Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη δημοσιεύει ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ με την κυρία Κατερίνα Εμμανουήλ αντιπρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Λέρου – Καλύμνου, εκπαιδευτικό, πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Τ.Ο. Λέρου της Νέας Δημοκρατίας και πολιτευτή.
Μιλάει για τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας, την ευσυνειδησία και υπευθυνότητα που επέδειξαν από την αρχή της κρίσης όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και για τα προβλήματα των νησιών μας. Όπως σημειώνει: «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ελπίζω να κάνει τη διαφορά και να δώσει στα νησιά μας ό,τι τους έχουν στερήσει διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις των ψεύτικων υποσχέσεων….»
Κυρία Εμμανουήλ, είστε μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Επαρχίας Λέρου – Καλύμνου και η ίδια, εκπαιδευτικός. Πώς βλέπετε τις αποφάσεις της κυβέρνησης με το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων;
Ήταν εξαρχής γνωστό σε όλους ότι η σχολική χρονιά ξεκινούσε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Εντούτοις, πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις αναπληρωτών, πολύ πριν την έναρξη του σχολικού έτους και έγιναν για πρώτη φορά, διορισμοί στην ειδική αγωγή. Τα σχολεία ήταν έγκαιρα στελεχωμένα με διδακτικό προσωπικό, αυτό όμως δε στάθηκε εμπόδιο στη διασπορά του κορωνοϊού και έτσι το lockdown δεν άργησε να’ ρθεί. Η Κυβέρνηση με υποδειγματική αποφασιστικότητα, με σοβαρότητα και με την πεποίθηση ότι κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ανεκτίμητη αξία, κατάφερε όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, να πάρει τα αναγκαία μέτρα και να επιβάλλει τους περιορισμούς, που ήταν απαραίτητοι για να προστατευθεί η υγεία των πολιτών και κατ΄ επέκταση των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού της χώρας.
Η Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με όλες τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τα λάθη, κατάφερε να κάνει βήματα, που, υπό άλλες συνθήκες, θα χρειάζονταν χρόνια ολόκληρα, για να γίνουν. Ο κορωνοϊός ήταν η αφορμή για την ψηφιακή εξέλιξη ΚΑΙ στον χώρο της εκπαίδευσης. Η έννοια της τηλεκπαίδευσης πήρε σάρκα και οστά και έδειξε σε όλους τη δύναμη της θέλησης.
Όμως το σχολείο παραμένει ο φυσικός χώρος των μαθητών και η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία παραμένει αναντικατάστατη. Η προσπάθεια των χιλιάδων εκπαιδευτικών, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας είναι να παραμείνουν τα σχολεία μας ανοιχτά. Πολύ ορθά όμως η Κυβέρνηση προτάσσει τη γνώση και τις εισηγήσεις των ειδικών και δε διστάζει να πάρει κάθε φορά τα μέτρα που απαιτούν οι περιστάσεις, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Σίγουρα δεν είναι εύκολη απόφαση το «άνοιξε-κλείσε» των σχολείων και για τα παιδιά είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όμως έχουν μείνει αρκετές εβδομάδες εκτός σχολείου και κάθε εβδομάδα στο σχολείο, για τα παιδιά είναι κέρδος. Μακάρι να μπορέσουμε να κρατήσουμε όλα τα παιδιά στο σχολείο και σύντομα να ανοίξουν όσα σχολεία είναι κλειστά. Είναι σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία η κοινωνία να παραμείνει ενωμένη για να ανταπεξέλθει, αν χρειαστεί, στις δυσκολίες της επόμενης μέρας. Και το δημόσιο σχολείο πρέπει να είναι εκεί, με μια εκπαίδευση, που δε θα εντείνει τις ανισότητες και θα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών μας.
Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν επαρκώς την κατάσταση με τον κορωνοϊό; Υποβάλλονται και οι ίδιοι σε τεστ;
Σ’ αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων από την πρώτη στιγμή επέδειξαν ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Στήριξαν τη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση και ως όφειλαν, αξιοποίησαν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για να κρατήσουν τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, γνωρίζοντας βέβαια ότι τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική επαφή του εκπαιδευτικού με τον μαθητή. Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις για τη χρήση ή μη χρήση της μάσκας, οι εκπαιδευτικοί, ως λειτουργοί της εκπαίδευσης τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτείας.
Στο ίδιο πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων επιλέγουν σε μεγάλο ποσοστό και υποβάλλονται σε δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19. Καλό θα ήταν βέβαια να έκαναν τεστ όλοι οι εκπαιδευτικοί, ειδικά αυτοί που έρχονται να αναλάβουν καθήκοντα στα νησιά μας από άλλους νομούς. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την ευθύνη απέναντι στους μαθητές και τις οικογένειές τους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα και συμβάλλουν καθοριστικά στην κοινή προσπάθεια, εφαρμόζοντας τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στο σχολικό περιβάλλον με υποδειγματικό τρόπο.
Διατελέσατε πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Λέρου της Νέας Δημοκρατίας. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των νησιών μας;
Ξεκινώντας από την πολύ δύσκολη κατάσταση που κληρονόμησε στο Μεταναστευτικό, με νησιά που είχαν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών και με έναν Ερντογάν να αποτελεί τον ρυθμιστή των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή, κανείς δεν πίστευε αρχικά, ότι αυτή η Κυβέρνηση θα μπορούσε να τα καταφέρει. Ευτυχώς τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Οι μεταναστευτικές ροές από τον Μάρτιο του 2020 σχεδόν μηδενίστηκαν και ο αριθμός των μεταναστών έχει μειωθεί σημαντικά σε όλα τα νησιά. Η διαδικασία απόδοσης ασύλου προχωράει τάχιστα, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία επαναπροωθήσεων. Είναι πολύ αισιόδοξο ότι αυτή η Κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να τα καταφέρει, όμως τα νησιά μας έχουν επωμιστεί ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Το μεταναστευτικό αποτελεί πλέον μεγάλο εθνικό θέμα, που δυστυχώς θα πλήττει περισσότερο τις περιοχές που έχουν χώρους υποδοχής.
Στα εθνικά ζητήματα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θυμόμαστε ότι σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και με σοβαρότητα και κατάφερε να κρατήσει τον Έβρο, αποδεικνύοντας ότι η χώρα έχει σύνορα. Με την ίδια ακριβώς σοβαρότητα φυλάσσονται και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και προασπίζεται η ασφάλεια και η ακεραιότητα των νησιών μας. Η Κυβέρνηση μέχρι στιγμής διαχειρίζεται με νηφαλιότητα τις απανωτές στιγμές έντασης, που δημιουργεί η Τουρκία, ενώ υπάρχει η αίσθηση ότι επαγρυπνεί και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί με ωριμότητα στις δυσκολίες.
Σε ό,τι αφορά στην πανδημία, τα τολμηρά μέτρα που έλαβε έγκαιρα η Κυβέρνηση, οδήγησαν στον περιορισμό της διάδοσης του ιού και στα νησιά μας. Απέναντι στην υγειονομική απειλή όλοι είμαστε ίσοι. Όμως στη μάχη απέναντί της, τα νησιά μας είναι αναγκαίο να θωρακιστούν υγειονομικά. Τα περιφερειακά Νοσοκομεία δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν τόσο δύσκολες καταστάσεις. Το Υπουργείο Υγείας προκηρύσσει συνεχώς θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς πολλές φορές να εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Με πιο σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη ιατρικού προσωπικού, η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο να ελαχιστοποιηθούν οι ελλείψεις.
Εξαιτίας της πανδημίας τα Δωδεκάνησα έχουν υποστεί τεράστιο πλήγμα στο τουριστικό τους προϊόν.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης βρίσκονται σε δεινή θέση. Το μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση είναι με γρήγορα, αλλά σταθερά βήματα να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος.
Είναι επίσης, στις προθέσεις της Κυβέρνησης ο εκσυγχρονισμός του κράτους και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Πολύ περισσότερο στα απομακρυσμένα νησιά μας. Η υγεία των νησιωτών και τα τεράστια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, είναι επίσης ζητήματα για τα οποία δε σταματά να δείχνει το ενδιαφέρον του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ποιο θα ήταν το πρώτο τη τάξει πρόβλημα των Δωδεκανήσων, που θα έπρεπε να εξεταστεί με περισσότερη προσοχή κατά την γνώμη σας;
Μετά από δεκαετίες ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην προοπτική της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης, τα νησιά των Δωδεκανήσων παραμένουν νησιά διαφορετικών ταχυτήτων. Χρόνια τώρα ακούμε όλες τις Κυβερνήσεις να μιλούν για τη νησιωτικότητα και τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών. Τα νησιά μας απαιτούν πολλά περισσότερα από στείρες εθιμοτυπικές επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και από τον ολιγοήμερο αυγουστιάτικο τουρισμό. Έχουν ανάγκη εκπόνησης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτικότητα.
Νησιωτική πολιτική δεν σημαίνει επιδοματική πολιτική, σημαίνει αναπτυξιακές δράσεις.
Η δεσμευτική ένταξη της ρήτρας νησιωτικότητας σε κάθε σχέδιο νόμου ή διοικητική πράξη,
η δημιουργία δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο του, σε ό,τι αφορά στο σύνολο των συναλλαγών του με το Κράτος,
η διαμόρφωση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων για τις νησιωτικές περιοχές με έμφαση στον τουρισμό, στην παραθεριστική κατοικία, στον πρωτογενή τομέα, στην καινοτομία και στην ενέργεια και κυρίως η επαναφορά των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, με τη δημιουργία ειδικής φορολογικής ζώνης στα μικρά νησιά, για την προσέλκυση επενδύσεων και για να έρθουν ή να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στα νησιά, αλλά και για να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές… είναι μερικές πολύ σημαντικές δράσεις στήριξης και εφαρμογής μιας ουσιαστικής νησιωτικής πολιτικής!
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ελπίζω να κάνει τη διαφορά και να δώσει στα νησιά μας ό,τι τους έχουν στερήσει διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις των ψεύτικων υποσχέσεων. Είναι άλλωστε στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης η περιφερειακή αειφορική ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και ιδίως των νησιών, που το καθένα έχει τους δικούς του αναπτυξιακούς ρυθμούς και στόχους.
πηγή: www.12vima.gr