Πως το RUNKARPATHOS μπορεί να γίνει η απαρχή για το REBIRTH (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ) KARPATHOS.. “Η Αυγή (ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ) το θέλει, δείξει..”

Πως το RUNKARPATHOS μπορεί να γίνει η απαρχή για το REBIRTH (ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ) KARPATHOS.. “Η Αυγή (ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ) το θέλει, δείξει..”

 

Του επιστημονικού συνεργάτη του Ι.Λ.Π.Κ. του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μάκη Εμμ. Ρήγα-Ρηγοπούλη

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε, έστω και καθυστερημένα, για το σπουδαίο αθλητικό γεγονός RUNKARPATHOS, που ξεπερνά τα στενά  όρια του νησιού μας.

Οι όποιες συγχαρητήριες ευχές για όλους τους συντελεστές είναι πολύ λίγες απ΄ όλους τους καρπάθιους και ειδικότερα στους κύριους πρωτεργάτες:

Τον Γ.Α.Σ. Μενετών δια του προέδρου του  Γιώργο Μην. Ιωαννίδη,  το Δ. Συμβούλιο με τους:

Παναγιώτα Εμμ. Σεβδαλλή, Μιχ. Χ. Σακέλλη, Δημ. Εμμ. Δημελλά, Γιώργο Εμμ. Σεβδαλλή, Μηνά Ι. Μαλλόφτη, Μανώλη Μ. Ρήγα-Ρηγοπούλη.. και σε αγαστή συνεργασία με την Έπαρχο κ. Πόπη Ι. Νικολαϊδου.

Τώρα, επειδή ο μέγας αριθμός των εξαιρετικών διοργανωτών, των εθελοντών, των υποστηρικτών, των αθλητών κι άλλων συντελεστών είναι άνευ προηγουμένου, θα ζητήσουμε ένα μεγάλο συγνώμη που ο χώρος αποκλείει να αναφερθούν ονομαστικά.. αναγκαζόμαστε να περιορισθούμε μόνο στα πρωτοποριακά μας συλλογικά όργανα και όσους έχουν εκφωνηθεί από τον υπεύθυνο και όσους έχουν προκριθεί νικητές στους Μαραθώνιους, τιμής ένεκεν: Οικ. Γιώργ. Βασιλαράκη, Γιώργ. Πιπέρη, Μαν. και Ηλία Κριτσιώτη, Βασ. Νουάρο, Βασ. Ι. Διακονή.

Στο αγωνιστικό σκέλος περιληπτικά, η αφετηρία και ο τερματισμός ήταν η κατάμεστη Πλατεία Επαρχείου από 500 περίπου ενθουσιώδη άτομα  και 400 αεικίνητους αθλητές από 6 έως 86 χρονών(!) και περί τα 120 παιδιά.

Στα 9 χλμ. νικητής ανεδείχθη ο Μιχ. Χατζηιώννου και στις γυναίκες η Μαρία Μαλαί.. στα 5 χλμ. ο Βασ. Βασιλαράκης και ο Ηλ. Κριτσιώτης και στις γυναίκες η Laura Besso.. έλαβαν μέρος ο δρομέας με το ρεκόρ Γκίνες Μαραθωνοδρόμου Κώστας Χουβαρδάς και με Αμαξίδιο, ο αθλητής Χάρης Ασλανίδης..

Μα, πιστεύουμε εκφράζουμε όλους,  για μας όλοι εσείς οι συμμετέχοντες αθλητές είσθε νικητές της ζωής και του βουβού τόπου μας.  Εμείς, όπως πάντα, από τα στενά πλαίσια του Μαραθώνιου, το επιτάσει άλλωστε και ο τίτλος του άρθρου, θα το διανθίσουμε με γενικότερες παραπλήσιες δραστηριότητες που θα εμπλούτιζαν το μέχρι τώρα φτωχό πολιτιστικό-αθλητικό μας μενού.

Μα, τίνος ήλθε τούτη η έμπνευση του αγγλικού όρου RUNKARPATHOS– δηλ., τρέξε Κάρπαθος- την εποχή που το νησί βρίσκεται σε πλήρη ακινησία για τους γνωστούς λόγους ασυνεννοησίας των δημοτικών μας αρχόντων και της πολιτειακής “νίψον ανομήματα..”.

Και τυχαίνει η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Γ.Α.Σ. Μενετών να συνάδει με το όνομα του και πράμα “Αναγέννηση” αγγλιστί RE-BIRTH, που θα μπορούσε να  προσδώσει νέο παγκαρπαθιακό νόημα στο ξεκίνημα στην αλληγορική του σημασία με τον όρο REBIRTH-KARPATHOS.

Η κατ΄ αρχή ενωμένες δυνάμεις του χωριού και με την ομόθυμη συμπαράσταση του Κ.Σ. δια του κοινοτάρχη Εμμ. Μιχ. Μαγριπλή και του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου δια της προέδρου του Μαριάννας Ι. Γεραπετρίτη, απετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα για την διοργανωτική και εθελοντική προσφορά-ξεκίνημα. Πάντως, ας μη προτρέχουμε.. οι απερίτες πρώτοι πες, πες, το ξέρανε, με τρεις “Ομόνοιες”  συλλόγων τους κι έτσι φαίνεται το εμπεδώσανε με τα γνωστά εξαιρετικά πατριωτικά τους αποτελέσματα.

Εμείς ανέκαθεν εκθειάζουμε τις απανταχού ενωμένες συνιστώσες του απερίτικου θαύματος στην παγκαρπαθιακή προαγωγή των εκκλησιαστικών, εκπαιδευτικών, αθλητικών δομών και μάλιστα τελευταία με την ονοματοδοσία “Κάρπαθος” της Ομάδας Μπάσκετ, δηλ., της πραγματικής τους αποστολής. Πιστεύουμε, άλλο αντιπροσώπευση ενός χωριού κι άλλο ολόκληρου του νησιού, όπως αυτή.

Στα Πηγάδια επιμένουν με δεκάδες, “Ποσειδώνια Αμφιθέατρα, Αγάλματα,” στα λιμάνια, “Ομάδες Ποσειδώνα”, κ.τ.λ. ανά το πανελλήνιο, αντί της ενός και μοναδικής ονοματοδοσίας “Κάρπαθος”, που αντιπροσωπεύει πλέον το ενοποιητικό στοιχείο ολόκληρου του νησιού.. ή στην εσχάτη των περιπτώσεων για τοπικά, τι πιο εύγλωττη ανταπόκριση στις ιερές παραδόσεις των προγόνων, που να διαφέρει με το ξεχωριστό, ιστορικό “Ποτίδαιον”.. όπως το έπραξαν οι ξένοι με τους μικρούς του “Ιαπετού”, που ειρήσθω εν παρόδω, αξίζουν εύφημης μνείας και για την πανάξια αντιπροσώπευση, ως δευτεραθλητές, στο Δωδεκανησιακό Πρωτάθλημα.

Στους αιώνιους μετανάστες μας, με πρωτομαστόρους, με επιστήμονες, με επιχειρηματίες, με επαγγελματίες, κ. ά. ανά την υφήλιο, που κράτησαν ζωντανά όλα τα χωριά μας με τις διαχρονικές συνδρομές τους, εν τέλει, δεν αξίζουν ένα “Άγαλμα Μεταναστών” στο λιμάνι και το αξίζει ο Ποσειδώνας και με δήμαρχο μετανάστη επιχειρηματία;

Το ξέρουμε, ότι αυτές οι απόψεις μας δεν αρέσουν σε αρκετούς, με παλαιά κατάλοιπα σε τοπικισμούς ή σε ποδοσφαιρικές ορολογίες-σύνδρομα, που στην τελική αναδεικνύουν μόνον αυτές τις ονομασίες. Και μιας που αναφερόμαστε για τον Αθλητισμό δεν μπορούμε να μην μνημονεύσουμε παλαιότερα τον τεθνεώτα, ακούραστο καθηγητή γυμναστικής Ηλία Ζερβουδάκη, από το Απέρι.. που συνέχισε ολόκληρη η απερίτικη ελίτ και τώρα στον χώρο προελαύνουν ο πρόεδρος του “Πρωτέας” Νίκος Αλεξιάδης με δάφνες και το Δ.Σ. στην υλοποίηση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων Κλειστού Μπάσκετ, Τένις, κ.τ.λ.. και της οικογένειας Γιώργου Βασιλαράκη, του γιού του φυσιοθεραπευτή Βασίλη και της θυγατέρας του καθηγήτριας Άννας-Μαρίας, σκαπανείς στον Παγκαρπαθιακό Αθλητισμό.

Όπως και παλαιότερα ακόμα και με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα wind-serfings στον Αφιάρτη με τους πρωτοπόρους τον πρ. δήμαρχο Μιχ. Γ. Ιωαννίδη, τον αντιδήμαρχο  Γ.  Γεργατσούλη αρμόδιο αντιδήμαρχο του τότε Δ.Ο.Ν.Α. να το δρομολογούν αλλά τελικά να βρίσκουν ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια, να μην εγκρίνει ο επίτροπος τα ξένα τιμολόγια των ευρωπαίων συνδιοργανωτών με αποτέλεσμα να σταματήσει το Πρωτάθλημα σε αυτό το θαλάσσιο σπορ, που ξανάφερε ολόκληρη την περιοχή στις παλιές της δόξες. Τώρα έχουμε ενημέρωση ότι θα ξανασυνεχίσουν το Πρωτάθλημα του wind-serfing, όπως κι άλλου θαλάσσιου σπορ, μάλλον της κολύμβησης, το ευχόμαστε ολόψυχα.

Όμως και στο Γήπεδο Μενετών ο τότε δραστήριος Πρόεδρος του Γ.Α.Σ δάσκαλος Χάρης Γ. Σπανομανωλής έβαλε το λιθαράκι του για την κατ΄αρχή κατασκευή του και ο παλαίμαχος Γιάν. Γ. Σακελλάκης διαχρονικός αρχηγός..  μα και όλα τα Δ.Σ. του Γ.Α.Σ. και οι πολυπληθείς ποδοσφαιριστές επέδειξαν αξιοθαύμαστον ζήλον,  και κατά γενική ομολογία  έπαιζαν ένα από τα καλύτερα, με πρωταγωνιστικό ρόλο ποδόσφαιρο.

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τον ιδρυτή και αιώνιο αρχηγό Μιχάλη Γ. Γεωργίου, από τις Μενετές, της Παγκαρπαθιακής Ποδοσφαιρικής Ομάδας, στην Αττική. Μετά πάλι επί δημαρχίας του Μιχ. Γ. Ιωαννίδη και του προέδρου του Κ.Ο.Π.Α.Π. Γιώργ. Βασιλαράκη έστρωσαν τον πλαστικό χλοοτάπητα. Και το τωρινό αξιόμαχο Δ.Σ. του Γ.Α.Σ. με τις συνεργασίες με τον Δήμαρχο Γιάννη Θ. Νισύριο εκτός την υποστήριξή του στο RUNKARPATHOS και των σημαντικών έργων ηλεκτροδοτήσεων από Κριθαρές προς Ανδριάντα της 5ης Οκτωβρίου, που παρά τα παράπονα όλου του χωριού ο φωτισμός σε Ανδριάντα, περιφερειακούς του τοίχους, Ανεμόμυλο, Άϊ Μηνά, Άγιο Κωνσταντίνο-Αγία Ελένη μένει, εν πολλοίς, στον αέρα παρά την πλουσιοπάροχη δωρεάν των ευεργετών μεγαλοβιομήχανων οικογενειών Μιχάλη και Αθηνάς Ιωάννη Μαρή.

Όπως, επίσης, και την ηλεκτροδότηση από τον κ. Δήμαρχο προς το Γήπεδο μέχρι τα αποδυτήρια,  με την συμβολή και του υπεύθυνου στις ηλεκτροδοτήσεις στην Πολεοδομία Μανώλη Μ. Ρήγα-Ρηγοπούλη..  υπολείπονται οι μελέτες για τους πυλώνες και προβολείς φωτισμού για αγώνες  νύκτας.

Και ξανά η Έπαρχος Πόπη Νικολαϊδου διέθεσε τα κονδύλια για τσιμεντόστρωση του δρόμου από τον κεντρικό μέχρι το Γήπεδο και τα αποδυτήρια.

Η Μενετές τους ευγνωμονεί..

Επισημαίνουμε από πολύ καιρό, παρόλο σαν Μενετές διαθέτει την περισσότερη πληθυσμιακή, τουριστική, οικονομική, κ.τ.λ. δύναμη μετά την πρωτεύουσα Πηγάδια, δεν παύουν οι δημογραφικές καταρρεύσεις σε όλα τα χωριά να απαιτούν συγκλίσεις τους σε όλα τα επίπεδα και τους δημόσιους φορείς να αναλαβαίνουν τις ευθύνες τους.

Το επαναλαμβάνουμε, καθόσον πάντα υπάρχουν και οι ακραίοι τοπικιστές, εγκλωβισμένοι στο απώτερο αυτοδύναμο παρελθόν των  χωριών τους με δικούς τους δημάρχους και εάν συνεχίζουν και τώρα  σαν δημόσιοι ή συλλογικοί λειτουργοί δημιουργούν θανάσιμες ρωγμές στην παγκαρπαθιακή ενότητα και την, ως τέτοια, τεράστια δυναμική της. Το απέδειξε έμπρακτα πρώτη η καλλιτεχνική, σαν να είναι επαγγελματική, “Θεατρική Ομάδα Καρπάθου”, που συμμάζεψε όλα τα παρακολουθήματα – παραπήγματα που γέμισε ο Δήμος την μεγάλη “Ρήγειον Αίθουσα Εκδηλώσεων” του Δ.Σ. Μενετών για τις εκλογές.

Με προσωπικές εργασίες των μελών της “Θ.Ο.Κ.” και δωρεές την διεμόρφωσαν σε πραγματικό στολίδι, σκηνικά και  άφθαστο καλλωπισμό ολόκληρου του εσωτερικού χώρου. Η αθρόα προσέλευση της καρπαθιακής κοινωνίας στο έργο “οι δέκα μικροί νέγροι”, που ανέβαζαν επί της απρόσμενης μεγάλης σειράς παραστάσεων απέδειξε, ότι υπερεκτιμάει τέτοιες πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, αντικαθιστώντας την δημόσια αδιαφορία ακόμη και σε έτοιμα σχολικά κτίρια, που ερειπώνουν.

Η Κάρπαθος φημίζεται ανά το πανελλήνιο για  τις αυθεντικές της παραδόσεις σε όλα τα επίπεδα,  που  με τις τοπικές ιδιωτικές και συλλογικές επιμέλειες είναι ακόμα ισχυρές, αλλά και οι αθλητικές ακόμα καλά κρατούν, ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για τους όποιους αρμόδιους, έτοιμες στον πιάτο, όλες οι προεργασίες  των τοπικών συλλόγων  να αξιοποιηθούν για την μέγιστη δυνατή απόδοση-προβολή της κάθε ιδιαίτερης πτυχής της άφθαστης καρπαθιακής κληρονομιάς. Ειδικά, όταν είναι το πρώτο ατού γενικά και ειδικά στην τουριστική μας αγορά, που μένει ακόμα ανοργάνωτο την εποχή που ο τουρισμός έχει απομείνει ο μοναδικός πόρος ζωής και σε ατομικό και σε τοπικό επίπεδο, γενικά.

Εφόσον, δηλαδή, τέτοιες παγκαρπαθιακές εκδηλώσεις  συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναβάθμιση των παρεχομένων διασκεδάσεων- φεστιβάλς- γλέντια- πανηγύρια- αγώνες, κ.τ.λ. JOYSLANDS, αντί οι σύλλογοι να τρέχουν ξοπίσω στους τοπικούς μας δημόσιους φορείς εάν και πότε θα συνδράμουν, θα έπρεπε  οι ίδιοι να τις συντονίζουν, εις τρόπον ώστε από σκέτες τοπικές να τις συνδιαμορφώνουν, όπου είναι δυνατόν, σε παγκαρπαθιακές.

Η αλήθεια, ποιός το περίμενε, από που ξεφύτρωσαν τόσοι εθελοντές,  τόσοι αθλητές και τόσα μικρά παιδιά, που από τώρα δρομολογούνται και εμπλουτίζουν την νέα αθλούμενη γενιά..

Η απρόσμενη μεγάλη συμμετοχή ακόμη και από γονείς φέρει στα φόρα την γενική ψευδαίσθηση της τάχαμου πλήρους αδιαφορίας από “την κοινωνία της καφετέριας”, κ.τ.λ.. που αποδεικνύει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο ότι, όταν υπάρξει ποιοτική, εναλλακτική διέξοδος το υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα.

Η πρώτη μας, λοιπόν,  διαπίστωση, είναι ότι εκεί έξω βρίσκει πρόσφορο έδαφος, πέραν από τον ομαδικό αθλητισμό ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κ.τ.λ. που, έτσι κι αλλιώς, έχουν  καθιερωθεί πλέον ως οπαδικές μαζικότητες αλλά και η ολυμπιακή άθληση έχει πολύ βαθιές ρίζες.

Εκεί, λοιπόν, που τα βλέπαμε μαύρα κι άραχνα με το νέο κολλητήρι, τον αχώριστο σύντροφο-κινητό και με κουμπάρο ολόκληρη την  παραπαίουσα πολιτεία για τα άγονα νησιά μας, που αντί να μπαίνει μπροστά και να συμπαρασύρει τον κόσμο στα νάματα του αρχαιοελληνικού ολυμπιακού και πολιτιστικού πνεύματος ακολουθεί ασθμαίνουσα τις τοπικές συλλογικές πρωτοβουλίες.

default

Γι΄ αυτό οι πρωτότυπες προσπάθειες για διάπλατες ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ διοργάνωσης του RUNKARPATHOS με τους δημόσιους φορείς Επαρχείο και Δήμο και προσωπικότητες σε θέσεις παγκαρπαθιακής ευθύνης του υπό εκκόλαψη  πρωταθλήματος μαραθωνίων και στο νησί μας, προσδίδουν νέα διάσταση ξεκινήματος για μία ολοκληρωμένη σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Και η ισχυρή ομάδα υλικών υποστηρικτών από εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.ά., εκτός των δημόσιων, συμπλήρωσαν όχι μόνον τις  απαραίτητες δαπάνες  αλλά και με τον οβολό των συμμετασχόντων αθλητών αφήνουν ένα αξιόλογο απόθεμα στον διοργανωτή Σύλλογο.  Εκτός των παραπάνων, συνοψίζουμε και μερικά επιπρόσθετα συμπεράσματα μαζί και απορίες:

1) Σύσταση Παγκόσμιου Παγκαρπαθιακού Συμβουλίου (ΠΑ.ΠΑ.ΣΥ.), αποτελούμενο από το σύνολο των Διοικητικών Συμβουλίων των Απανταχού Καρπαθιακών Συλλόγων, που θα συμβάλλει  ενοποιητικά στην συνδιοργάνωση των Παγκοσμίων Συνεδρίων στο νησί μας και στην προώθηση της γκάμας των ζέοντων θεμάτων του.

2) Δεν αξιοποιούνται καθόλου οι διάσημοι καρπάθιοι, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, μουσικοί, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, κ.ά., που θα ανέβαζαν κατακόρυφα το επιστημονικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τοπικό, κ.τ.λ. μας επίπεδο:

Ο Άτζελλο Καβαλλάρο (παιδί θαύμα, μαέστρος-αρχιμουσικός, από τις Μενετές)..

Ο Γιάννης Εμμ. Φιλιππάκης  (Aρχηγός, μουσικοσυνθέτης του ξακουστού Συγκροτήματος FOALS από την Όλυμπο)..

Ο Πήτερ  Άγγελος (από τους πλουσιότερους δισεκατομμυριούχους μεγαλοεπιχειρηματίες της Αμερικής, ιδιοκτήτης της αμερ. ποδοσφαιρικής ομάδας ORIOLES της Βαλτιμόρης, από τις Μενετές).. και πλήθος άλλων έστω και όχι του ίδιου μεγέθους, με πολύ ευκολώτερη πρόσβαση σε όλους αυτούς τους επιφανείς από τον ΠΑ.ΠΑ.ΣΥ..

Ήτανε καιρός και οι επισκέπτες μας να μάθουν και τις άλλες, πιο εξέχουσες από τις πολυπρόσωπες όψεις της καρπαθιακής οντότητας, ενώ αντ΄ αυτών προσκαλούνται κάθε καλοκαίρι άλλαντάλλων. Πάντως,  οι επιχειρηματίες κέντρων διασκέδασης δίνουν ξεχωριστό τόνο με το κάλεσμα ντόπιων και αξιόλογων καλλιτεχνών και αξίζουν ομόθυμης συμπαράστασης..

3) Άρα, εμείς οι ίδιοι οι καρπάθιοι, για πολλούς λόγους, ούτε για κανονικές, ούτε για τέτοιες υψηλού επιπέδου αλληλεπιδράσεις, ούτε για τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο των παιδιών, αυτοχθόνων, τουριστών, κ.ά. δεν ενδιαφερόμαστε, γενικά.

4) Μα, ούτε η πολιτεία από την πάνω μέχρι την κάτω ή μέσω σχολικών προγραμμάτων  δεν έχει καλλιεργήσει αρκετά από μικρά παιδιά την αρχαιοελληνική κουλτούρα του ευ αγωνίζεσθαι, που οδηγούν στην σταθερή ατομική και κοινωνική άθληση. Τα ομαδικά με τα τεράστια επιμίσθια δημιουργούν  ταλαντούχους του είδους..  Οι Δήμοι  αφήνουν διαχρονικά τον ελεύθερο χρόνο, τα κοινοτικά γυμναστήρια και γυμνά και ανενεργά, νεκρώνοντας την  κάθε άσκηση στο κάθε χωριό.

5) Με απέραντη αυλή το Καρπαθιακό Πέλαγος, με αρκετές και θαυμάσιες παραλίες και με ντόπιους και επισκέπτες να διψάνε για θαλάσσια αθλήματα αλλά εδώ οι Αρχές, οι σύλλογοι πέρα βρέχει. Παρ΄ όλα αυτά για πρώτη φορά, που δεν μας είχανε καθόλου συνηθίσει τελευταία στα πολύ αξιόλογα τοπικά δρώμενα, παρατηρήσαμε και αθρόα συμμετοχή και εναργέστατη συμπαράσταση όλων των παραπάνων και πέραν από αυτούς.. Όλοι εσείς οι αξιοζήλευτοι συντελεστές δώσατε νέα πνοή, καταφέρατε να ξεσηκώσατε ολόκληρο τον κόσμο του καναπέ, γι΄ αυτό καταχειροκροτηθήκατε από όλους τους παρευρισκόμενους και γι΄ αυτό και η τεράστια επιτυχία υπήρξε φυσιολογικό επακόλουθο.

Όπως φάνηκε, Πολιτισμός-Παράδοση, Παιδεία-Επιστήμη και Αθλητισμός θα μπορούσανε να εξελιχθούν σε σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης.

Εμείς, όπως πάντα, εκτός της καθαυτής άριστης πρωτοβουλίας του Μαραθωνίου τοποθετούμε και τις ικανότητες των πάσης φύσεως ηγεσιών της μαζικής συνοχής και συμμετοχής σαν ένα άλλο κυρίαρχο συστατικό επιτυχίας της οποιασδήποτε δημόσιας και συλλογικής διοίκησης, διοργάνωσης, αποτελέσματος, κ.τ.λ.

Ευχόμαστε από καρδιάς οι επικείμενες εκλογές να δημιουργήσουν τέτοιες και  νέες αφετηρίες αφύπνησης και σύμπλευσης των τεράστιων παγκαρπαθιακών δυνάμεων, που αφίενται ακόμα και στις δικές τους νιρβάνες και κομματια-σμένες..

Μάκης Ρήγας- Ρηγοπούλης.

22/6/2023