Είναι τα μηνύματα που καμαρώνεις καθώς τα δέχεσαι! Η οικογένεια του Μιχάλη Φουρμούζη διάβασε στα Καρπαθιακά Νέα το αφιέρωμα του συγγραφέα Αντρέα Ηλ. Μακρή στον μοναδικό σαντουριέρη της Καρπάθου! Κι όχι μονάχα συμφώνησε και επιβεβαίωσε τις γλαφυρές περιγραφές του κ. Μακρή, αλλά μας ενημερώνει ότι αναζητά τον επίσημο φορέα που θα αναλάβει να φροντίσει και να εκθέσει μόνιμα το ιστορικό σαντούρι του Μιχάλη Φουρμούζη στο νησί!
Η επιστολή του ταξίαρχου εα Όθων Κων Κυπριωτάκης:
Αγαπητοί διαχειριστές των Καρπαθιακών Νέων,
Σας γράφω σχετικά με το λίαν αληθές και συγκινητικό άρθρο “Μιχάλης Φουρμούζης, ο ένας και μοναδικός μας σαντουριέρης” του Ανδρέα Μακρή”.
Τυγχάνω εγγονός της Μαρίας Κυπριωτάκη το γένος Νικολάου και της Καλλιόπης Φουρμούζη ή Ροβύθη, γεννημένης το 1899 από γονείς Καρπαθο-Κασιώτες, από τις Πυλές, προσωρινά πρόσφυγες στην Κρήτη.
Ο Μιχάλης Φουρμούζης ήταν “αδελφός” (πάντως νεώτερός της) και “αδελφοποιτός” της γιαγιάς μου, καθώς η μητέρα του θήλασε τη γιαγιά μου, επειδή η μητέρα της απεβίωσε στη γέννα. Αργότερα η μητέρα του νυμφεύθηκε κάποιο Νικόλαο Φουρμούζη. Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω.
Γνώρισα το θείο-Μιχαλάκη από μωρό (είμαι γεννημένος το 1958). Ερχόταν στην Αθήνα από την Κάρπαθο για υποθέσεις του, όπως η πενιχρή σύνταξη και η άδεια οργανοπαίκτη. Ήταν πάντοτε φορτωμένος με μικρο-δώρα για όλους και ιδιαίτερα για τον πατέρα μου, με τον οποίο έπαιζε τάβλι και τον κέρδιζε, αφού όπως έλεγαν “τσίμπαγε” τα ζάρια.
Στους αρραβώνες με τη σύζυγό μου (1980) ήλθε ειδικά από το Ηράκλειο Κρήτης όπου ζούσε πια. Έπαιξε σαντούρι ακόμη και δυτικότροπα βαλς και ταγκό, εκπλήττοντας τις αδελφές της πεθεράς μου, καθηγήτριες της μουσικής.
Έμεινε τότε αρκετές ημέρες, γιατί στην πραγματικότητα δεν είχε τα έξοδα της επιστροφής και, όταν του τα κατέβαλα, σχεδόν παρεξηγηθήκαμε. Τελικά, εγώ του φίλησα το χέρι και όλα τελείωσαν.
Θέλω να σας ενημερώσω ότι το σαντούρι του υπάρχει και φυλάσσεται από τη Μάρβα Κυπριωτάκη-Νασιμπιάν, πρώτη μου εξαδέλφη και κόρη του θείου μου Γεωργίου Κυπριωτάκη που υπήρξε κληρονόμος του. Επιθυμία της είναι να επιστραφεί στην Κάρπαθο και να εκτεθεί σε κάποιο μουσειακό χώρο.
φωτογραφία Σούλα Διακίδη Μπέρτου
1.9.2022
Καρπαθιακά Νέα