Ο Σ.Α.Κ. προχώρησε, ως έπρεπε, σε διόρθωση! Εορτάζει την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944

Ο Σ.Α.Κ. προχώρησε, ως έπρεπε, σε διόρθωση! Εορτάζει την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

 Δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο μια απροσδόκητη ένταση μεταξύ του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων (Σ.Α.Κ.) και ορισμένων μελών του Συλλόγου των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου (Σ.Α.Μ.Κ.) σχετικά με τον φετινό εορτασμό της Επανάστασης – Απελευθέρωσης της Καρπάθου.  

 

Η παρεξήγηση προκύπτει —όπως είναι προφανές— από την τοποθέτηση του Σ.Α.Κ. να βλέπει διαχρονικά την Επανάσταση – Απελευθέρωση της Καρπάθου, ως μια δυναμικά εξελιχθείσα διαδικασία, η οποία εμπεριείχε μακρά σειρά γεγονότων, τα οποία έλαβαν χώρα σε διάφορα χωριά του νησιού μας, μετά την πρώτη ημέρα της 5ης Οκτωβρίου 1944, που αναμφισβήτητα θεωρείται ως η ημέρα έναρξης της Επανάστασης στις Μενετές. Ακολούθησαν εξαιρετικά σημαντικές κινήσεις που οδήγησαν στην Απελευθέρωση της Καρπάθου και μετέπειτα στην Ενσωμάτωση με την μητέρα Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται:  

 1. 6 Οκτωβρίου 1944, Συγκρότηση στο Απέρι της Παγκαρπαθιακής Διοικητικής Επιτροπής – Συγκρότηση Επαναστατικής Επιτροπής Πυλών. 
 1. 7 Οκτωβρίου 1944, Υπογραφή στο Απέρι από τους Εκπροσώπους των Καρπαθίων και Κασίων του μηνύματος με το οποίο απευθύνονταν στην Εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου και κήρυσσαν την Ένωση των δυο νησιών με τη μητέρα Ελλάδα.  
 1. 8 Οκτωβρίου 1944, Ύψωση της Ελληνικής σημαίας από τους Ολυμπίτες – Διοργάνωση Πανηγυρικών Τελετών για την Πρώτη Ημέρα Ελευθερίας της ιστορικής κοινότητας. 
 1. 9 Οκτωβρίου 1944, Υπογραφή της “Ενδιάμεσης Συμφωνίας Παραδόσεως” των Ιταλών στο Απέρι – Διορισμός Επιτροπής Πληρεξουσίων Κοινότητας Βωλάδας. 
 1. 10 Οκτωβρίου 1944, Αναχώρηση της Αποστολής Σωτηρίας των Επαναστατημένων Καρπαθίων με το σκάφος «ΚΑΡΠΑΘΟΣ» (“IMMACOLATA“) από το Φοινίκι με προορισμό την Αίγυπτο – Συγκρότηση Επαναστατικής Επιτροπής Μεσοχωρίου. 
 1. 11 Οκτωβρίου 1944, Υπογραφή του “Οριστικού Συμφώνου Παραδόσεως” των Ιταλών στο Απέρι.  
 1. 12 Οκτωβρίου 1944, Αφοπλισμός της Φινάτσας του Διαφανιού και της Καραμπινιερίας της Ολύμπου από Επαναστατικό Απόσπασμα – Συγκρότηση της Επαναστατικής Επιτροπής Ολύμπου. 
 1. 13 Οκτωβρίου 1944, Συγκρότηση δύο παράλληλων Επαναστατικών Επιτροπών στα Σπόα. 
 1. 14 Οκτωβρίου 1944, Άφιξη της “Επταμελούς Αποστολής Σωτηρίας των Καρπαθίων” στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. 
 1. 16 Οκτωβρίου 1944, Αναχώρηση των Βρετανικών πολεμικών πλοίων “Τερψιχόρη” και “Κλήβελαντ” από την Αλεξάνδρεια για την παραλαβή των ήδη απελευθερωμένων νήσων Καρπάθου και Κάσου.  
 1. 17 Οκτωβρίου 1944, Άφιξη των συμμαχικών πλοίων στα Πηγάδια της Καρπάθου και στο Φρυ της Κάσου – Αποβίβαση συμμαχικού στρατιωτικού αγήματος – Παραλαβή των παραδοθέντων Ιταλών της Κάτω Καρπάθου και της Κάσου.  
 1. 18 Οκτωβρίου 1944, Προσέγγιση του “Κλήβελαντ” στο Διαφάνι και παραλαβή των υπολειπόμενων Ιταλών αιχμαλώτων της Ολύμπου – Επιστροφή των συμμαχικών πλοίων στην Αίγυπτο. 

Η ελληνική πολιτεία επίσημα αναγνώρισε με βασιλικό διάταγμα του 1969 την 5η Οκτωβρίου ως ιστορική επέτειο για την Κάρπαθο και έκτοτε εορτάζεται επίσημα κάθε χρόνο στις Μενετές αλλά και στο Απέρι και το Φοινίκι. Εξάλλου, ο Σύλλογος των Απανταχού Μενετιατών Καρπάθου καταστατικά εορτάζει από πολλών ετών την 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνο στον Πειραιά σε ανάμνηση της έναρξης της Επαναστάσεως στις Μενετές. 

Από το έτος 2014 που ο Σ.Α.Κ. εορτάζει κατ’ έτος με λαμπρότητα την Επανάσταση – Απελευθέρωση της Καρπάθου αναφέρεται σταθερά στην «Επέτειο της Επανάστασης και Απελευθέρωσης της Καρπάθου Οκτωβρίου 1944». Αυτό μάλιστα αναγράφεται τόσο στις προσκλήσεις όσο και στις αφίσες των εκδηλώσεων μας, χωρίς ως σήμερα να τεθεί οποιοδήποτε θέμα από κανέναν συμπατριώτη. 

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη διατύπωση σκοπό έχει το αγκάλιασμα ολάκερου του νησιού μας και μόνο και όχι βέβαια την άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων για τα οποία περηφανεύεται η Κάρπαθος.  

Ωστόσο και παρά τα ως άνω εκτεθέντα, σε ένδειξη καλής θέλησης και για να σφυρηλατηθεί έτι περαιτέρω η ομοψυχία των Καρπαθίων, η αφίσα και η πρόσκληση τροποποιούνται αναλόγως (επισυνάπτονται). 

Σας καλούμε λοιπόν να τιμήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και ισχυροί στις 19 Νοεμβρίου 2023 τη μνήμη και τους αγώνες των προγόνων μας, που με τις ενέργειές τους μας χάρισαν το ύψιστο αγαθό, την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 

Σημείωση: Παρατίθενται οι αφίσες των προηγούμενων ετών. 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Γ.Γραμματέας

Γιώργος Ν. Αναστασιάδης

Πρόεδρος

Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός

          7.11.2023

Καρπαθιακά Νέα