Εργαζόμενοι Δήμου Καρπάθου: «Τέλος το μάζεμα των σκουπιδιών με το χέρι» από τον παραλιακό

Εργαζόμενοι Δήμου Καρπάθου: «Τέλος το μάζεμα των σκουπιδιών με το χέρι» από τον παραλιακό

Τάξη επιχειρούν να βάλουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Καρπάθου αφού κανείς από τους αιρετούς δε μιλά για το «ξέφραφο αμπέλι» που μοιάζει η παραλιακή και δε φροντίζει να μπει φρένο στο τουλάχιστον περίεργο “φαινόμενο”. Από εδώ και πέρα δηλώνουν ότι δεν θα ξαναμαζέψουν απορρίμματα τα οποία ΔΕΝ είναι τοποθετημένα στους κάδους οι οποίοι βρίσκονται στις θέσεις που όρισε ο Δήμος.

Από τον χειμώνα που μας πέρασε είχε ξεκινήσει μια παράτυπη και παράνομη διαδικασία κατά την οποία κάποιοι άφηναν τα σκουπίδια τους στον παραλιακό δρόμο της πρωτεύουσα, επέλεγαν συνήθως τα μεσάνυχτα και το πρωί περνούσε το απορριμματοφόρο και τα φόρτωνε.

 

 

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, προφανώς επειδή ήταν λίγες οι σακούλες, έκαναν τα στραβά μάτια, όμως το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί με αποτέλεσμα οι εικόνες με τις σακούλες και τα σκουπίδια να γίνονται θέαμα. Όμως πέρα το ζήτημα της εικόνας και τους λόγους που σχετίζονται με την αισθητική της πόλης κυρίαρχο θέμα είναι η δημόσια υγεία, δεν επιτρέπεται λοιπόν η τοποθέτηση σκουπιδιών έξω από τους κάδους αποκομιδής.

Να επισημάνουμε ότι το περσινό καλοκαίρι και στην διοίκηση του κ. Ζανάκη, είχε συζητηθεί η σκέψη να αγοραστούν κάδοι από τους επιχειρηματίες και εκείνοι να τους τοποθετούν έξω από τις επιχειρήσεις τους ώστε όταν περνά το απορριμματοφόρο να παίρνει τα σκουπίδια. Ωστόσο η πρόταση αυτή αν και φαίνεται να έφτασε στην κοινωνία δεν συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να επικαιροποιηθεί από τον Δήμο.

Ακόμη ένα απίστευτο φαινόμενο, που φανερώνει τον λανθασμένο σχεδιασμό της οργάνωσης των κάδων, είναι και οι καθημερινές θλιβερές εικόνες των παραγεμισμένων μικρών καλαθιών.

 

Αυτοί, οι μικροί κάδοι, που τοποθετήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, σήμερα από πολλούς κατοίκους χρησιμοποιούνται για τα οικιακά απορρίμματα ενώ η χρήση τους είναι για τα μικρά σκουπίδια. Πολλοί ίσως κατηγορήσουν τους πολίτες, ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο πιο πρόσφατος σχεδιασμός χωροθέτησης κάδων απορριμμάτων προφανώς έγινε με κύριο γνώμονα να κρύψουμε τα σκουπίδια κι όχι να εκπαιδευτεί η κοινωνία σε ένα μοντέλο στο οποίο να κυριαρχεί η οικολογική συνείδηση.

Σε κάθε περίπτωση τα παραγόμενα σκουπίδια, από τον  πολίτη μέχρι τον χώρο που σήμερα τοποθετούνται, χρειάζονται μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Να υπογραμμίσουμε ότι ο μόνος που δεν φταίει, σ’ αυτή την αλυσίδα ζωής, είναι ο κάτοικος του νησιού ο οποίος περιμένει να διδαχτεί και  κι όχι κάθε φορά να του λένε ότι εκείνος κάνει το λάθος και έχει όλες τις ευθύνες.

Η αρμοδιότητα για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού Καθαριότητας Περιβάλλοντος ανήκει στη Δημοτική Αρχή, στις τεχνικές υπηρεσίες και την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ωστόσο για να υπάρξει επιτυχία δε φτάνουν οι απαγορεύσεις και οι κουβέντες περί προστίμων, αλλά ένας πιο βαθύς και ουσιαστικότερος σχεδιασμός που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει.

πηγή Καρπαθιακά Νέα