Το ρεπορτάζ από την επίσκεψη της Προέδρου στην Όλυμπο

Το ρεπορτάζ από την επίσκεψη της Προέδρου στην Όλυμπο

 

ρεπορτάζ φωτογραφίες Γιάννης Πρεάρης

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η κα Κ. Σακελλαροπούλου έφτασε στην Όλυμπο το μεσημέρι στις 1:15. Περπάτησε, φωτογραφήθηκε και κεράστηκε τοπικά γλυκά στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Καρπάθου.

Η πρώτη ξενάγηση της έγινε στο παραδοσιακό σπίτι της κας Φούλας Γ. Χαζιπαπά. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο γνωστό πια σε όλη την Ελλάδα παραδοσιακό υποδηματοποιείο του Ιωάννη Πρεάρη, όπου και της δόθηκε ως δώρο ένα ζευγάρι στιβάνια και μία τσάντα δερμάτινη. Στο βιβλίο επισκεπτών η κα Σακελλαροπούλου έγραψε την παρακάτω αφιέρωση:

Ρώτησε τον  Γιάννη Πρεάρη  εάν υπάρχει συνέχεια σε αυτή την εργασία και αν θα καταφέρει να διατηρηθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική, όμως ο κος Πρεάρης έκανε μία σπουδαία πρόταση:

Αν μπορεί να γίνει μάθηση όλων αυτών των επαγγελμάτων που χάνονται στα σχολεία. Μάλιστα ο κ. Πρεάρης πιστεύει ότι αυτή την ιδέα πήραν και οι υπουργοί, ο κ. Γιώργος γεραπετρίτης αλλά και ο κ. Μάνος Κόνσολας όπου θα το συζητήσουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στιχομυθία της Προέδρου με τον υποδηματοποιό ο οποίος μόλις την είδε της είπε το νούμερο από τα παπούτσια που φοράει! Εκείνη ξαφνιάστηκε και τον ρώτησε πωε το γνωρίζει κι ο Πρεάρης ετοιμόλογος της απάντησε πως κάνει αυτή τη δουλειά πολλά χρόνια και κόβει το μάτι του!

Η κα Σακελλαροπούλου είχε μια  λεπτομερή ξενάγηση για τα στιβάνια και για τα δέρματα. Έμαθε πως γίνεται το κάθε ένα ξεχωριστά. Η διαδιακσία για τα γυναικεία και τα ανδρικά. Αλλά και για την ιδιαίτερη επεξεργασία του δέρματος όπου γίνεται στην Όλυμπο. Ο κος Πρεάρης της εξήγησε τι είναι αυτό που γίνεται με καθαρά οικολογική εργασία δέρματος δίχως χημικές ουσίες.

Στη συνέχεια ανέβηκε στην εκκλησία και λεπτομέρειες για το χτίσιμο, την ιστορία και τις εικόνες της. Η δοξολογία έγινε στο προαύλιο χώρο και τηρήθηκαν οι κανόνες που επιβάλλουν οι κανόνες της εποχής. Στην  κεντρική πλατεία της Ολύμπου έγινε ο χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας κ. Ηλία Παπαηλία.

φωτογραφία
Ρούλα Χουβαρδά Παπαβασίλη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την αντιφώνηση και στη συνέχεια  περπάτησε στη δυτική πλευρά της Ολύμπου και εκεί παραταγμένα τα παιδιά τους χαιρέτησε τα παιδιά του σχολείου και τους έδωσε δώρα για το σχολείο και ένα υπολογιστή. Μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δυο Καρπάθιοι υπουργοί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Μάνος Κόνσολας. Στην Όλυμπο επίσης ανέβηκε ο Δήμαρχος κος Γ. Νισύριος, η Έπαρχος Καλ. Νικολαϊδου, ο Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Μαναρουλάς.

Γύρω στις 2:15 αναχώρησε κατευθυνόμενη προς το Μεσοχώρι και αργότερα απόψε θα βρεθεί για φαγητό  στην  Αρκάσα.