Σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα της Καρπάθου 1943-44 στα χέρια του συλλέκτη Ιωάννη Β. Βασιλάκη!

Σπάνιο φωτογραφικό λεύκωμα της Καρπάθου 1943-44 στα χέρια του συλλέκτη Ιωάννη Β. Βασιλάκη!

“Ο Γιάννης Βασιλάκης, μεγάλωσε στο Όθος της Καρπάθου,  φοίτησε στο μονοθέσιο σχολείο του, περπάτησε και έπαιξε στα στενά του σοκάκια, γεύτηκε τα πανηγύρια και τις συνήθειες ενός τόπου, που για εμάς που ζούμε μακριά του, μας γλυκαίνει καθημερινά με την θύμησή του” με αυτές τις λέξεις περιγράφει τον συντοπίτη του ο δάσκαλος Βασίλης Διακοβασίλης και συνεχίζει “ο μικρός τόπος μας δεν τον εμπόδισε να ονειρευτεί δίχως περιορισμούς και να παλέψει ώστε τα όνειρα του να γίνουν πραγματικότητα. Μα πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν ανοίγοντας καθημερινά την πόρτα του σπιτιού του για να πάει στο σχολείο, μπροστά του απλωνόταν το πιο όμορφο θέαμα, οι αλώβητοι από τον χρόνο ορεινοί όγκοι του νησιού μας, που κατηφόριζαν ως την απεραντοσύνη της θάλασσας που αδυνατεί να βάλλει όρια σε όποιον θελήσει να τη διαβεί”.

Από το 1988 ως φοιτητής και ακόμα πιο συστηματικά από το 2005, όταν γίνεται μέλος της Πανελλήνιας Νομισματικής Ένωσης, το παιδικό του όνειρο γίνεται πραγματικότητα.  Αυτή τη φορά στα χέρια του βρέθηκε κάτι εξίσου σπάνιο με τις συλλογές του αλλά διαφορετικό. Πρόκειται για φωτογραφικό λεύκωμα Γερμανού στρατιώτη ο οποίος πέρασε και από την Κάρπαθο!

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του ιδιοκτήτη στο άλμπουμ περιέχονται φωτογραφίες από τη Γερμανία, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, μέχρι και τη φυλάκιση του στην Αίγυπτο.

Μοναδικές φωτογραφίες της Καρπάθου 1943-1944 βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χάρις στον Καρπάθιος συλλέκτη Ιωάννη Βασιλάκη!

Σύντομα θα κυκλοφορήσει νέο βιβλίο από τη συλλογή Ιωάννη Βασιλάκη με παλιά καρτ-ποστάλ της Καρπάθου, ταχυδρομικές σφραγίδες (ακόμα κι από την εποχή της Τουρκοκρατίας), μοναδικούς χάρτες του νησιού των προηγούμενων αιώνων, κάποιοι εξαιρετικά σπάνιοι και  ακόμη ντοκουμέντα Ιταλών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο νησί μας, στα χρόνια της Ιταλοκρατίας.

Το λεύκωμα του κ. Βασιλάκη είναι ακόμη μια απόδειξη ότι έχουμε πολύ δρόμο στα αχαρτογράφητα νερά των ιστορικών πηγών του νησιού μας κι είναι αδήριτη ανάγκη για τη δημιουργία ιστορικού-πολεμικού μουσείου στην Κάρπαθο (στις Μενετές;) ώστε τόσο τα αντικείμενα όσο και τα ιστορικά αρχεία να παραμείνουν ζωντανά και οι νεότερες γενιές να έχουν ελεύθερα πρόσβαση.

30.10.2022

Καρπαθιακά Νέα