Σοφία Κουτλάκη-Μαστοράκου: Η διάλεξη του Εμμανουήλ Π. Περσελή για την καταστροφή της ΚΑΣΟΥ το 1824

Σοφία Κουτλάκη-Μαστοράκου: Η διάλεξη του Εμμανουήλ Π. Περσελή για την καταστροφή της ΚΑΣΟΥ το 1824

Ο ΠΑΤΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ

Μερικές εντυπώσεις από τη διάλεξη με τίτλο «Αφηγηματικά στιγμιότυπα γύρω από την καταστροφή της Κάσου το 1824» του ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ Εμμανουήλ Π. Περσελή

Γράφει η κυρία Σοφία Κουτλάκη-Μαστοράκου

Στις 24 Ιανουαρίου 2024 στο Σύλλογο των εν Ελλάδι Κασίων (3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα) πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από την καταστροφή της Κάσου, της Ηρωικής Νήσου Κάσου, της αγαπημένης μας πατρίδας.

Ο Μανώλης Π. Περσελής, ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά πάνω απ’ όλα Κασιώτης, μας ταξίδεψε με πολλή μαεστρία στα μονοπάτια της Ιστορίας, στα γεγονότα που προηγήθηκαν, στα αίτια της καταστροφής αλλά και στο τι επακολούθησε  μετά την καταστροφή.

Με βάση πρωτογενείς πηγές, περιέγραψε με γνώση και σαφήνεια το μέγεθος της θυσίας των προγόνων μας και την ανεκτίμητη συμβολή τους στον Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας του 1821.

Ο καταξιωμένος ομιλητής μας παρουσίασε ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και αφηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι είχαν επιβιώσει από τη φρίκη της καταστροφής. Προφορικές οικογενειακές αφηγήσεις που οι άμεσοι απόγονοί τους τις κατέγραψαν, διαφυλάττοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμες πληροφορίες ηρωισμού και αυτοθυσίας των προγόνων τους. Η παρουσίαση υπήρξε τόσο παραστατική, ώστε να αισθανθούμε όλες και όλοι μεγάλη συγκίνηση αλλά και  υπερηφάνεια για τους προγόνους μας!

Η συμμετοχή της Κάσου στον Αγώνα του 1821 για την ελευθερία ήταν σημαντικότατη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της μεγάλης ναυτικής της δύναμης, αλλά και γιατί ήταν κύριο στήριγμα της Κρήτης, ανεφοδιάζοντας τη μεγαλόνησο με τρόφιμα και πολεμοφόδια. Γι’ αυτούς τους λόγους οι Τουρκοαιγυπτίοι έθεσαν ως πρωταρχικό στόχο τους να εκδικηθούν και να τιμωρήσουν τους Κασιώτες.

Ο Μανώλης Π. Περσελής αναφέρθηκε σε όλα τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Πατημού, στις επιτυχίες των Κασιώτικων πλοίων, αλλά και στην απουσία  βοήθειας από την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των Κασιωτών προς τα άλλα ναυτικά νησιά για βοήθεια και κυρίως στην Ύδρα και τις Σπέτσες. Οι εμφύλιες διαμάχες των επαναστατημένων Ελλήνων εκείνης της περιόδου συνετέλεσαν, δυστυχώς, στη μεγάλη καταστροφή της Κάσου και αργότερα και των Ψαρών. Καταστροφή που οδήγησε στον εξανδραποδισμό, τη σφαγή, την υποδούλωση των αμάχων αλλά και προσφυγικού κύματος σε νησιά των Κυκλάδων!

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα έχουν ως στόχο την προβολή και την αναγνώριση της ανεκτίμητης συμβολής και της θυσίας των Κασιωτών στον Αγώνα του 1821.

Η πρόσφατη δήλωση (31 Ιανουαρίου 2024) του Υπουργού των Εξωτεριών κ. Γεωργίου Γεραπετρίτη, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των Ιμίων, καθίσταται ιδιαιτέρως επίκαιρη:

«Πατρίδα που δεν τιμά τους ήρωές της, δεν μπορεί να έχει μέλλον»!

Σοφία Κουτλάκη-Μαστοράκου

13.2.2024

Καρπαθιακά Νέα