γράφει ο Ιωάννης Χαλκιάς
Σχετικά με τον χορό στην Κάρπαθο, πιθανότατα και στα άλλα μέρη με κυκλικούς, παραδοσιακούς χορούς, θα ήθελα να αναφέρω ότι ο σημαντικότερος χορευτής είναι ο τελευταίος. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να αγνοούν οι νεότεροι και δυστυχώς, έχω τύχει σε αρκετές διασκεδάσεις -για να μην πω σε όλες όσες έχω πάει τα τελευταία χρόνια- που δυσκολεύεσαι να χορέψεις.
Ο τελευταίος χορευτής πρέπει να παρατηρεί τον χορό και να κανονίζει την ταχύτητά του, για αυτό πολλές φορές ονομάζεται και, “τιμόνι του χορού”. Για παράδειγμα, εάν πιάσουν αρκετοί στον γύρο ενώ ο χορός είχε ήδη αποκτήσει ένα δεδομένο μήκος, ο χορός αποκτάει γωνίες και το τιμόνι πρέπει να πηγαίνει πιο σιγά και να κρατάει πίσω τον χορό, ώσπου να ανοίξει-τεντώσει πάλι. Από την άλλη, εάν τρέχει ο κάβος ή κάποιοι φύγουν από την μέση, τότε οι χορευτές αποκτούν μεγάλα κενά ανάμεσά τους και μένουν με τεντωμένα χέρια που είναι άβολο, άκομψο έως και επίπονο κάποιες φορές… Τότε, ο τελευταίος χορευτής πρέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα ή να πηγαίνει πιο γρήγορα, ώστε να κλείσουν τα κενά και να έρθουν πάλι οι χορευτές στις φυσιολογικές αποστάσεις. Δυστυχώς, η μη τήρηση αυτών των κανόνων αναγκάζει πολλούς τα εγκαταλείπουν τον χορό ή να κόβουν και να πιάνουν πιο μπροστά, αφήνοντας και στις δύο περιπτώσεις κενά στην θέση τους, που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τους άλλους συμμετέχοντες να χορέψουν.
Τα τελευταία χρόνια, η θέση του τελευταίου χορευτή έχει υποτιμηθεί και η πίσω βάντα αποτελείται πλέον από παιδιά που τα τοποθετούν εκεί για να μαθαίνουν. Φυσικά, αυτό δεν το κατακρίνω και χαίρομαι που τα παιδιά συμμετέχουν στις διασκεδάσεις συχνότερα από ότι παλιά, όμως, ήθελα να αναφέρω ότι ο τελευταίος χορευτής (ή έστω, πλέον, οι τελευταίοι αφού όπως είπα τα παιδιά χορεύουν σήμερα στο τέλος), έχει και κάποιες ευθύνες που δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Γενικότερα στην παράδοσή μας, καθετί έχει λόγο ύπαρξης και τίποτα δεν περισσεύει. Αν και θα είναι πλατειασμός, ας αναφέρουμε με την ευκαιρία, ότι οι τελευταίοι χορευτές δεν συνηθίζουν να χορεύουν έντονα, επειδή είναι οι επόμενοι που θα πάνε μπροστά και φυσιολογικά πρέπει να είναι ξεκούραστοι.
Τέλος, από την στιγμή που δεν είναι ο τελευταίος που πηγαίνει πλέον μπροστά, έχει δημιουργηθεί και ένα άλλο πρακτικό πρόβλημα, όπου πολλοί πλέον “κόβουν από την μέση”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, άλλοι που θα ήθελαν να πάνε μπροστά να χάνουν την σειρά τους από κάποιους που απρόσμενα έκοψαν από πιο μπροστά, και πολλές φορές να μην προλαβαίνουν καθόλου να χορέψουν στον κάβο. Μάλιστα, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει όλο και συχνότερα, επειδή σήμερα στις διασκεδάσεις μας, η διάρκεια του πάνω χορού -και των άλλων χορών μας- είναι μικρότερη, αφού ενώ παλιά θα κρατούσαν μέχρι το πρωί, τώρα πρέπει να στριμωχτούν μέχρι τη 1:00 ή έστω 2:00 π.μ., επειδή στις περισσότερες διασκεδάσεις μετά από αυτές τις ώρες μπαίνει ο dj που παίζει πιο μοντέρνα μουσική.