Κάσος η αυθεντική! Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από την τοπική κουζίνα και τις μοναδικές παραδόσεις της Κάσου. Του νοτιότερου νησιού της Δωδεκανήσου με μάλαμα καρδιά και την απόλυτη γνήσια ομορφιά του (οι κάτοικοι του, οι παραδόσεις και οι γεύσεις του) Ο τόπος που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και κάθε φορά που τον επισκέπτεσαι σου αγγίζει την ψυχή.
Καλοκαίρι και χειμώνα βλέπεις τους ντόπιους να εκτρέφουν τα ζώα τους, να πήζουν τα τυριά τους στα μιτάτα, να τυλίγουν ντολμαδάκια να παίζουν λύρες και λαούτα, να λένε «να σ’ εύρω» όταν σε αποχαιρετούν. Να ψαρεύουν τους ονομαστούς σκάρους του Καρπάθιου πελάγους, να «πλέκουν» μαντινάδες, να στήνουν αλησμόνητες γιορτές στους αγίους τους, να σε καλωσορίζουν στα καπετανόσπιτα τους. Η καρδιά της Κάσου είναι η κουζίνα και η ψυχή τα γλέντια της!
Τα σπανακοπίτια ή πιτιά, είναι παραδοσιακή συνταγή του νησιού που μας προτείνει η κυρία Μαρία Χαλκίτου Σύρμου απο την Κάσο
Σπανακοπίτια ή πιτιά Κάσου
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1,5 φακελάκι Μαγιά
- 1 κούπα Καλαμποκέλαιο
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 2 κούπες Νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό Σπανάκι
- 2 Κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 Ντομάτα μεγάλη ψιλοκομμένη
- ½ κούπα Ελαιόλαδο
- ½ κούπα Ρύζι καρολίνα
- 2-3 κ.σ. Αλάτι στο σπανάκι
- λίγο Πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη
-
Στο μίξερ, με το εξάρτημα της ζύμης, τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης, εκτός από το χλιαρό νερό, το οποίο θα αφήσουμε περίπου 50 ml(γιατί μπορεί το αλεύρι να μην σηκώσει όλο το νερό)
-
Γίνεται μια η ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Την αφήνουμε περίπου 1 με 11/2 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί, σκεπασμένη με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα. Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη και το χωρίζουμε σε 4 με 5 μικρά μπαλάκια σαν ένα μέτριο μανταρίνι. Τα ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια μας.
-
Το ανοίγουμε με το πλάστη μικρά στρογγυλά φυλλαράκια. Ξανανοίγουμε για δεύτερη φορά τα φυλλαράκια (γιατί μαζεύουν λίγο) και σε κάθε ένα βάζουμε στο κέντρο, μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα της γέμισης. Το διπλώνουμε και ενώνουμε πολύ καλά τις άκρες, πατώντας με τα δάκτυλά μας. Κατόπιν πλάθουμε γύρω γύρω ένα λεπτό κορδονάκι.
-
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C στον αέρα και ψήνουμε 2 ταψάκια μαζί, στην μεσαία και κάτω κάτω σχάρα, ή 200˚C στην αντίσταση στην μεσαία σχάρα, 1 ταψάκι κάθε φορά, για 45΄- 50΄, μέχρι να ροδίσουν.
-
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και τα στρώνουμε δίπλα δίπλα, τα αλείβουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε.
Γέμιση
-
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν στο τρυπητό, αφού πρώτα τα κόψουμε και τα ανακατέψουμε με 2-3 κουταλιές αλάτι. Μετά από περίπου 10΄, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα σφίγγουμε πολύ καλά, μέχρι να τα στραγγίσουν πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγισμένο σπανάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το μείγμα μας είναι έτοιμο.
Σημειώσεις
Στη Κάσο όλα τα υλικά της γέμισης είναι ωμά. Όμως αν θέλουμε, μπορούμε πριν να ανακατέψουμε το σπανάκι με όλα τα υλικά, να τσιγαρίσουμε λίγο το κρεμμύδι και αφού σβήσουμε τη φωτιά, να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Μπορούμε να αφαιρέσουμε τη ντομάτα και να προσθέσουμε 200γρ. φέτα (στη Κάσο δεν το κάνουν ποτέ).
Η γιαγιά μου έβαζε και στη ζύμη ελαιόλαδο, αλλά γίνεται πολύ βαρύ το σπανακοπιτάκι κι έτσι εγώ βάζω καλαμποκέλαιο στη ζύμη και ελαιόλαδο στη γέμιση.
πηγή www.otoposmas.gr