των Δωδεκανησίων σε μια εποχή που η Ελλάδα ήταν διαλυμένη. Βέβαια, αυτό που «δένει» τα δύο μέρη και συνιστά, τελικά, τον πυρήνα όλου του βιβλίου είναι η αδελφική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο κεντρικών ηρώων και η πίστη τους στην επανάσταση.
Κλείνοντας, όταν ολοκληρώνει κανείς την ανάγνωση αυτού του πλούσιου σε ιστορία, αλλά και μυθοπλασία βιβλίου, εντυπωσιάζεται από τον ηρωισμό, σαν ιδανικό που κυριαρχεί εν γένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου. Ανάμεσα σε ερωτικές πλοκές και μέσα σε ένα ρομαντικό περιβάλλον, που, επίσης, υπερισχύει, γίνεται αντιληπτή όχι μόνο η αξία της επανάστασης και της ελευθερίας, αλλά και τα αδιέξοδα, στα οποία βυθίζεται συχνά ένας αφοσιωμένος επαναστάτης. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό ανάγνωσμα, που μεταφέρει τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα εκείνης της δύσκολης πολεμικής περιόδου και εστιάζει εξ ολοκλήρου στο πώς ενώθηκαν για πάντα οι ζωές ενός Γερμανού κομμουνιστή και ενός Έλληνα αντιφασίστα.
πηγή: www.offlinepost.gr