Τα "σύρματα" και το παραδοσιακό γλέντι έκαναν το Σπόα Καρπάθου και πάλι να ξεχωρίσει! (pics)

Τα "σύρματα" και το παραδοσιακό γλέντι έκαναν το Σπόα Καρπάθου και πάλι να ξεχωρίσει! (pics)

Μπορεί να είναι το πιο μικρό χωριό της Καρπάθου όμως έχει τους πιο φιλόξενους κι ανοιχτόκαρδους ανθρώπους πάνω στο νησί. Όποιος περάσει από το Σπόα το ερωτεύεται, έχει μουσική, γλέντι, πάθος και ένταση. Σήμερα λοιπόν, Λαμπρή Δευτέρα, 25 Απριλίου 2022,  μετά το μεσημέρι το χωριό ήταν ολοκάθαρο, φωτεινό κι ανάστατο. Το πρόγραμμα, όπως είχε προγραμματίσει και καλο-οργανώσει ο Γυναικείος Σύλλογος Πρόοδος Σπόων, είχε την αναβιώσει ενός παλιού εθίμου. Επανέλαβαν τα σύρματα, δηλαδή την αρχαία διελκυστίνδα!

Στα στενά του χωριού, γυναίκες από τη μια μεριά κι από την άλλη οι άντρες. Τραβούσαν το σκοινί και όποια ομάδα παρασύρει την άλλη πανηγύριζε τη νίκη. Οι γυναίκες και αυτή τη φορά νίκησαν 3-2 τους άντρες! Όμως το γλέντι στο Σπόα μόλις ξεκινούσε.

Όλοι μεταφέρθηκαν στην πλατεία του χωριού και έπιασαν τα όργανα. Φημισμένοι παραδοσιακοί μουσικοί και νέα παιδιά, μα οι Σποϊτες ξεχωρίζουν πάνω στην Κάρπαθο για τα ταλέντα και την αγάπη τους στην παράδοση. Τα κεράσματα πήγαιναν και ερχόντουσαν, νέες και νέοι δεν έκοβαν από τον χορό! Γονείς καμάρωναν τα παιδιά τους κι όλοι μαζί απολάμβαναν την υπέροχη φιλοξενία των Σποϊτών.

Να το γράψουμε ακόμη μια φορά, το πιο μικρό χωριό είναι το Σπόα, που όμως όσοι επισκέπτονται την Κάρπαθο το ξεχωρίζουν, το αγαπούν και έχει σταθερή θέση μέσα στην καρδιά τους.

φωτογραφίες Αφροδίτη Ταλαράντα

πηγή Καρπαθιακά Νέα