Σύντομο ιστορικό της κατασκευής του μνημείου ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΟΘΕΙΤΩΝ

Σύντομο ιστορικό της κατασκευής του μνημείου ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΟΘΕΙΤΩΝ

 

του Προέδρου  της Κοινότητας Όθους  του Δήμου Καρπάθου

Μιχαήλ Ιωάν. Χαψή

 

Όθος Καρπάθου,

Κυριακή, 4/6/2023

Αιδεσιμότατε, κε. Δήμαρχε, κα. Έπαρχε, κε. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου και Υποψήφιε Δήμαρχε Καρπάθου,

κ.κ. Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Εκπρόσωποι των Κρατικών Αρχών, κ.κ. Εκπρόσωποι των Οθείτικων Συλλογικών Φορέων,

αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

Επιθυμώ ευθύς εξ αρχής να ευχαριστήσω όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην κατασκευή του αποκαλυπτόμενου σήμερα μνημείου, το οποίο ήρθε να συμπληρώσει ένα σοβαρό κενό που υφίστατο για χρόνια στο χωριό μας, το Όθος της Καρπάθου.

Ευχαριστώ πρωτίστως τους χορηγούς της κατασκευής του, που είναι οι ακόλουθοι Οθείτες, πάροικοι Καμπέρας Αυστραλίας:

Οικογένεια Μιχαήλ Αθαν. Σταυράκη,

Οικογένεια Μηνά Αθαν. Σταυράκη,

Οικογένεια Μιχαήλ Νικ. Βασιλειώτη,

Οικογένεια Μιλτιάδη Νικ. Βασιλειώτη,

Οικ.   Φίνας Λέου – Βασιλειώτη,

Οικ. Μηνά Αξυπόλητου,

Αδελφοί Σωκράτης, Μανώλης & Φραγκίσκος Νικ. Κόκκκινου,

και Γεώργιος Δήμ. Θεοχαρίδης.

Ευχαριστώ επίσης το συμπατριώτη μας Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη που μου επισήμανε την απουσία ενός τέτοιου μνημείου στο Όθος και την αναγκαιότητα της ύπαρξής του.

Για το λόγο αυτό άλλωστε στάλθηκε στις 25/10/2021 επιστολή στους Οθείτικους Συλλογικούς Φορείς Καρπάθου, Αττικής, Η.Π.Α. και Αυστραλίας εκ μέρους της Κοινότητας Όθους, με την οποία ζητούσαμε την οικονομική αρωγή τους στην ανέγερση του μνημείου των υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Οθειτών.

Λίγο καιρό αργότερα τα Μέλη της Οθείτικης Παροικίας της Καμπέρας Αυστραλίας ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην έκκληση του Προέδρου της Κοινότητας και συγκέντρωσαν το ποσό των 2.700 περίπου δολαρίων Αυστραλίας με σκοπό να διατεθεί για την κατασκευή του σχεδιαζόμενου μνημείου.

Έτσι στις 25/2/2022 αποστείλαμε όπως οφείλαμε ευχαριστήρια επιστολή προς τα Μέλη της Οθείτικης Παροικίας Καμπέρας Αυστραλίας, για τη στήριξή τους στην αναληφθείσα άδολη πατριωτική μας πρωτοβουλία.

Στις 18/3/2022 κατατέθηκε στη Γραμματεία του Δήμου Καρπάθου το υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1898/18-3-2022 έγγραφο και ενυπόγραφο αίτημα του Προέδρου της Κοινότητας Όθους και 79 δημοτών της Κοινότητας μας, με το οποίο ζητούσαμε την έγκριση από το Σώμα της ανέγερσης του μνημείου στη συγκεκριμένη θέση.

Και πράγματι κατά τη Συνεδρίαση της 27ης/4/2022 το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου, ανταποκρινόμενο στο προαναφερθέν αίτημά μας, έλαβε την υπ’ αριθμόν 56-2022 ομόφωνη απόφασή του, με την οποία επιτρέπει την ανέγερση του μνημείου Πεσόντων Οθειτών, όπως ακριβώς εισηγήθηκε ο ομιλών.

Εν συνεχεία και ακριβέστερα τον Νοέμβριο του 2022, η συμπατριώτισσά μας Πολιτικός Μηχανικός Σοφία Βιτώρη – Χαλκιά ανέλαβε, μετά από παράκλησή μου, εντελώς ανιδιοτελώς τη συγκρότηση της μελέτης και του σχεδιασμού του μνημείου την οποία και ευχαριστώ και απ’ αυτή τη θέση.

Στη βάση αυτής της μελέτης συστάθηκε ο φάκελος που υποβάλαμε στην Αρχιτεκτονική Επιτροπή Δωδεκανήσου, η οποία εδρεύει στη Ρόδο, ώστε να εκδοθούν οι προβλεπόμενες άδειες και να ανεγερθεί με κάθε νομιμότητα το σχεδιαζόμενο μνημείο.                       

Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

με την κατασκευή του συγκεκριμένου περικαλλούς μνημείου του οποίου τα αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα, κλείνει μια ανεπίτρεπτη διαχρονική παράλειψη για το Όθος, αφού παρά το μικρό του μέγεθος, το χωριό αυτό είναι το τέταρτο κατά σειράν χωριό της Καρπάθου σε αριθμό θυσιασθέντων τέκνων του στο βωμό της πατρίδας. Θα δίνεται επομένως η δυνατότητα να τιμώνται του λοιπού, σε κάθε Εθνική και τοπική επέτειο, οι πεσόντες συμπατριώτες μας με τον επιβαλλόμενο τρόπο.

Κλείνοντας θα πρέπει να εκφράσω και δημόσια τις θερμές μου ευχαριστίες στους Συλλόγους μας “ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ” και “ΑΡΗΣ”, καθώς και στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ενοριακού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Όθους για τα κεράσματα της σημερινής εκδήλωσης.

Ευχαριστώ επιπλέον τον συμπατριώτη μας Φραγκίσκο Εμμ. Οικονομίδη, που δώρησε στη μνήμη του πατέρα του, τα οκτώ (8) στέφανα της πραγματοποιούμενης κατάθεσης εκ μέρους των παρευρισκόμενων επισήμων.

Ευχαριστώ τέλος τη νέα συμπατριώτισσα μας Άννα – Αταλάντη Εμμ. Παναγιώτου  που φόρεσε την παραδοσιακή μας ενδυμασία κοσμώντας με την παρουσία της τη σημερινή εκδήλωση.

Περαίνοντας τη σύντομη αυτή επετειακή ομιλία μου, οφείλω να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίηση μου για την ομόφωνη υπερψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιό μας, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Μαΐου ε.έ., του υπ’ αρ. πρωτ. 8262/12-5-2023 κατατεθέντος αιτήματός μου υπέβαλα στις Δημοτικές μας αρχές την 8η Μαΐου 2023 και με το οποίο ζητούσα την επίσημη καθιέρωση της 4ης Ιουνίου εκάστου έτους ως “Ημέρας Τιμής του Πατριωτισμού των Οθειτών“.

“ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΜΗΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝΕ, ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΚΑΙΡΟΙ ΠΕΡΝΟΥΝΕ,

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝΕ, ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ.”

Ας είναι αιώνια η μνήμη των Υπέρ Πατρίδος Πεσόντων Οθειτών.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!

5.6.2023

Καρπαθιακά Νέα