Σεμινάριο "Γνωρίζω-Μαθαίνω-Φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς" από το ΚΕΚ Γεννηματάς και το Δήμο Ρόδου

Σεμινάριο "Γνωρίζω-Μαθαίνω-Φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς" από το ΚΕΚ Γεννηματάς και το Δήμο Ρόδου

ΓΝΩΡΙΖΩ-ΜΑΘΑΙΝΩ-ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

 

Το Κ.Ε.Κ. Γ. Γεννηματάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, υλοποιούν το τετραήμερο διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Γνωρίζω-Μαθαίνω-Φροντίζω δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21-22-28-29 Ιανουαρίου 2022

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη από τη συνύπαρξη και εμπλοκή με τα ζώα συντροφιάς. Στόχος η ενημέρωση και ενθάρρυνση των πολιτών για θέματα ζώων συντροφιάς (δεσποζόμενα και αδέσποτα) με βάση την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με  πρωτοποριακή και ολιστική προσέγγιση στα τοπικά ζητήματα διαχείρισης των ζώων συντροφιάς που θα επιδιώξει να δώσει τις ορθές πρακτικές σύμφωνα με τις επιταγές της νομικής και κτηνιατρικής επιστήμης, αλλά και τις αρχές εκπαίδευσης των σκύλων οδηγώντας στην αρμονική συμβίωση ζώων και ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται τέσσερις θεματικές ενότητες:

Ιατρική υποστήριξη
Ενημέρωση για την πρόληψη σε θέματα υγείας, ευζωίας, και περίθαλψης των ζώων συντροφιάς, καθώς και ο ρόλος της πρόληψης, του ελέγχου, του εμβολιασμού και της θεραπευτικής αγωγής στην υγεία τους.

Εκπαίδευση των ζώων
Αποσκοπεί στη  δημιουργία μιας γλώσσας επικοινωνίας καθώς και μιας υγιούς σχέσης μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη, με θεμέλια τη γνώση απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη, την υπακοή απ’ τη μεριά του σκύλου και τον αμοιβαίο σεβασμό για αρμονική συμβίωση. Αφορά τόσο την εκμάθηση κανόνων συμπεριφοράς και εντολών απ’ τη μεριά του σκύλου, όσο και την εκμάθηση θεωρίας, ασκήσεων και τεχνικών διαχείρισης απ’ τη μεριά του ιδιοκτήτη.

Συνθήκες διαβίωσης αδέσποτων ζώων
Η περισυλλογή, η προστασία, η στέγαση και η φροντίδα όλων των αδέσποτων ζώων που περιφέρονται στους δρόμους είτε μόνα είτε σε αγέλες. Προγράμματα στείρωσης ώστε να περιοριστούν οι γέννες, η κοινωνική επανένταξη των ζώων σε ανάδοχες οικογένειες και οι ευθύνες απόκτησης ζώων

 

Νομική υποστήριξη
Ενημέρωση για τα δικαιώματα των ζώων, την ισχύουσα νομοθεσία που προστατεύει τα ζώα συντροφιάς, τις ποινές και κυρώσεις που προβλέπει ο νομοθέτης για την κακομεταχείρισή τους.

Η συμμετοχή στο τετραήμερο σεμινάριο είναι δωρεάν και μετά το πέρας των μαθημάτων, θα εκδοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Τo εξ αποστάσεως σεμινάριo θα υλοποιηθεί διαδικτυακά με σύστημα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, με μόνο εξοπλισμό από πλευράς εκπαιδευόμενου ένα υπολογιστή, tablet ή ακόμα και smartphone. Για την παρακολούθηση του δεν απαιτείται η εγκατάσταση εξειδικευμένου προγράμματος, παρά μόνο η χρήση κάποιου ενημερωμένου φυλλομετρητή ιστού (όπως, Firefox, Chrome, Safari).