ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ G-20 ΙΝΔΙΑΣ, ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ-ΠΗΤΕΡ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗ
Είχα τη τιμή να προσκληθώ από τον διευθυντή προγράμματος του Πανεπιστημίου μας να είμαι ομιλητής στη Σύνοδο Κορυφής της G-20, εδώ στο Νέο Δελχί της Ινδίας, τον Φεβρουάριο του 2023.
Η εκδήλωση μου έδωσε την ευκαιρία να αναφερθώ στο θέμα που κλήθηκα να θίξω.
Την «Απλοποίηση της γλώσσας για τη μείωση της νομικής πολυπλοκότητας».
Η ομιλία μου περιστράφηκε γύρω από ένα βασικό αρχιτεκτονικό αξίωμα:
«Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία», δηλαδή πρέπει να ξεκινάμε με τη λογική της λειτουργικότητας και όχι με προτεραιότητα τη μορφή που χρησιμοποιούμε. Στη δική μας περίπτωση η μορφή είναι η γλώσσα.
Αυτό το αξίωμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από 2 διάσημους αρχιτέκτονες από το Σικάγο, τον Frank Lloyd Wright και τον Louis Sullivan (1856-1924).
Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ, είναι ότι ήταν μια βασική ιδέα στο σχεδιασμό και τη δόμηση των κατασκευών των ουρανοξυστών από χάλυβα που έγινε πρώτη φορά στην Αμερική.
Όσον αφορά τις γλωσσικές πρακτικές, έθεσα το ερώτημα, ποιος είναι ο σκοπός της γλώσσας;
Πολλά από τα σεβαστά μέλη του κοινού απάντησαν “Η επικοινωνία”.
Ωστόσο, σύμφωνα με την αρχή που ακολουθεί η φόρμα της συνάρτησης: «Η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία», η γλώσσα πρέπει να επανεξεταστεί ως εργαλείο για την κατανόηση και όχι για την επικοινωνία. Διότι η επικοινωνία επικεντρώνεται γύρω από το “ΕΓΩ”–, ενώ η κατανόηση συμπεριλαμβάνει τον αποδέκτη της επικοινωνίας.
Για τον λόγο αυτόν η κατανόηση πρεσβεύει της επικοινωνίας.
Εάν μπορούμε να οραματιστούμε τη γλώσσα ως εργαλείο για να βοηθήσουμε τους άλλους να κατανοήσουν καλύτερα, τότε βρισκόμαστε στο δρόμο να επανεξετάσουμε τη νομική χρήση της γλώσσας σαν πραγματικό εργαλείο κατανόησης και όχι επικοινωνίας.
Για τον λόγο αυτόν η γλώσσα της νομικής ερμηνεύεται και παρερμηνεύεται.
Εν ολίγοις, προχωράμε προς ένα διαφορετικό μοντέλο γλωσσικής επικοινωνίας που δεν επικεντρώνεται στο ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να πούμε, αλλά πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην κατανόηση της επικοινωνίας.
Αυτή είναι η προσέγγιση με την οποίαν είναι προτιμότερο να συντάσσουμε τη νομική γλώσσα, αν θέλουμε να υπηρετεί την κατανόηση παρά την επικοινωνία του νόμου.
Οι προεκτάσεις είναι πολλές, όπως στη Νομική, στην Πολιτική και στην Εκπαίδευση.
Ήμουν πολύ χαρούμενος που μοιράστηκα τις σκέψεις μου με υπουργούς, δικαστές και πολιτικούς και είμαι σίγουρος ότι θα αναρωτιόντουσαν από πού κατάγομαι.
Πού αλλού, εκτός από το λίκνο του δημόσιου λόγου και της πολιτικής, ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΣΟ!
19.3.2023
Καρπαθιακά Νέα