Κλείνουν σήμερα 110 χρόνια από τη σύγκλιση του ιστορικού Συνεδρίου για τη Δωδεκάνησο (ΠΑΤΜΟΣ 4 Ιουνίου 1912-4 Ιουνίου 2022)

Κλείνουν σήμερα 110 χρόνια από τη σύγκλιση του ιστορικού Συνεδρίου για τη Δωδεκάνησο (ΠΑΤΜΟΣ 4 Ιουνίου 1912-4 Ιουνίου 2022)

 

Ήταν 4 Ιουνίου 1912, όταν ξεκίνησε τις εργασίες του στο χώρο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου το Συνέδριο των Αντιπροσώπων των, προ ολίγων μόλις εβδομάδων καταληφθέντων από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιταλικού Βασιλείου, Δωδεκανήσων.

Η αναπάντεχη αυτή στρατιωτική επιχείρηση ήρθε σαν φυσική συνέχεια του Ιταλοτουρκικού πολέμου για τη Λιβύη (1911), που οδήγησε τον Αντιστράτηγο Giovanni Ameglio να καταλάβει τα νησιά των Νοτίων Σποράδων με σκοπό να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός αντιπερισπασμός, ο οποίος θα απέτρεπε τους Οθωμανούς από το να ενισχύσουν αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους στην Βόρεια ακτή της Αφρικής.

Το Συνέδριο αυτό συγκλήθηκε με την παρασκηνιακή υποστήριξη του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, του τότε Υπουργού Εξωτερικών Λάμπρου Κορομηλά και του τότε Υπεύθυνου Ανατολικών Υποθέσεων Ίωνα Δραγούμη. Πρόξενος Ρόδου ήταν ο Π. Β. Παπαδάκης και Υποπρόξενος ο Σταύρος Λιάτης.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν στις 6 Ιουνίου 1912, οπότε οι πληρεξούσιοι των νησιών συνέταξαν και υπέγραψαν ψήφισμα, με το οποίο διακήρυσσαν την Αυτονομία των νησιών και ονόμασαν το Διοικητικό τους σχήμα «Πολιτεία του Αιγαίου». Η αυτόνομη αυτή Πολιτεία θα είχε δικούς της νόμους, σημαία γαλάζιου χρώματος που έφερε λευκό σταυρό στο κέντρο και έμβλημα με τη μορφή του θεού Απόλλωνα.

Το ψήφισμα υπογράφτηκε από τους πληρεξουσίους των νησιών: Ρόδου (Γ. Δρακίδη), Κω (Σ. Κογιόπουλο), Καλύμνου (Μ. Ολυμπίτη), Καρπάθου (Γ. Πρωτόπαπα), Λέρου (Ι. Αμπελά), Σύμης και Νισύρου (Ν. Πετρίδη), Κάσου (Κ. Αρβανιτόπουλο), Πάτμου (Μ. Μαλανδράκη), Τήλου (ιερομόναχο Μακάριο) και Χάλκης (Π. Πιπίνο).                                                                                          Το εν λόγω ψήφισμα κοινοποιήθηκε στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια προώθησης των αιτημάτων των νησιωτών, όμως ο επικεφαλής των «ελευθερωτών» αντιστράτηγος Αμέλιο αρνήθηκε να το παραλάβει.

Δέκα χρόνια πριν, ο Δήμος Καρπάθου ήταν ο μόνος αυτοδιοικητικός θεσμός των Δωδεκανήσων που τίμησε τη σημαντική επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από το Συνέδριο της Πάτμου. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012 συνδιοργανώθηκε από τον Κ.Ο.Π.Α.Π. (Προεδρία Γιώργου Χατζηκουτσού) και τον Π.ΟΡ.Ο.Κ., μετά από εισήγηση του τότε Αντιπροέδρου και Υπεύθυνου Δράσης του, υπό ανα συγκρότησιν ευρισκόμενου Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.), Γιώργου Νικ. Τσαμπανάκη, επετειακή εκδήλωση στο Κοινοτικό Μέγαρο του Όθους με θέμα: “100 χρόνια από το Συνέδριο της Πάτμου-Γεώργιος Ι. Πρωτόπαπας – Ο πληρεξούσιος της Καρπάθου στο Συνέδριο”.                                                                                   Ομιλητές ήταν ο εν ενεργεία Δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης και ο συνταξιούχος μαθηματικός και ερευνητής Εμμανουήλ Χατζηαντωνίου.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

(Όθος 1874 – Όθος 1928)

Νομικός, διδάκτορας της Νομικής Σχολής Αθηνών, δικηγόρος και δικαστής στην Κάρπαθο και σε άλλους τόπους. Καταγόταν από το Όθος της Καρπάθου. Το 1912 η Ιταλία κατέλαβε τα Δωδεκάνησα που τα θεωρεί απαραίτητα για τους οραματισμούς της για κυριαρχία του στόλου της στη Μεσόγειο. Οι κάτοικοι όμως των νησιών αντέδρασαν άμεσα. Στις 4 Ιουνίου 1912 αντιπρόσωποι από όλα τα Δωδεκάνησα, μεταξύ των οποίων ο Γεωρ. Πρωτόπαπας, οργανώνουν στη Πάτμο Δωδεκανησιακό Συνέδριο και κηρύσσουν τα νησιά αυτόνομη “Πολιτεία του Αιγαίου”. Οι Ιταλοί σκληραίνουν τη στάση τους. Όλοι οι πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας συλλαμβάνονται και ο Γ. Πρωτόπαπας απελαύνεται.  Διετέλεσε ανάμεσα στ’ άλλα Γενικός Γραμματέας της Γενικής Διοικήσεως Μακεδονίας (1917 – 1921), Νομάρχης Λέσβου κ.α.