γράφει ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς
Η συζήτηση δι’ αυτό το θέμα ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2012, δηλαδή από τότε που το μακροχρόνιο αίτημα των Καρπάθιων για δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου, μετά από δυναμικές λαϊκές κινητοποιησεις, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την ένταξη του αιτήματος στο προγραμμα ΕΣΠΑ και εφ’ όσον είχε ήδη επιστραφεί ενα κομμάτι της γης των Καρπαθίων από την Εκκλησία (Μητρόπολη Καρπαθου-Κασου).
Πριν όμως ξεκινήσει οποιαδήποτε κουβέντα για το θέμα θα πρέπει να διευκρινιστεί η ιδιοκτησια του χώρου και του κτηρίου για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις αλλά και για να μιλάμε στα πλαίσια ρεαλισμού και εφικτων προτασεων.
Απόψεις επί του ερωτήματος διίστανται.
Ανήκει στο Δήμο Καρπάθου η στο Δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Υγείας;
Σε ερώτημα που είχα θέσει στην 2η Υ.ΠΕ. κατά το διάστημα της θητείας μου ως προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Κ.Υ. (2015 -2018), η προφορική απάντηση που είχα λάβει ήταν ότι ο χώρος και το κτήριο ανήκει στο Υπουργείο. Είναι λοιπόν, απαραίτητο και αναγκαίο να διευκρινιστεί το ζήτημα ιδιοκτησιας!
Οι προτάσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς διαφέρουν κατά πολυ μεταξύ τους και απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό.
Μεταξύ των προτάσεων όπως η δημιουργία Οίκου Ευγηρίας, εγκαταστάσεις για χρήση από το Αστυνομικο Τμημα Καρπάθου η εγκατάσταση του ΕΠΑΛ Καρπάθου, υπάρχει και η πρόταση, την οποία πρεσβεύει και ασπάζεται και ο γράφων, για Δημιουργία Αρχαιολογικού και Ιστορικού Μουσείου Καρπάθου με την μεταφορά των εκθεμάτων του ήδη υπάρχοντος αλλά πολύ μικρού και ανεπαρκούς Αρχαιολογικού Μουσειου.
Όλες οι προτάσεις έχουν τη σημασία τους και τη σπουδαιότητα τους για το νησί μας, αλλά όλες, εκτός της τελευταίας αναφερόμενης, θα ωφελήσουν ένα κομμάτι του συνόλου της Κοινωνίας της Καρπάθου αλλά όχι το σύνολο της!
Η πρόταση μετατροπής του κτηρίου σε Αρχαιολογικο/Ιστορικό Μουσειο αντάξιο του αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού μας, ενδείκνυται και λόγω τοποθεσίας πάνω και διπλα σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο (που μέχρι τώρα έχει αφεθεί στην τύχη του) αλλά και λόγω του ότι θα ωφελήσει το σύνολο της Κοινωνίας σαν σημαντικός πόλος πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής αναβάθμισης και ανάπτυξης του Ακριτικού και Ιστορικού Νησιού μας! Ας σκεφθούμε επίσης τον εμπλουτισμό του με την επιστροφή εκθεμάτων που ευρίσκονται σε άλλα Μουσεία τόσο του Εξωτερικού όσο και του Εσωτερικού!
Με ένα τέτοιο Μουσειο θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με καλύτερα επιχειρήματα αλλά και επιτυχία τον επαναπατρισμό των “εξόριστων” αλλά αναπόσπαστων τμημάτων της ιστορίας μας!
Όπως, επίσης, θα μπορούσαμε να το εμπλουτίσουμε και με άλλα εκθέματα, που αυτή τη στιγμή είναι διάσπαρτα ή θαμμένα στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και περιμένουν ανυπόμονα την ανάδειξη και προβολή τους.
Στο ζήτημα αυτό θα επανέλθω σύντομα με προτάσεις που έχω κάνει στο παρελθόν αλλά που δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς του νησιού μας και της περιφέρειας τις έχουν κλείσει ερμητικά στα συρτάρια τους για άγνωστους η μάλλον για “ευνόητους” λόγους που έχουν να κάνουν με την καθεστηκυία νοοτροπίας τους.
Κλείνοντας, προτρέπω όλους, δημότες και αρχές όπως αναλογιστούν ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον του νησιού μας….του αξίζουν
περισσότερο όραμα, δημιουργικότητα, σχέδιο και προγραμματισμός για ένα καλύτερο μέλλον για μας, αλλά περισσότερο για τις γεννεές που θα μας ακολουθήσουν! Καιρός να ταρακουνήσουμε τα λιμνάζοντα νερά και τις ξεπερασμένες νοοτροπίες!