Καταρχήν θετικά, διάκειται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου απέναντι στο Σχέδιο Νόμου για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις, όπως προκύπτει από την απόφαση που έλαβε χθες το Διοικητικό της Συμβούλιο, που συνεδρίασε διά περιφοράς.
Το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη ήταν η «συζήτηση και διατύπωση θέσεων επί του Σχεδίου Νόμου Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Δήμαρχος Ρόδου, κ. Αντώνης Καμπουράκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι γίνονται πράγματα τα οποία στόχο έχουν έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα επιτρέψει στους δημάρχους και στα δημοτικά συμβούλια να επικεντρωθούν στο έργο το οποίο έχει ανάγκη ο πολίτης, τα νησιά μας, που είναι και ο τελικός αποδέκτης της προσπάθειάς αλλά και των έργων τους.
Στη συνέχεια, ανέφερε προς τα μέλη ότι έχουν γίνει οι προτάσεις, οι οποίες είναι κεντρικές της ΚΕΔΕ, όπως έχουν γίνει και προτάσεις από διάφορες ΠΕΔ της χώρας. Από την πλευρά του, θα ήθελε να έχουν μία γενική εικόνα και κατά το δυνατόν ξεκάθαρη θέση ώστε να ενημερώσουν την ΚΕΔΕ για το ποια είναι η θέση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου για τον νέο εκλογικό Νόμο.
Ο Πρόεδρος, θέλησε ακόμη να ακούσει τις θέσεις των μελών που θα ήθελαν να τεθούν στην ΚΕΔΕ, είτε μέσω της απόφασης της ΠΕΔ είτε δια των εκπροσώπων της σ’ αυτήν και ταυτόχρονα να εξηγήσουν τη θέση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στην Κεντρική Διοίκηση.
Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, τις αποφάσεις των Τοπικών Παραρτημάτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, και αρκετών δημοτικών συμβουλίων σχετικά με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, ο Γραμματέας της ΠΕΔ κ. Γιώργος Πόκκιας έθεσε υπόψη των μελών τις βασικές αλλαγές που επέρχονται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, και εισηγήθηκε, μετά την διαβούλευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο Νότιο Αιγαίο, τα παρακάτω:
1. Κρίνεται θετικά η αλλαγή του συστήματος της απλής αναλογικής, για να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους Δήμους.
2. Συμφωνούμε στην κατάθεση ενιαίων συνδυασμών σε Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια.
3. Συμφωνούμε στην επιμήκυνση της αυτοδιοικητικής θητείας στα πέντε (5) έτη.
4. Ζητάμε τη μείωση των παράβολων για τους υποψηφίους, στα επίπεδα που ισχύουν μέχρι τώρα.
5. Συμφωνούμε στην ποσόστωση των υποψηφιοτήτων ανά φύλο στο 33%.
6. Ζητάμε την υποβολή των υποψηφιοτήτων έως τις 31 Αυγούστου.
7. Ζητάμε τη μείωση του ορίου για την εκλογή ενός αντιπροσώπου για τις Τοπικές Κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους.
8. Συμφωνούμε με το ελάχιστο ποσοστό εισόδου του 3% στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί των εγκύρων ψηφοδελτίων.
9. Ζητάμε στους νησιωτικούς Δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων, να εκλέγονται Τοπικά Συμβούλια και στις πρωτεύουσες των Δήμων.
10. Δεν συμφωνούμε στην οριζόντια μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων στους Δήμους, είτε εναλλακτικά στο μέγιστο, η μείωση αυτή να μην υπερβαίνει το -10%.
11. Υπάρχει προβληματισμός στην πρόθεση να γίνει το φετινό φθινόπωρο η απογραφή του Γενικού Πληθυσμού, με ηλεκτρονικό τρόπο και κατά πόσο η απογραφή αυτή θα επηρεάσει τον πληθυσμό των μικρών νησιωτικών Δήμων.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε τις παραπάνω εισηγήσεις για το σχέδιο νόμου «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» και η σχετική απόφαση θα αποσταλεί στην ΚΕΔΕ προκειμένου να ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων της, που θα προωθήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών.
πηγή www.rodiaki.gr