Εκδήλωση ονοματοδοσίας της "ΟΔΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ" στο ΣΠΟΑ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ (pics)

Εκδήλωση ονοματοδοσίας της "ΟΔΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑ" στο ΣΠΟΑ της ΚΑΡΠΑΘΟΥ (pics)

Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στα Σπόα της Καρπάθου, την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023, η τελετή των αποκαλυπτηρίων της πινακίδας ονοματοδοσίας της οδού Δασκάλου Γεώργιου Βασ. Χαλκιά, με την οποία υλοποιήθηκε στην πράξη η ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμόν 92-2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου, που πάρθηκε την 25η Οκτωβρίου 2022, στη βάση της οποίας αποδίδεται το όνομα του σπουδαίου Σποΐτη πατριώτη δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στην κεντρικότερη οδό του οικισμού.

 • Είχαν προηγηθεί:
 • α. Η κατάθεση αιτήματος του Προέδρου της Κοινότητας Σπόων Βασίλη Μιχ. Πιπέρη προς τη Δημοτική Αρχή της Καρπάθου, ήδη από τις αρχές του έτους 2021 για την εκκίνηση της διαδικασίας ονομασίας του συγκεκριμένου δρόμου.
 •  β. Η λήψη της υπ’ αριθμόν 37-2021 ομόφωνης απόφασης που έλαβε εν σώματι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπάθου την 9η Ιουνίου 2021 για την αναγκαιότητα ονοματοδοσίας της συγκεκριμένης οδού.
 • γ. Η απόφαση υπ’ αριθμόν 1 της 23ης Φεβρουαρίου 2022 την οποία έλαβε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπόων του Δήμου Καρπάθου Βασίλης Μιχ. Πιπέρης με την οποία και εισηγήθηκε την απόδοση του ονόματος του Δασκάλου  Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στην συγκεκριμένη οδό. Η πρόταση αυτή τεκμηριωνόταν με την κατάθεση προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους ογκώδους φακέλου που περιλάμβανε σειρά είκοσι έξι (26) εγγράφων, άρθρων και δημοσιευμάτων από το έτος 1944 έως το 2022 τα οποία και αναφέρονταν με ακλόνητα στοιχεία στην πατριωτική δράση του δασκάλου τα δύσκολα χρόνια της Ιταλικής αποικιοκρατικής κατοχής της Δωδεκανήσου.
 •  δ. Η ομόφωνη γνωμοδότηση υπ’ αριθμόν 2/1, της 13ης/9/2022 της Επιτροπής Ονομασίας και Μετονομασίας Συνοικιών, Οδών και Πλατειών της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης Αιγαίου Νομού Δωδεκανήσου στη βάση της οποίας ενέκρινε οριστικά και σύμφωνα με τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας την απόδοση στην οδό που βρισκόμαστε του ονόματος του δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά.

Η εκδήλωση άνοιξε με το καλωσόρισμα του οικοδεσπότη και Προέδρου της Κοινότητας Σπόων Καρπάθου Βασίλη Μιχ. Πιπέρη προς τους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε ο Χαιρετισμός της εκδήλωσης από τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο.

Κεντρικός ομιλητής της καθ’ όλα επιτυχημένης εκδήλωσης ήταν ο διακεκριμένος δικηγόρος Ρόδου Ιωάννης Γαβρ. Χαρίτος, γιος του Γαβριήλ Ιωάν. Χαρίτου, πρώτου αιρετού μεταπελευθερωτικά Δημάρχου Ροδίων και μετέπειτα Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συμμαθητή και συναγωνιστή του Γεωργίου Βασ. Χαλκιά στα δύσκολα χρόνια της Ιταλοκρατίας, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης ανέγνωσε εν συνεχεία το ιστορικό μήνυμα που απέστειλε ο αείμνηστος Ήρωας της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των τριών πατριωτών μαθητών του Βενετοκλείου Γυμνασίου Ρόδου το έτος 2016, ενώ έκανε αναφορά και σε ένα άγνωστο ιστορικό γεγονός, που μαρτυρεί την ανυποχώρητη φιλοπατρία του τιμωμένου δασκάλου. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε με την ανάγνωση της Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου από τον Πρόεδρό του Μιχάλη Ηλ. Μανωλάκη. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι ακόλουθοι επίσημοι:

η Έπαρχος Καρπάθου-Η.Ν. Κάσου Πόπη Ιωάν. Νικολαΐδου, οι Αντιδήμαρχοι Καρπάθου Μανώλης Ιωάν. Παραγιός και Γιώργος Θεοχ. Δήμαρχος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Σποϊτών Καρπάθου ΑμαρουσίουΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γιώργος Ιωάν. Δήμαρχος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σπόων Καρπάθου “Η ΠΡΟΟΔΟΣΦανή Λειβαδίτη—Μαραγκάκη και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρπάθου του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Ε.Κ.Π.Α. Ηλίας Εμμ. Βασιλαράς.

Το “παρών” έδωσαν επίσης οι:

Οσ. Εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Σπόων Καρπάθου Ιερομόναχος Ιωακείμ, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ Μιχάλης Γεωρ. Τσαμπουνιεράκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου Μιχάλης Κων. Διακολιός, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου Γιώργος Μιχ. Αναστασιάδης, ο πρ. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, ο πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Καρπάθου Γιώργος Νικ. Σισαμής και ο πρ. Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερισματικού Συμβουλίου Σπόων του Δήμου Καρπάθου Ντίνος Γεωρ. Λιγνός.

Παρευρέθησαν επιπλέον:

 • η Πρόεδρος του Παραρτήματος Ρόδου της “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣΆννα Χαρίτου, η πρ. Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου Φανή Αναστασιάδη-Σισαμή, ο πρ. Πρόεδος του Συλλόγου των Απανταχού Σποϊτών Καρπάθου ΑμαρουσίουΟ ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, γιατρός Γιάννης Μιχ. Διακομιχάλης και εκ των πρωταγωνιστών της ανάδειξης της πατριωτικής δράσης του δασκάλου  Γεωργίου Βασ. Χαλκιά, καθώς και εκπρόσωποι των Σποΐτικων Συλλογικών Φορέων της διασποράς.
 • Από τον Γιάννη Γαβρ. Χαρίτο δωρήθηκαν στον Δήμο Καρπάθου και παραδόθηκαν εις χείρας του Δημάρχου Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριου δύο φωτογραφικά κάδρα που απαθανατίζουν, το μεν πρώτο την πρώτη ύψωση της Ελληνικής σημαίας στη Ρόδο, το δε δεύτερο την παράδοση από τον Γαβριήλ Χαρίτο του χρυσού κλειδιού της Ρόδου στον τότε Βασιλέα Παύλο. Τα κάδρα αυτά θα κοσμούν του λοιπού το Δημαρχείο της Καρπάθου.                                                
 • Ακολούθησε Σποΐτικο Παραδοσιακό Μουσικό Πρόγραμμα που παρουσίασαν οι καλλιτέχνες Μιχάλης Κων. Τσαμπουνιέρης, Γιάννης Μιχ. Τσαμπουνιέρης, Μιχάλης Γεωρ. Σακέλλης, Πολυχρόνης Μιχ. Τσαμπουνιέρης, Γιάννης Κων. Λιγνός, ενώ μικρά Σποϊτόπουλα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Καρπάθου. Μαζί με τους μεγάλους τραγούδησαν και τα μικρά ταλαντούχα παιδιά: Βιργινία Βασ. Πιπέρη, Βασιλεία Εμμ. Σκάντζου και Βασίλειος Γεωρ. Διακομιχάλης. Ανάμεσα στα άλλα τραγουδήθηκε σε πρώτη εκτέλεση το τραγούδι του ζερβού χορού με τίτλο “Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟ ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΙΟ ΤΟ 1925″ του συμπατριώτη μας Ηλία Εμμ. Βασιλαρά.
 • Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη της πινακίδας ονοματοδοσίας από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Σπόων Βασίλη Μιχ. Πιπέρη και τον Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο. Οι τελετές έκλεισαν με τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο που έψαλλαν οι παρευρεθέντες.   
 • Ευχαριστίες οφείλονται στους:
 • α. Δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Θεμ. Νισύριο,
 • β. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου Μιχάλη Ηλ. Μανωλάκη,
 • γ. Εισηγητές Αντιδημάρχους κ.κ. Μανώλη Ιωάν. Παραγιό και Γιώργο Θεοχ. Δήμαρχο, και τέλος
 • δ. στο σύνολο των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου για την ομόφωνη τιμητική απόφασή τους.
 • Η Κοινότητα Σπόων του Δήμου Καρπάθου ευχαριστεί επιπλέον τους:   ε. Γιάννη Γαβρ. Χαρίτο, δικηγόρο και την αξιοσέβαστη  σύζυγό του Άννα, Πρόεδρο του Παραρτήματος Ρόδου της “ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ” και
 • στ. Γιώργο Νικ. Τσαμπανάκη, Σύμβουλο Πολιτισμού του Επαρχείου για την πολύτιμη βοήθειά τους.                                                         Ευχαριστούμε ακόμη τους:
 • ζ. Φωτεινή Εμμ. Λαμπρίδη, παρουσιάστρια της εκδήλωσης
 • η. Ηλία Εμμ. Βασιλαρά,
 • θ. Μιχάλη Κων. Τσαμπουνιέρη,
 • ι. Γιάννη Μιχ. Τσαμπουνιέρη,
 • ια. Μιχάλη Γεωρ. Σακέλλη,
 • ιβ. Πολυχρόνη Μιχ. Τσαμπουνιέρη,
 • ιγ. Γιάννη Κων. Λιγνό και
 • ιδ. Μιχάλη Κων. Φελλουζή ιδιοκτήτη του Ξενοδοχείου “KONSTANTINOS PALACE”, Χορηγό φιλοξενίας, για την καθοριστική συμβολή τους στην άρτια οργάνωση της εκδήλωσης ονοματοδοσίας.
 • Κοινή διαπίστωση υπήρξε η εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου και επισήμων στην τελετή ονοματοδοσίας.
 • Στο τέλος της εκδήλωσης ο γιος του τιμηθέντος Βασίλης Γεωρ. Χαλκιάς ευχαρίστησε ονομαστικά εκ μέρους της οικογένειας τους όλους όσοι συνέβαλαν στην αίσια κατάληξη των μακρόσυρτων διαδικασιών της ονοματοδοσίας και στην άρτια διοργάνωση της όλης τελετής. Τα πέντε τέκνα του αείμνηστου ήρωα του Δωδεκανησιακού Αντιαποικιοκρατικού Αγώνα δασκάλου Γεωργίου Βασ. Χαλκιά παρέθεσαν καταληκτικά δεξίωση προς όλους τους παρευρεθέντες.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΠΟΩΝ    

Δελτίο τύπου

17.8.2023

Καρπαθιακά Νέα

Photo_1-5: Εντυπωσιακή υπήρξε η προσέλευση κόσμου και επισήμων στην εκδήλωση των Σπόων.

 

Photo_6: Ο Κεντρικός Ομιλητής Γιάννης Γαβρ. Χαρίτος στο βήμα.

 

Photo_7: Ο Γιάννης Γαβρ. Χαρίτος παραδίδει τα δύο φωτογραφικά κάδρα στους εκπροσώπους του Δήμου Καρπάθου.

 

Photo_9: Ο Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης στο βήμα.

 

Εντυπωσιακή υπήρξε η προσέλευση κόσμου και επισήμων στην εκδήλωση των Σπόων.

 

Photo_10: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπάθου διαβάζει την ομόφωνη απόφαση ονοματοδοσίας του Δήμου Καρπάθου.

 

Photo_11: Η Έπαρχος Καρπάθου – Η. Ν. Κάσου Πόπη Ιωάν. Νικολαΐδου χαιρετίζει την εκδήλωση ονοματοδοσίας.

 

Photo_12: Ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρπάθου Ιωάννης Τσακιράκης χαιρετίζει την εκδήλωση.

 

Photo_13: Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Σποϊτών Καρπάθου Αμαρουσίου “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ” Γιώργος Ιωάν. Δήμαρχος στο βήμα.

 

Photo_14: Τα μικρά Σποϊτόπουλα, μέλη κατά το πλείστον της Σποΐτικης διασποράς ζεύουν το ζερβό χορό.

 

Photo_15: Τα νέα βλαστάρια των Σπόων τραγουδούν μαντινάδες.

 

Photo_16: Τα παραδοσιακά όργανα των Σπόων επί το έργον.

 

Photo_17-18: Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θέμ. Νισύριος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπόων Βασίλης Μιχ. Πιπέρης αποκαλύπτουν την πινακίδα ονοματοδοσίας.

 

Photo_17-18: Ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Θέμ. Νισύριος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπόων Βασίλης Μιχ. Πιπέρης αποκαλύπτουν την πινακίδα ονοματοδοσίας.

 

Photo_20: Ο Δήμαρχος Γιάννης Θεμ. Νισύριος με τον Γιάννη Γαβρ. Χαρίτο. Στο βάθος οι Μανώλης Ιωάν. Παραγιός και Ντίνος Γεωρ. Λιγνός.

 

Photo_22: Ο Βασίλης Γεωρ. Χαλκιάς με τα παιδιά και τα εγγόνια του κάτω από την πινακίδα ονοματοδοσίας.