Η ΔΗΜΗΤΡΑ τίμησε τη δασκάλα της Ολύμπου, Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα!

Η ΔΗΜΗΤΡΑ τίμησε τη δασκάλα της Ολύμπου, Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα!

Για ακόμη μια φορά η αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου Η ΔΗΜΗΤΡΑ εντυπωσίασε και κατάφερε να μας συγκινήσει! Πρόκειται για το εξαιρετικό αφιέρωμα στην εκπαιδευτικό κύρια Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα.

Η εκδήλωση που έγινε στο πολιτιστικό κέντρο Κερατσινίου την Κυριακή 31 Μαρτίου, πέρα για πέρα, έδωσε την σπάνια ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ταξιδέψουν στα δύσκολα χρόνια της Καρπάθου και να γνωρίσουν μια γυναίκα, σύμβολο και όχι μόνο για την Όλυμπο και την Κάρπαθο, η οποία κατάφερε να σπάσει τα στεγανά της εποχής της και να γίνει η πρώτη η οποια κατάφερε να σπουδάσει από την ορεινή Όλυμπο!

Ακόμη και σήμερα μια γυναίκα, όπου κι αν βρίσκεστε, κυριολεκτικά πρέπει να περπατήσει στο φεγγάρι για να συγκριθεί με εναν άνδρα ο οποίος διακρίνεται στον ιδιο τομέα και προβάλλεται συχνά για το έργο! Η γυναίκα του 21ου αιώνα εξακολουθεί να είναι θύμα της πατριαρχίας κι όμως μισό αιώνα πίσω η κανακαρια, δηλαδή η πρωτοκορη του Κανάκη, ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και έφτασε να αριστεύσει στην παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου. Οι λέξεις δύσκολα αποτυπώνουν τον χρόνο, τα συναισθήματα και κυρίως τον αγώνα ενός ανθρώπου! Στην προκειμένη περίπτωση η κυρία Κανάκη Πρωτόπαπα, πριν την φοίτηση της Ακαδημίας στη Ρόδο έπρεπε να τελειώσει το Γυμνάσιο στο Απέρι της Καρπάθου. Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία της Ολύμπου Καρπάθου! Μια λεπτομέρεια τελείωσε με άριστα χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Ακολούθησαν σπουδές στην Αθήνα και στη Γερμανία και ας το ξαναγράψουμε, πάντοτε ολοκλήρωνε με άριστα.

Η εκδήλωση της Δήμητρας για την δασκάλα της Ολύμπου, όπως αποκαλούν όλοι σήμερα την κυρία Σοφία Κανάκη Πρωτόπαπα, μας συγκίνησε και μας άφησε με μια πίκρα για τον δύσκολο και δύστροπο έτσι κι αλλιώς τόπο μας. Ας σταθούμε στην εξαιρετική οργανωτική διάρθρωση της εκδήλωσης που μετά το καλωσόρισμα του προέδρου κ. Γιώργου Διακογεωργίου, απολαύσαμε ένα καλόχτισμένο βίντεο από τον αδελφό της μας Κανάκη, τον ταλαντούχο και ιδιαίτερα σεμνό ποιητή Γιώργο Κανάκη.

Ο ευσυγκίνητος Πρόεδρος της Δήμητρας κ Γιώργος Διακογεωργίου παρουσίασε το βιογραφικό της δασκάλας της Ολύμπου και στη συνέχεια τρεις ομιλητές ο καθένας στον τομέα του, σκιαγράφησαν την πορεία της τιμώμενης συμπατριώτισσά μας.

Ο πάντοτε θετικός και έμπειρος Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, ομ. καθηγητής Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, ανέλυσε το συγγραφικό έργο της κας Κανάκη, με έμφαση στο σπουδαίο βιβλίο της με θέμα παραμύθια της Καρπάθου.

Συνέχισε η εκπαιδευτικός Μορφη Διακογεωργίου η οποία παρουσίασε το έργο της “δασκάλας της Ολύμπου. Είχε μεγάλη αξία η βιωματική εμπειρία και βαθιά γνώση της κυρίας Διακογεωργίου, η οποία φρόντισε να την παρουσιάσει με έντονο συναίσθημα. Τρίτος ομιλητής ο π. Πρόεδρος της Δήμητρας εκπαιδευτικός κ Κωνσταντίνος Μαστρομανωλης.

 

Ο κ. Μαστρομανωλης πραγματευτηκε τον ηγετικο ρόλο της κας Κανάκη στο στην ιστορική αδελφότητα Η ΔΗΜΗΤΡΑ στην οποία διετέλεσε πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο κ. Διακογεωργίου διάβασε τους χαιρετισμούς που απέστειλαν για την εκδήλωση ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ι αντιδήμαρχος Καρπάθου Κοσμάς Σακελλης.

Το μικρόφωνο πέρασε στην τιμώμενη κι αυτή ήταν η κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης. Αισθανθηκαμε πως μια έφηβη μας μας έκανε παρουσίαση! Η κα Κανάκη κρατούσε τα χειρόγραφα της και μας έδινε στοιχεία, λεπτομέρειες από μια διαδρομή που θα έπρεπε να διδάσκεται στους νεώτερους Καρπαθιους! Εξοχή στιγμή η παρουσία και δράση της δασκάλα στο ελληνικό σχολείο στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Το σημειώνουμε διότι πέρα από την αριστεία η κα Κανάκη, ως δασκάλα, έδωσε στους μαθητές της όλα εκείνα που χρειάζονται για να αγαπήσουν τα γράμματα. Άραγε αυτό δεν είναι ζητούμενο από έναν εκπαιδευτικό; Αντίστοιχο μέγεθος και το έργο της στον πολιτισμό και σκεφτείτε ότι μεγάλωνε δύο παιδιά .

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ μετά απο λύρα και δύο λαούτα που έπαιξαν και τραγούδησαν νέοι Ολυμπιτες.

Έτσι αξίζει να τιμας έναν άνθρωπο! Όσο ζει, να του λες ευχαριστώ για το χρόνο, τις ανάσες , τη φαιά ουσία που ασυστολα ξόδεψε για σένα και για μένα.

Ευχαριστούμε κα Κανάκη, βρείτε τρόπο ώστε να συνεχίσετε και να στηρίζεται την Καρπαθιακη κοινωνία που το έχει ανάγκη.

Μανώλης Δημελλας

1.4.2024

Καρπαθιακα Νέα