Γύρω στις 21.00, ανάλογα με την άφιξη του Αγίου Φωτός στην Κάρπαθο, θα γίνει η Ανάσταση στην σπηλιά του Αγίου Μήνα στην περιοχή του Αφιάρτη, στο Αεροδρόμιο της Καρπάθου. Την λειτουργία θα τελέσει, όπως γίνεται κάθε χρόνο, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χριστοδουλάκης.
Η ιστορία της σπηλιάς αυτής ακόμη και σήμερα είναι ένας γρίφος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αναγνώριση και ανάδειξη της σπηλιάς ξεκίνησε στις αρχές του 21ου αιώνα κι οφείλεται στον προηγούμενο Πρωτοσύγκελλος και σημερινό Μητροπολίτη Κω και Νισύρου κ. Ναθαναήλ σε συνεργασία με τον διοικητή της Αεροπορίας Σμήναρχο Μακράκη.
Από τότε τελείται αρτοκλασία στον εορτασμό του Αγίου Μηνά καθώς επίσης εκεί γίνεται και η πρώτη τελετή Αναστάσεως της Καρπάθου!
Ο Πρωτοσύγκελος της μητροπόλεως Καρπάθου ΗΝ Κάσου, Αρχιμανδρίτης πατήρ Επιφάνιος, ο οποίος τελεί και την πρώτη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία σε αυτό το ξεχωριστό εκκλησάκι, μας αναφέρει ότι η ονομασία της σπηλιάς έρχεται από τα παλιά χρόνια. Στην περιοχή πήγαιναν ψαράδες κι όχι μόνο. Πολλοί Καρπάθιοι, που ήθελαν να τρυγίσουν τις αλυκές και να μαζέψουν αλάτι, πέρασαν από εκείνη την περιοχή. Σε αυτούς λοιπόν οφείλεται η ονοματοδοσία της σπηλιάς σε Άη Μηνάς. Άγνωστο το γιατί!
Θα περίμενε κανείς να ονομαστεί Άη Νικόλας, όμως φαίνεται ότι την διάλεξε ο Άγιος Μηνάς.
Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος γεννήθηκε στην Αίγυπτο, είναι προστάτης των γεωργών και των κτηνοτρόφων. Ενώ οι μικρασιάτες των θεωρούσαν προστάτη των ξενιτεμένων τους και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θεωρείται προστάτης των ανύπαντρων γυναικών. Επίσης πολλοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Μηνάς βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων.
Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Έφηβος ακόμη έγινε χριστιανός και επέλεξε να σταδιοδρομήσει στο ιππικό του Ρωμαϊκού στρατού, στο οποίο διακρίθηκε για τη φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του σθένος. Όταν ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός διέταξαν διωγμό εναντίον των χριστιανών, ο Άγιος Μηνάς απεκδύθηκε τα στρατιωτικά του καθήκοντα και έγινε ασκητής ενδυόμενος το μοναχικό σχήμα.
Σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, μετά από θεία αποκάλυψη ότι είχε φτάσει η ώρα του μαρτυρίου, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία ομολόγησε τον Χριστό ως αληθινό Θεό. Τότε οδηγήθηκε στη φυλακή, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε. Ο Άγιος Βίκτωρας και ο Άγιος Βικέντιος μαρτύρησαν την ίδια ημέρα με τον Άγιο Μηνά, αφού έλαβαν θάρρος και δύναμη από τον ίδιο.
Ως γνωστόν ο Άγιος Μηνάς τιμάται ιδιαίτερα στην Κρήτη, ιδίως μετά το θαύμα που επιτέλεσε στο Ηράκλειο, το Πάσχα του 1826, σώζοντας τους χριστιανούς που κινδύνεψαν από τους Οθωμανούς κατακτητές. Έτσι, οικοδομήθηκε καθεδρικός ναός στο κέντρο του Ηρακλείου. Μάλιστα αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί ήταν οι Καρπάθιοι μάστορες που δούλεψαν κατά την ανέγερση του.
Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Μηνά ξεκίνησε να χτίζεται στις 25 Μαρτίου 1862 και η κατασκευή του διακόπηκε κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866. Η ολοκλήρωση του ναού έγινε στις αρχές του 1895, ενώ τα εγκαίνιά του τελέστηκαν στις 16 Απριλίου 1895 από τον Μητροπολίτη Κρήτης Τιμόθεο Α’. Ο ναός είναι ο μεγαλύτερος στην Κρήτη, ενώ θεωρείται και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Μηνάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και της Ελβετίας, όπου λατρεύεται ως προστάτης των εμπόρων και των γεωργών, θεωρείται ιδιαίτερα θαυματουργός, ενώ η γιορτή του τόσο στην Καθολική όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι την ίδια ημέρα, στις 11 Νοεμβρίου.
πηγή Καρπαθιακά Νέα