του Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη
Α. Η ακατανόητη προσωπική επίθεση του Ι. Μπέρτου
Χθες το βράδυ δέχτηκα απρόσμενα ένα τηλεφώνημα οικείου μου προσώπου, εγκατεστημένου στην Κάρπαθο, το οποίο με ρώτησε γεμάτο απορία εάν παρακολουθούσα διαδικτυακά από την Αθήνα την εν εξελίξει ευρισκόμενη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου.
Η ευθεία απάντησή μου ήταν “όχι” και όταν γεμάτος έκπληξη του απηύθυνα το ερώτημα για ποιο λόγο μου τηλεφώνησε, με ενημέρωσε ότι κάποιος Γιάννης Μπέρτος, τον οποίον ούτε στοιχειωδώς δεν γνωρίζω και ούτε ασφαλώς και εκείνος με γνωρίζει, πήρε το λόγο ευρισκόμενος στο ακροατήριο του Συνεδριάζοντος Δημοτικού Συμβουλίου και απεφάνθη αναφερόμενος στο πρόσωπο μου —όπως πληροφορήθηκα—ότι “Δεν θα σας κάνει ένας Τσαμπανάκης ό,τι θέλει εδώ μέσα…”
Και αυτό με αφορμή την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου (2/5/2023), που αποφάσισε μέσα από τη νόμιμη διαδικασία να εντάξει οργανικά —ως όφειλε— τους ετήσια διοργανωνόμενους εορτασμούς της “Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου” (8η Οκτωβρίου 1944) στο πλαίσιο του καθιερωμένου Δημοτικού Εορτασμού της Επανάστασης της Καρπάθου της 5ης Οκτωβρίου 1944, όπως είχε προγενέστερα ομόφωνα ζητήσει το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου.
Προφανώς ο περί ου ο λόγος “κύριος” αισθάνεται ότι μπορεί να αξιολογεί ανθρώπους που δεν ξέρει αλλά και θέματα που βαθιά αγνοεί με τα δικά του μέτρα.
Για όσους δεν κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται, οφείλω να διευκρινήσω ότι στη διάρκεια της προηγούμενης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου (2/5/2023) εκφράστηκαν ατεκμηρίωτα από μεμονωμένα ανενημέρωτα πρόσωπα κάποιες επιφυλάξεις για το προαναφερθέν θέμα λόγω της ημερομηνιακής σύμπτωσης των καθιερωμένων εορτασμών της αναχώρησης της Αποστολής Σωτηρίας των Επαναστατημένων Καρπαθίων από το Φοινίκι (απόγευμα της 8ης Οκτωβρίου) με εκείνους της “Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου” (πρωϊνό της 8ης Οκτωβρίου).
Στο θέμα αυτό δεν θα επεκταθώ περισσότερο, αφού ήδη από τις 9/10/2020 δημοσίευσα στην Ιστοσελίδα “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΑ ΝΕΑ” διεξοδικό και τεκμηριωμένο άρθρο, έκτασης πλέον των είκοσι σελίδων, με τίτλο “Πότε Αναχώρησε τον σκάφος “ΚΑΡΠΑΘΟΣ” (“IMMACOLATA“) από το Φοινίκι;”. https://www.karpathiakanea.gr/pote-anaxorise-to-skafos-immakolata-george-tsabanakis/ (Σημειώνω στο σημείο αυτό ότι το εν λόγω άρθρο μου έχει ως τώρα 3.000 περίπου αναγνώσεις!!!)
Στο μακροσκελές εκείνο κείμενο αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η συγκεκριμένη αποστολή αναχώρησε από το Φοινίκι στις 10 Οκτωβρίου 1944 και όχι στις 8 Οκτωβρίου, όπως εικαζόταν μέχρι το 2005, οπότε και εντοπίστηκαν από τον γράφοντα τα πρωτότυπα έγγραφα της ηρωικής αποστολής στο Ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, με τη βοήθεια του σπουδαίου ερευνητή Κώστα Τσαλαχούρη. Κι αυτό στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας που βρισκόταν σε εξέλιξη για το θέμα από τον υποφαινόμενο σε συνεργασία με τον αείμνηστο ιστορικό συγγραφέα Ντίνο Αντ. Μελά.
Χρήσιμο αναμφίβολα θα ήταν να μελετήσει ενδελεχώς το συγκεκριμένο άρθρο και ο επί παντός επιστητού γνωμοδοτών Ι. Μπέρτος, μήπως μπορέσει να επαναξιολογήσει το ατόπημα στο οποίο απερίσκεπτα υπέπεσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου (30/5/2023).
Είναι προφανές ότι η αήθης αυτή προσωπική επίθεση του Μπέρτου σε ένα συμπατριώτη του τον οποίο δεν γνωρίζει ούτε κατ΄ όψιν, μόνη επιδίωξη είχε το ψάρεμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφων αφελών προσώπων Αρκασιώτικης καταγωγής, που χωρίς καμιά σοβαρή γνώση της τοπικής τους ιστορίας οδηγούνται σε παρορμητικές αντιδράσεις “παλαιοημερολογίτικου τύπου” στο όνομα της όποιας υποτιθέμενης φιλοπατρίας.
Κάπου θα άκουσε ο συγκεκριμένος χριστιανός ότι ο γράφων υπήρξε ο εισηγητής της σχετικής απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, ήδη από το 2021, οπότε και με τη πλήρη συμπαράσταση όλων ανεξαίρετα των Ολυμπίτικων συλλογικών φορέων, τόσο των εντόπιων όσο και εκείνων της διασποράς, το τοπικό μας αυτοδιοικητικό όργανο αποφάσισε ομόφωνα εν σώματι την καθιέρωση των σχετικών εορτασμών της “Πρώτης Ημέρας Ελευθερίας της Ολύμπου” την 8η Οκτωβρίου.
Για τους λογικά σκεπτόμενους συμπατριώτες φρόνιμο θα ήταν να επανεξεταστεί μέσα από τις σωστές διαδικασίες η συγκεκριμένη αυθαιρέτως, και για λόγους άγνοιας των πραγματικών δεδομένων, παλαιότερα θεσμοθετηθείσα ημερομηνία αναχώρησης της “ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ” αντί να ζητείται, εκ μέρους μιας σειράς κραυγαλέα ακατατόπιστων ανθρώπων, η χειρουργική αλλοίωση των ακλόνητα τεκμηριωμένων δεδομένων της κατάλυσης της Ιταλοκρατίας στην Όλυμπο για να μη χαλάσουμε τις ανυπόστατης αφετηρίας παραδοχές ορισμένων!!!…
(Βλ. σχετικά δημοσιεύματα των: α. γιατρού Ανδρέα Ηλ. Λάμπρου, β. καθηγητή Κων/νου Μ. Μηνά και γ. συγγραφέα Μανώλη Μ. Μακρή).
Φυσικά οι συγκεκριμένες αντιλήψεις είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένης εμβέλειας, αφού σοβαροί κι αληθινά φιλοπάτριδες Αρκασιώτες φίλοι, όπως ο Μανώλης Κ. Λαμπρίδης (πρ. Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερισματικού Συμβουλίου Αρκάσας (1999-2002)), ο αείμνηστος Γιάννης Νικ. Κανάκης, πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. “Συλλόγου των Απανταχού Αρκασιωτών Καρπάθου “Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ” (Πειραιά) και άλλοι συμπατριώτες οικογενειακά συνδεδεμένοι με την αποστολή του σκάφους “ΚΑΡΠΑΘΟΣ” (“ΙΜΜΑΚΟΛΑΤΑ”), όπως ο δικηγόρος Μηνάς Σοφ. Οικονομίδης, γιος του επικεφαλής της αποστολής Σοφοκλή Μ. Οικονομίδη, αναγνώρισαν από χρόνια και αποδέχτηκαν ότι η πραγματική ημερομηνία αναχώρησης του περί ου ο λόγος σκάφους ήταν η 10η Οκτωβρίου 1944!!
Β. Επιγραμματική αναφορά της συμβολής του γράφοντας στην έρευνα και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Καρπάθου και της Κάσου.
Απέναντι στην Προκρούστεια συλλογιστική του Ι. Μπέρτου δεν έχω παρά να αντιπαραθέσω επιγραμματικά και μόνο τη συμβολή μου σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην συστηματική έρευνα και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της Καρπάθου και της Κάσου την οποία και καταφανώς αγνοεί.
- Πριν απ’ όλα διετέλεσα Πρόεδρος & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινοτικού και εν συνεχεία Δημοτικού Ν.Π.Δ.Δ. Π.ΟΡ.Ο.Κ. της Ολύμπου επί οκταετίαν (2007-2014) (θητείες Κοινοτάρχη Κωστή Μ. Τσαμπανάκη & Δημάρχου Μιχάλη Φρ. Χανιώτη)
- Διετέλεσα Σύμβουλος Πολιτισμού του Επαρχείου Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου από το 2010 έως σήμερα (θητείες Επάρχων Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου, Γιάννη Γεωρ. Μηνατσή & Πόπης Ιωάν. Νικολαΐδου).
- Είμαι επίσης εν ενεργεία Μέλος της Επιτροπής Πολιτιστικής Διαχείρισης – Προβολής και Επικοινωνίας του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου (θητεία Δημάρχου Μιχάλη Εμμ. Ερωτόκριτου).
Ι. ΚΑΡΠΑΘΟΣ
- 2003, Αιγάλεω Αττικής, Συντήρηση, μελέτη και ανάδειξη της σειράς των παλαιότατων ασημικών της εκκλησίας της Ολύμπου σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι Αθηνών. Σήμερα εκτίθενται στην ενοριακή αίθουσα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.
- 2004, Όλυμπος Καρπάθου, Συγκρότηση του Ιστορικού Αρχείου Ολύμπου Καρπάθου με την καταγραφή εκατοντάδων ιστορικών δικαιοπρακτικών εγγράφων του τόπου σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
- 2005, Αθήνα, Ο εντοπισμός, η ανάλυση και η ανάδειξη του αυθεντικού μηνύματος των Επαναστατημένων Καρπαθίων προς την Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου στο Ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών.
- 2005, Πειραιάς, Μουσική Έκδοση, “Το Πανύρι τ’ Αή Αννίου του Βρουκουντίτη” – Καταγραφή του ιστορικού του πανηγυριού (Ιστορική μελέτη).
- 2007, Θεσσαλονίκη, Ντοκιμαντέρ, “Το πανηγύρι της Βρουκούντας” του Θοδωρή Βένερη, Ιστορικός Σύμβουλος.
- 2008, Όλυμπος Καρπάθου, Εισηγητής της Ομόφωνης Απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ολύμπου Καρπάθου (υπ’ αριθ. 78/2008) με την οποία ζητείται η επιστροφή του Δωρικού Ψηφίσματος της Καρπάθου από το Βρετανικό Μουσείο στους νομίμους δικαιούχους του.
- 2009, Βαθύ Σάμου & 2010, Όλυμπος Καρπάθου, Εισηγητής και Διοργανωτής της Αδελφοποίησης της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου με τον Δήμο Βαθέος Σάμου επ’ ονόματι του Σάμιου Δημόσιου Ιατρού του Δήμου των Βρυκουντίων Μηνόκριτου Μητροδώρου.
- 2010-2013, Διαφάνι Καρπάθου & Πηγάδια Καρπάθου, Η Ανάδειξη για πρώτη φορά στα χρονικά του τόπου μας του σπουδαιότατου ιστορικού γεγονότος της νικηφόρας Ναυμαχίας της Καρπάθου (1788) που έδωσε στα νερά του νησιού μας ο ναυμάχος ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ απέναντι στον Οθωμανικό στόλο.
- 2010, Απέρι Καρπάθου, Η Ανάδειξη της προσωπικότητας και των αγώνων του Παραστάτη της Καρπάθου στις Εθνοσυνελεύσεις του 1821 Χατζηλία Οικονόμου, 181 χρόνια μετά τη δολοφονία του.
- 2011, Αθήνα, Εξασφάλιση του χρηματικού ποσού κατασκευής της προτομής του Χατζηλία Οικονόμου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
- 2012, Όθος Καρπάθου, Τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από το Συνέδριο της Πάτμου, 1912 – 2012, και τη συμμετοχή σ’ αυτό του Γεωργίου Ιωάν. Πρωτόπαπα.
- 2012, Όλυμπος Καρπάθου, Εκδήλωση για τα 90 χρόνια από τα γεγονότα της Καρπαθιακής αντίστασης στην Ιταλική Απογραφή του 1922 και τη δολοφονία του Νικολάου Μιχ. Νιοτή στο Απέρι.
- 2012, Αθήνα, Τυπογραφική επιμέλεια του 1.000 σχεδόν σελίδων βιβλίου του Ντίνου Αντ. Μελά με τίτλο “Ιστορία του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Κινήματος Καρπάθου – 5 Οκτωβρίου 1944″, και συντονισμός της επίσημης παρουσίασης του στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων στην Αθήνα με τη συμμετοχή του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Κων/νου Σβολόπουλου του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ομότιμου Καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Λεοντσίνη και του Καθηγητή Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνά Αλ. Αλεξιάδη.
- 2014 – 2019, Πειραιάς-Αθήνα, Επί σειρά ετών στενή συνεργασία με τον Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων (Σ.Α.Κ.) στις εορταστικές εκδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου στην Αττική.
- 2015, Αθήνα, Συγκρότηση, παρουσίαση (2015) και δημοσίευση (2021) για πρώτη φορά στο νησί μας του τεκμηριωμένου και εξαντλητικού ονομαστικού καταλόγου των 80 υπέρ πατρίδος θυσιασθέντων Καρπαθίων κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.
- 2015, Πηγάδια Καρπάθου, Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 80 Χρόνια της απρόσμενης επίσκεψης του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κάρπαθο.
- 2016, Πρωταγωνιστική συμμετοχή στην ομάδα δημιουργίας του ιστορικού φωτοντοκιμαντέρ “Κάρπαθος: Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα” επί Προεδρίας του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων καθηγητή Γιάννη Γεωρ. Καραϊτιανού, σε συνεργασία με τους: Καθηγητές Μανώλη Μ. Μελά, Μιχάλη Γεωρ. Μικροπανδρεμένο, Μανώλη Μιχ. Τσαγκάρη, Αντώνη Γεωρ. Χαλκιά και Γιώργο Νικ. Κανάκη.
- 2016, Ρόδος, Τιμητική Εκδήλωση για τα 90 χρόνια της βίαιης υποστολής της Ιταλικής σημαίας από τον ιστό του Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου, από τρεις μαθητές του σχολείου μεταξύ των οποίων ο μετέπειτα δάσκαλος Γεώργιος Βασ. Χαλκιάς από τα Σπόα. 1926 – 2016 – Αποκαλυπτήρια μνημείου.
- 2017, Αθήνα, Καταγραφή και παρουσίαση για πρώτη φορά των περισσότερων από 60 κατασκευασθέντων μνημείων εντός και εκτός Ελλάδος) που αφορούν το νησί της Καρπάθου, την ιστορία και τα τέκνα της.
- 2017, Πηγάδια Καρπάθου, Εισήγηση ονοματοδοσιών των αιθουσών Παραστάτη Χατζηλία Οικονόμου και Επάρχου Μάρκου Μαλλιαράκη στο κτίριο των Διοκητηρίων της Καρπάθου.
- 2021, 25 Μαρτίου, Όλυμπος Καρπάθου, Διοργάνωση της Μόνης Εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τη συμμετοχή της Καρπάθου σ’ αυτήν.
- 2021, Όλυμπος Καρπάθου, Εισήγηση προς το Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου της επίσημης καθιέρωσης του εορτασμού της 8ης Οκτωβρίου 1944 ως “Πρώτης Ημέρας της Ελευθερίας της Ολύμπου” στη βάση ακλόνητων ιστορικών ντοκουμέντων.
- 2021, Πειραιάς, Γενική Επιμέλεια του 130 σελίδων επετειακού τεύχους του περιοδικού “ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΗΧΩ” του αφιερωμένου στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη συμμετοχή των Καρπαθίων στους αγώνες της Ελευθερίας.
- 2022, Πηγάδια Καρπάθου, Διοργάνωση της εκδήλωσης “ΚΑΡΠΑΘΟΣ – ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ“, απονομή τιμητικών διπλωμάτων στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.
- 2023, Σαρία Καρπάθου, Ντοκιμαντέρ “ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ” / ΣΑΡΙΑ – ΕΡΤ 3, Ιστορικός Σύμβουλος
- 2023, Όθος Καρπάθου, Εισήγηση προς τον Πρόεδρο της Κοινότητας Όθους του Δήμου Καρπάθου Μιχ. Ι. Χαψή της καθιέρωσης του εορτασμού της 4ης Ιουνίου εκάστου έτους ως Ημέρας Τιμής του Πατριωτισμού των Οθειτών.
ΙΙ. ΚΑΣΟΣ
- 2014 – 2016, Κάσος, Εισήγηση και διοργάνωση του θεσμού των Α΄& Β΄ ΚΑΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΠΟΣΙΩΝ (2014 – 2016).
- 2017, Αγία Τριάδα Κουκουβίστας Φωκίδας, Διοργάνωση τιμητικής εκδήλωση στη μνήμη του ηρωικού Κασιώτη αντάρτη Μιχαήλ Εμμ. Κουτλάκη 30 χρόνια μετά τον εντοπισμό των ιχνών του.
- 2017, Κάσος, Εισήγηση της απονομής από την Ελληνική Πολιτεία στον έως τότε γνωστό ως Δήμο Κάσου του Τιμητικού Τίτλου “ΔΗΜΟΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΑΣΟΥ” για την προσφορά των Κασιωτών στους αγώνες της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
- 2022, Νέα Επίδαυρος Αργολίδας, Εκπροσώπηση του Δήμου Ηρωικής Νήσου Κάσου στην εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη σύγκληση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.
Σ΄ όλη αυτή την επίπονη διαδρομή χρειάστηκε, πρέπει να πω, ν’ αντιμετωπίσω κατ’ επανάληψιν μακρά σειρά μικρόψυχων συμπεριφορών προσώπων του αναστήματος του Μπέρτου ….
Τίποτε όμως απ’ αυτά δεν στάθηκε ικανό να με σταματήσει στις εύστοχες, άδολες και τεκμηριωμένες επιλογές μου, όπως δεν θα γίνει ούτε και τώρα.
Θα περιμένω μόνο με αγωνία … να μάθω και τη συμβολή του περισπούδαστου αυτού συμπατριώτη στα ιστορικά ζητήματα του τόπου μας…!
31.5.2023
Καρπαθιακα Νέα