«Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά, χωρίς να υπολογίζει τις ζημιές που ακόμη βιώνουν τα νησιά, η ελληνική οικονομία και κοινωνία, λόγω της πανδημίας και της κρίσης, προχωρά ακάθεκτη στο σχέδιο της: φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και εκλεκτούς υποστηρικτές της, χαράτσια για τους πολλούς. Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο δεν αντιλαμβάνεται σε κανένα επίπεδο την έννοια της Νησιωτικότητας και βλέπει τα νησιά μόνο ως περιοχές προς αφαίμαξη.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, έκρυβαν απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις για τα νησιά. Ειδικά στα Δωδεκάνησα, οι νέες τιμές σε αρκετές περιπτώσεις, αναπροσαρμόζονται με αυξήσεις που φτάνουν έως και 200%, στη Ρόδο, έως και 100% στην Κω ή έως και περίπου 45% στην Πάτμο. Πολλές, δε περιοχές των νησιών που μέχρι πρότινος ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών και η τιμή τους προσδιοριζόταν μα βάση την κατώτατη τιμή του Δήμου, τώρα εντάσσονται με αυξήσεις φωτιά, δημιουργώντας επιπλέον ανισότητες.
Όσο και αν το Υπουργείο προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική αλλαγή στα συνολικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ, οι πολίτες γνωρίζουν καλύτερα από καθένα τις μεγάλες φορολογικές αυξήσεις που κρύβονται πίσω από τις νέες αντικειμενικές.
Για όποιον στοιχειωδώς γνωρίζει την αγορά, είναι προφανές ότι οι αντικειμενικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη φέρνουν επιπλέον χαράτσια στον ΕΝΦΙΑ των χαμηλών και μεσαίων ιδιοκτησιών αλλά επίσης αυξάνουν κατακόρυφα και άλλους 20 περίπου φόρους και τέλη επί των ακινήτων (πχ. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, Φόρος μεταβίβασης, χρησικτησίας, διανομής, κληρονομιάς, γονικής παροχής, ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες, ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα, πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου ή νέων αυθαιρέτων).
Παράλληλα, από την αύξηση των αντικειμενικών, σημαντικά προβλήματα θα προκύψουν και στις ρυθμίσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφού η επανεκτίμηση της ακίνητης περιουσίας θα θέσει εκτός των παροχών, πλήθος κόσμου. Τέλος, οι νέες αντικειμενικές σε συνδυασμό μάλιστα με την επικείμενη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που χαρίζει φόρους σε περίπου 450.000 μεγαλό-ιδιοκτήτες, θα σημάνει βαριές αυξήσεις για το σύνολο του πληθυσμού, που θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο των μεγάλων περιουσιών».