Του Ανδρέα Ηλία Μακρή
Με την πρόσφατη μεταστέγαση των Υγειονομικών Υπηρεσιών Καρπάθου στις υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις του νέου Νοσοκομείου στους κάμπους της «Κυράς» του Απερίου, η άμεση αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Κέντρου Υγείας Καρπάθου είναι επιβεβλημένη, ανεξάρτητα για ποιο κοινωνικό σκοπό τελικά προορίζεται.
Αν ληφθεί όμως υπ’ όψη η διαθεσιμότητα και του άλλου Δημοτικού κτιρίου στο «Κονάκι» που παραμένει επί δεκαετία! ανεκμετάλλευτο καίτοι «ολοκαίνουργιο», πλέον του δημοτικού Αμφιθεάτρου, θεωρώ οι τοπικές αρχές οφείλουν να αποφασίσουν συνδυαστικά και ορθολογικά, ποιες χρήσεις θα επιλέξουν στα δύο κτίρια, με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, προκειμένου να καλυφθούν προτεραιότητες των Πηγαδίων.
Αναφορικά με την πραγματικά χαμηλή, έως ελάχιστη επισκεψιμότητα του υπάρχοντος Αρχαιολογικού Μουσείου Πηγαδίων του οποίου οι επισκέπτες το 2016 ανήλθαν στους 380 και το 2019 στους 1.461 για να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι, η Κάρπαθος πλέον νομοθετικά χαρακτηρισμένη ως Πύλη εισόδου και στον θαλάσσιο τουρισμό, σύντομα με τις πρώτες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων το Αρχαιολογικό μας Μουσείο με τη στενότητα χώρου που το χαρακτηρίζει, θα έχει να αντιμετωπίσει τη μαζική και οργανωμένη είσοδο χιλιάδων επισκεπτών. Δηλαδή, με το καλημέρα θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.
Πάρτε Κύριοι, το παράδειγμα της Κω η οποία επί πλέον διαθέτει και τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το Μουσείο της το 2016 δέχθηκε 1.309 επισκέπτες. Με την επέκταση και την ανακαίνιση των χώρων του, τον επόμενο χρόνο, το 2017 ο αριθμός επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου αναρριχήθηκε στις 14.184.
Φαντάζεσθε λοιπόν την Κάρπαθο χωρίς άλλη εναλλακτική οργανωμένη Αρχαιολογική πρόσβαση, η εκδήλωση ενδιαφέροντος των αρχαιόφιλων επισκεπτών θα επικεντρωθεί στην επίσκεψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Πηγαδίων. Προσωπικά αναμένω σε αναλογική βάση το ενδιαφέρον να είναι πολλαπλάσιο της Κω.
Πάρτε και το παράδειγμα της Καλύμνου χωρίς Charter αεροπλάνα και προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων –αλλά και χωρίς άλλο οργανωμένο Αρχαιολογικό χώρο- η επισκεψιμότητα του Μουσείου της χτυπά κόκκινο. Οι επισκέπτες του Μουσείου το 2016 ανήλθαν στις 4.460 και το 2019 στους 7.905. Εδώ ίσως παίζει σημαντικό ρόλο και τα σπουδαία αρχαιολογικά εκθέματα που ανακαλύφθηκαν τυχαία στη θάλασσα.
Με τα ανωτέρω εκτεθέντα ευελπιστώ η Δημοτική Αρχή ότι θα τα λάβει σοβαρά υπ’ όψη. Με άλλα λόγια, όχι άλλο αποφάσεις στο πόδι και μάλιστα, ερήμην του τουρισμού, λοκομοτίβα που οδηγεί την Τοπική Οικονομία στην ευμάρεια και την πρόοδο των κατοίκων της.