"Το τανγκό των Χριστουγέννων" σήμερα το βράδυ, 23.12, στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Καρπάθου!

"Το τανγκό των Χριστουγέννων" σήμερα το βράδυ, 23.12, στο Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Καρπάθου!

Το βράδυ της Παρασκευής, 23 Δεκεμβρίου 2022, στις 20.00 στην προγραμματισμένη προβολή στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καρπάθου “Το Κονάκι” μια σπουδαία ταινία! Το τανγκό των Χριστουγέννων.

Η υπόθεση

Σε ένα στρατόπεδο στον Έβρο, τα χρόνια της δικτατορίας παρακολουθούμε μία δραματική ιστορία αγάπης ενώ ξεκινούν οι προετοιμασίες για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Στο στρατόπεδο Βάτη στον Έβρο όλοι ασχολούνται με την αναμενόμενη γιορτή εκτός από τον υπολοχαγό. Η σκέψη του υπολοχαγού Στέφανου Καραμανίδη είναι κάπου αλλού. Άνθρωπος κλειστός, αγρίμι χωρίς χαμόγελο, με μια μόνο επιθυμία.

Ο Στέφανος Καραμανίδης (Γιάννης Στανκογλου) είναι κρυφά ερωτευμένος με τη Ζωή (Βίκυ Παπαδοπούλου), τη γυναίκα του αντισυνταγματάρχη, Μανώλη Λόγγου (Γιάννης Μπέζος).

Θέλει να της ζητήσει να χορέψουν τανγκό στη γιορτή των Χριστουγέννων, όμως δεν ξέρει να χορεύει. Για να μπορέσει να μάθει να χορεύει τανγκό και να είναι έτοιμος μέχρι τη γιορτή, ζητά τη βοήθεια του φαντάρου του, Λάζαρου Λαζάρου (Αντίνοος Αλμπάνης),ενός συνεσταλμένου νεαρού φαντάρου, που ξεχωρίζει για τη μόρφωση και την καλλιέργειά του.

Ο Λαζάρου είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί του και μια σειρά γεγονότων ξετυλίγονται για να καταλήξουν σ ένα τανγκό, που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή και των τριών ηρώων.

Στη σελίδα συλλογής κριτικών YouRate, Το τανγκό των Χριστουγέννων συγκεντρώνει ποσοστό 65/100 βασισμένο σε 5 κριτικές.

Η Λήδα Γαλανού από το Flix βαθμολόγησε την ταινία με 3/5 αναφέροντας πως το πλεονέκτημά της είναι το καστ της:

«Το μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας, εκτός από την ιστορία του αρχετυπικού ανεκπλήρωτου έρωτα, είναι το καστ της. Ο Γιάννης Μπέζος είναι επιβλητική ενσάρκωση της εξουσίας, ο Αντίνοος Αλμπάνης διαχειρίζεται τον ευάλωτο ήρωά του με διακριτικότητα και αυτάρκεια, η Ελένη Κοκκίδου αναδεικνύεται με άνεση στο μικρό της ρόλο και η Βίκυ Παπαδοπούλου είναι τόσο φωτογενής που εκπληρώνει το ζητούμενο. Ωστόσο ο ηθοποιός που κρατά την ταινία και γεμίζει την οθόνη με το αψύ πρόσωπο της ήρεμης δύναμης και του αληθινού ζεν πρεμιέ είναι ο Γιάννης Στάνκογλου. […] [Ενώ] ο ανταγωνισμός στο τρίγωνο Μπέζου – Παπαδοπούλου – Στάνκογλου κερδίζει σταδιακά ένταση και απογειώνεται, η ανάπτυξη της σχέσης Στάνκογλου – Αλμπάνη σκαλώνει, κυλά μ’ έναν αμήχανο συντηρητισμό, ενώ στην ουσία είναι και το πιο αυθεντικό, χαρακτηριστικό κομμάτι της ιστορίας».

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος γράφοντας για το Lifo, βαθμολόγησε την ταινία με 2.5/5 αναφέροντας:

«[…] ο Νίκος Κουτελιδάκης, στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, καταφέρνει ν’ αποδώσει την κορύφωση, με τη βοήθεια της εύστοχης, αν και overproduced, μουσικής του Γιάννου Αιόλου, και να κρατήσει τις βασικές γραμμές του αδήλωτου, λόγω συνθηκών και εποχής, πάθους και πόθου, ομολογουμένως με περισσότερο αδρές γραμμές απ’ ό,τι θα επέτρεπε η περίσταση. Ο ατμοσφαιρικός χειρισμός της εικόνας ισοφαρίζει τις υπερβολές, η Παπαδοπούλου είναι γοητευτική, ο Στάνκογλου συγκεκριμένος και δωρικός, ο Μπέζος ακριβής και κινηματογραφικός, ενώ ο Αντίνοος Αλμπάνης κατευθύνεται σε μια ευαισθησία που σπάει τη δραματικότητα σε πολλά κομμάτια – για τη σύγχυση ευθύνεται κυρίως η αδυναμία του σεναρίου να φωτίσει την ομοφυλοφιλία του με πιο κινηματογραφικούς όρους, αντί να την αφήσει ανεξήγητα μετέωρη».

Η Ρέα Βιτάλη από το Protagon έδωσε θετική κριτική στην ταινία, επαινώντας τις ερμηνείες των τεσσάρων πρωταγωνιστών και χαρακτηρίζοντας τη διανομή των ρόλων «σοφή». Θεώρησε ωστόσο πως η σκηνή στο φαρμακείο και η συνέχειά της στο τέλος της ταινίας ήταν περιττή λέγοντας: «Σχεδόν κατέστρεψε την ατμόσφαιρα ολόκληρου του έργου. Έφτυσε την ουσία του. Τα δυο λεπτά της αιωνιότητας ενός έρωτα. Το σινερομάτζο-ποίησαν βέβηλα. Με κάκιστο μακιγιάζ σαν αποκριάτικο». Ο Κώστας Τσώκος από το Filmboy βαθμολόγησε την ταινία με 5/10 λέγοντας πως αν και η υπόθεση έκρυβε μέσα της πολύ συναίσθημα, πέρα από μεμονωμένες στιγμές δεν κατάφερνε να τo μεταδώσει, ενώ

«το βασικότερο πρόβλημα» ήταν το σενάριο και η σκηνοθεσία. Επεσήμανε ωστόσο πως η φωτογραφία και η μουσική ήταν «έξοχες» και οι ερμηνείες «το καλύτερο κομμάτι», με τους Αλμπάνη και Στάνκογλου να προεξέχουν στην έκφραση των συναισθημάτων των ηρώων τους. «Ο [Αλμπάνης] ήταν συγκλονιστικός σε όλες του τις αντιδράσεις, η μελαγχολία, οι κρυφοί πόθοι, ο δισταγμός μπροστά στους ανωτέρους, η αγωνία και η απελπισία για την άρρωστη μάνα. Ο Στάνκογλου έμοιαζε επίσης γεννημένος για το ρόλο του, με τα άγρια χαρακτηριστικά και το μουστάκι και έβγαζε κι αυτός πραγματικό συναίσθημα, οργή, μοναξιά και θλίψη ταυτόχρονα».

Διακρίσεις

Το τανγκό των Χριστουγέννων έλαβε συνολικά πέντε υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, από τις οποίες κέρδισε στις τρεις κατηγορίες· ενδυματολογίας, φωτογραφίας και πρωτότυπης μουσικής. Απέσπασε επίσης πέντε συνολικά βραβεία κοινού στα SevenArt Awards του 2012, για τα οποία ψήφισαν 3200 αναγνώστες.

πληροφορίες el.wikipedia.org

23.12.2022

Καρπαθιακά Νέα