ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

 

γράφει ο Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης

Ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Διεύθυνσης της εφημερίδας “Καρπαθιακά Νέα”, παραθέτω ορισμένες σκέψεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

☼  ☼  ☼  ☼  ☼        ☼  ☼  ☼  ☼  ☼

1821 – 2021. Το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει σήμερα, απανταχού της γης, και για όλο τον χρόνο, τα διακόσια χρόνια Ελευθερίας, Δημιουργίας και επανασύστασης της οντότητας του ελληνικού κράτους. Τέσσερις αιώνες η πατρίδα μας ήταν υποταγμένη στον Οθωμανικό ζυγό. Και από τον λήθαργο αυτό αναδύθηκε και διατρανώθηκε η ελληνική συνείδηση και η εθνική συνέχεια.

Απαιτήθηκαν πολυετείς αγώνες και πολυαίματες θυσίες των Ελλήνων, για να φτάσουμε στην αποτίναξη της τουρκικής δουλείας και της ατιμωτικής τυραννίας, παρά το γεγονός ότι, στην περίοδο των αγώνων εκείνων, δεν έλειπαν και οι εμφύλιες διαμάχες.

Όμως, το ελληνικό φρόνημα έδειξε και πάλι το μεγαλείο του, την πατροπαράδοτη λεβεντοσύνη, και με μπροστάρη τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που έδειξε τον δρόμο των αγώνων, μεγαλούργησε. Η Επαναστατική Προκήρυξη που συνέταξε ο Υψηλάντης στις 24 Φεβρουαρίου 1821, στη Μολδοβλαχία, με τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» συμπυκνώνει το νόημα του 1821 και δηλώνει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

Η Επέτειος των 200 χρόνων, που γιορτάζεται σήμερα, με περίλαμπρες εκδηλώσεις και παρελάσεις, παρά την πανδημία, παρουσία και ξένων ηγετών  ̶  όπως αρμόζει  ̶  εμπεριέχει βαθύ αναστοχασμό όχι μόνο για τους, όπου γης, Έλληνες αλλά και για τους υποταγμένους, ακόμη, λαούς. Προπάντων δε, για τα ελεύθερα και πολιτισμένα κράτη. Οι αγώνες των προγόνων μας έδειξαν, με το απαράμιλλο παράδειγμά τους, τη σπουδαιότητα και τον ιδανικό τρόπο κατάκτησης της Εθνικής Ελευθερίας.

Εμείς, ως άξιοι απόγονοί τους, είναι απαραίτητο να εμπνεόμαστε από το ασυναγώνιστο ψυχικό πρότυπο εκείνων, χωρίς να λησμονούμε ποτέ το ομόθυμο πνεύμα, την ομόνοια και την αλληλοβοήθεια, που διέκριναν τους αγωνιστές της Επανάστασης. Παράλληλα, επιβάλλεται να είναι μακράν ημών οποιαδήποτε μορφή διχόνοιας και, προπαντός, διχασμού.

Η δυναμική αυτή θα αποτελέσει το στέρεο υπόβαθρο για το έθνος μας, ώστε – αν νέες περιστάσεις το απαιτήσουν – να ισχυροποιήσει την εθνική του ιδιοσυστασία και να μεγαλουργήσει εκ νέου.

Μηνάς  Αλ. Αλεξιάδης

Ομότιμος Καθηγητής

του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών και

Επίτιμος Καθηγητής

του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου