«Ημερολόγιο της Καρπάθου, έτος 1907» του Μιχαήλ Παπαβασιλείου Πετρίτη. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο δίκτυο!

«Ημερολόγιο της Καρπάθου, έτος 1907» του Μιχαήλ Παπαβασιλείου Πετρίτη. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο δίκτυο!

 

Μάγισσα θάσαι αγάπη μου για τούτο με λωλαίνεις

Άμα σε ιδώ, με μια ματιά θαρρώ πως μ΄ανασταίνεις.

 

Ρόδινα ο κόσμος ντύνεται σα ναναι μαγιωμένος

Ισκιώνει πάλι μονομιάς, σαν φύγης, λυπημένος

Αχ! Να μπορούσα μια στιγμή στα στήθη να σε σφίξω

 

Με ένα στο μάγουλο φιλί τα μάγια σου να σβήσω

Ούλα τα μάγια σου με μιας αμέσως ν’ αποκάμου

Ύπνο να έβρω πια εγώ γλυκιά Βασίλισσα μου.

Βολάς Καρπάθου, 25 Αυγούστου 1894

Αριστείδης Βέργης

  

Ένα σπάνιο ντοκουμέντο, το ημερολόγιο του εκδότη και συγγραφέα Μιχαήλ Παπαβασιλείου Πετρίτη, βρίσκεται ψηφιοποιημένο στα αρχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να το μελετήσει!

του Μανώλη Δημελλά στα Καρπαθιακά Νέα

Με τίτλο «Της Καρπάθου Ημερολόγιο, Έτος Α΄1907» εκδόθηκε στην Αθήνα στο τυπογραφείο του Διονυσίου Γ. Ευστρατίου.

Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στον σεβαστό πατέρα του συγγραφέα,

Βασίλειο Πετρίτη, Ιερέα, ως «ελάχιστον τεκμήριον ευγνωμοσύνης ανθ΄ων ούτος εμόχθησεν υπέρ της εκπαιδεύσεως μου» αναφέρει ο γιός και

Μετά το δισέλιδο εισαγωγικό εορτολόγιο, που σημειωτέων αναφέρεται στις γιορτές της Καρπάθου, ακολουθεί η εισαγωγή στην οποία μάλιστα ο Πετρίτης αναφέρει ότι προτίμησε την έκδοση ημερολογίου και όχι των «Καρπαθιακών» διότι «τα ημερολόγια σήμερα είναι πανδαισίαι και έχουν πολλά πνευματικά εδέσματα»!

Ο Μιχαήλ Παπαβασιλείου Πετρίτης υπογράφει ως εκδότης της εφημερίδας «Κάρπαθος» καθώς και του «Ημερολογίου της Καρπάθου». κι είναι αλήθεια ότι γράφει με χιούμορ και καυστικότητα.

Στη συνέχεια αναφέρεται στους αρχαίους συγγραφείς, που αναφέρουν  την Κάρπαθο στα έργα τους. Τους Όμηρο, Διόδωρο Σικελιώτη, Στράβωνα, Πτολεμαίος, Αθηναίος και τέλος τον Βιργίλιο, ο οποίος γράφει ότι η Κάρπαθος ήταν η πατρίδα του θαλάσσιου δαίμονα Πρωτέα.

Στους νεότερους στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον Εμμ. Μανωλακάκη, στον Ανδρέα Β. Ασλανίδη, στον Ε. Μπιλιώτη και στον Παπαρηγόπουλο.

 

Στο ημερολόγιο εκτός από τον Μιχ. Παπ. Πετρίτη, γράφει ο ιατρός Βάσος Βέργης, ο Ν.Α. Νικολαϊδης, ο Μιχ. Μιχαηλίδης, ο Μηνάς β. Οικονομίδης, ο Ιωάννης Βασιλαράκης, ο Αριστείδης Βέργης, ο Κ. Μπαλασάκης και συναντάμε κείμενα με τα ψευδώνυμα , Δον Κανάγιας, Τάταρις. Δυο γυναίκες αρθρογραφούν στο ημερολόγιο, η διευθύντρια του σχολείου στο Απέρι, εκπαιδευτικός Αναστασία Γρίβα και κάποια που επιλέγει να υπογράφει τα ποιήματα και τα πεζά κείμενα της με το όνομα «Σπίθα»..

Μάλιστα για το θέμα εκπαίδευση, στην Κάρπαθο, ο Μιχ. Πετρίτης αναφέρει ότι «πόσο  λυπηρό ουδείς δήμος εσκέφθη να στείλει νεανίδα τινά δια εξόδων του να σπουδάσει η εν Αθήναις ή αλλαχού ην να χρησιμοποιήση κατόπιν εις την υπηρεσία των θηλέων τέκνων των δημοτών».

Σε άλλο σημείο, με θέμα την αγροτική παραγωγή, ο Πετρίτης αναφέρει ότι προϊόντα παραγωγής «και μάλιστα αυξάνουσας και πληθυνομένη επιφόβως είναι οι ιατροί, παπάδες, δικηγόροι»

Το ημερολόγιο χωρίζεται στις εξής ενότητες:

Χωρογραφία, ήθη, έθιμα, ιστορία, Στατιστική, Κίνηση πληθυσμού, εκπαίδευση, προϊόντα, Βιομηχανία, γιορτές, Συγκοινωνία, Κλήρος, Πανηγύρια, Αρχαιότητες. Ενώ υπάρχουν ενότητες με θέμα τον γάμο, τον έρωτα, τη φιλία, την καθημερινότητα, όπως αυτή εξελισσόταν στις αρχές του 20ου, θρύλους και ανέκδοτα αιώνα στην Κάρπαθο και τέλος γίνεται σκιαγραφία του ιατρού Αριστείδη Γ. Βέργη.

Την έκδοση του ημερολογίου στήριξαν οικονομικά οι:

Αντώνης Μηχανικός, Παναγιώτης Χρόνης, Κωνσταντίνος Ζαβόλας και Νικόλαος Ποθητός. Όλοι Καρπάθιοι μετανάστες στο Χαρτούμ.

Στο πιο κάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το «Ημερολόγιο του  1907» του Μιχαήλ Παπαβασιλείου Πετρίτη:

http://digital.lib.auth.gr/record/144391/files/5257_1.pdf