Ο σκύλος από τις Μενετές Καρπάθου κι ο πολιτικός από το Σαν Μαρίνο. Οι ζωές που καθώς τέμνονται δένονται από αγάπη

Ο σκύλος από τις Μενετές Καρπάθου κι ο πολιτικός από το Σαν Μαρίνο. Οι ζωές που καθώς τέμνονται δένονται από αγάπη

Παράλληλες είναι οι ζωές μας, σαν τραίνα σε ξέχωρες ράγες, που κάποιες φορές, καθώς τέμνονται, έτσι χωρίς πολλά λόγια, δένονται το να με το άλλο με μαγικούς μαγνήτες μια για πάντα.

Όμως αυτή τη φορά επιλέγω να μην απευθυνθώ σε κείνους που προσπερνούν τα ζώα. Δε γράφω για τους ανθρώπους που θαρρούν πως βασιλεύουν πάνω τη γη κι ίσως εκείνοι θα πρεπε να προσπεράσουν αυτό το αφιέρωμα.

Ετούτη η τρυφερή ιστορία ξεκινά κάποιο μακρινό καλοκαίρι στην Κάρπαθο. Στους πρωταγωνιστές ένας επισκέπτης, από κείνους που ξεχωρίζουν και διαπρέπουν στον τόπο τους, όμως μαγεύτηκαν και δέθηκαν με το νησί κι από την άλλη ένας μικρός αδέσποτος τετράποδος σκύλος. Μια ψυχή, που έτυχε να γεννηθεί με τέσσερα πόδια και ουρά σε κάποιο από τα μετόχια της Καρπάθου. Το κουλούκι τριγυρνούσε στις Μενετές και ζητιάνευε φαγητό, νερό και μια στάλα στοργής. Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές τα τετράποδα της Καρπάθου είναι οι πιο αγνοί και ταυτόχρονα οι παραμελημένοι και πολλές φορές κακοποιημένοι κάτοικοι του νησιού.

Ο ταξιδιώτης ζούσε την σύντομη ελευθερία που του χάριζε η ανωνυμία του καλοκαιριού στο ελληνικό νησί. Μακριά από τις καθημερινές αμέτρητες υποχρεώσεις, χαιρόταν τον ήλιο, τον άνεμο, όλα εκείνα που η Κάρπαθος ξέρει να τα προσφέρει ασύστολα και με την καρδιά της.

Μέχρι που αυτές οι δυο ψυχές συναντήθηκαν και δέθηκαν σαν αδέλφια!

Το δίποδο της ιστορίας μας είναι ο κος Μάρκο Νικολίνι. Είναι συγγραφέας και πολιτικός από το Σαν Μαρίνο, ένας από τους Captains Regent, μαζί  με τον Τζιαν Κάρλο Βεντουρίνι από την 1η Απριλίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021. Από τις 23 Ιανουαρίου 2023 είναι Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι παντρεμένος με τη Ρεβέκκα και είναι πατέρας δύο παιδιών.

Γεννήθηκε 15 Σεπτεμβρίου 1970, στο Piove di Sacco από Σαμαρινέζο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα, και μεγάλωσε στην Πάντοβα της Ιταλίας, ο Νικολίνι αποφοίτησε από το Επισκοπικό Ινστιτούτο Barbarigo της Πάδοβας και μετά από αυτό, τη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών στο Πανεπιστήμιο του Ουρμπίνο.

Εργάστηκε στον τουριστικό τομέα ενώ διέμενε σε διάφορες χώρες και το 1999, σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών, επέστρεψε στον Άγιο Μαρίνο και εργάστηκε σε δύο χρηματοοικονομικές εταιρείες και σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Στη συνέχεια ο Μάρκο Νικολίνι εντάχθηκε στο Κίνημα RETE και το 2016 εξελέγη μέλος του Μεγάλου και Γενικού Συμβουλίου, όπου κατείχε τη θέση του Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Αγίου Μαρίνου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο Nicolini δημοσίευσε ένα βιβλίο με λογοτεχνία πυγμαχίας, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook Nicolini Tells About Boxers, το οποίο σημείωσε κάποια εκδοτική επιτυχία. Πρόσφατα, από την Έκδοση AIEP, εξέδωσε μια ανθολογία διηγημάτων με τίτλο Sottacqua.

Πάνε χρόνια από τότε που πρωτοσυναντήθηκε στην μικρή πλατεία των Μενετών με έναν μικρό σκύλο. Όμως η ζωή του δέθηκε με κείνον! Ο σκύλος απέκτησε όνομα έγινε ο Έκτορας και ο Μάρκο Νικολίνι από τότε είχε ακόμη ένα παιδί. Όσοι έχουν σκύλο γνωρίζουν ότι θα είναι για πάντα το μικρό ανήλικο παιδί τους που μπορεί να μην έχει το αίμα τους, όμως έχει δεθεί αιώνια με τις πιο βαθιές ίνες της ψυχής τους.

Πέρασαν χρόνια, όχι πολλά μα ούτε και λίγα, τα καλοκαίρια ο Μάρκο αφήνει τις εξοντωτικές καθημερινές ασχολίες, σβήνει από το μυαλό του την πόλη και με την οικογένεια του τρέχει για την Κάρπαθο, μαζί σταθερά και ο Ettore! Ο σκύλος που έχει ρίζες από το νησί αλλά είναι πια ένας κάτοικος του Σαν Μαρίνο!

Κάθς φορά που επιστρέφουν στην Κάρπαθο, την Κάρπαθο τους, πανηγυρίζουν, γλεντούν τον αέρα του Αφιάρτη, παίζουν τα μερόνυχτα σε Αχάτα και Άπελλα και καίγονται στον ήλιο του ολότελα δικού τους νησιού ενώ χτίζουν όλο και πιο όμορφες και τρυφερές εμπειρίες!

Ο πολιτικός από το Σαν Μαρίνο κι ο σκύλος του, ο Ettore, δεν είναι γνωστοί στο νησί, άλλωστε αυτό θέλουν, την καθαρότητα και την ηρεμία της ανωνυμίας. Επιθυμούν να στέκουν σε έναν βράχο αγκαλιά και να κοροιδεύουν τον αλήτη χρόνο, που όσο κυλά φορτώνει βάσανα στις πλάτες μας. Αν συναντήσετε λοιπόν κάπου τον Μάρκο και τον Ettore, να σταθείτε μια στιγμή και να τους καλημερίσετε. Αυτοί είναι λίγο από το αίμα της Καρπάθου που την κάνει πιο πλούσια, πιο ουσιαστική και τη φορτώνει άπειρη ενέργεια!

 

Μανώλης Δημελλάς

19.3.2023

Καρπαθιακά Νέα