Ο Γιάννης Σακελλάκης, ο Ντίνος Πρωτόπαπας, ο Νίκης Παπαδάκης και ο Νίκος Μαστρομηνάς από χθες το απόγευμα βρίσκονται στο Καστελλόριζο. Οι Καρπάθιοι συμμετέχουν στην αποστολή που σχεδίασε ο φημισμένος Κρητικός δύτης Μανώλης Βουτσαλάς (για τους φίλους Μπλομπός) με στόχο την ύψωση μιας σημαίας 800 τ.μ. και βάρους σχεδόν 200 κιλά!
Η τεράστια γαλανόλευκη κάθε χρόνο υψώνεται στην Κρήτη όμως φέτος και με αφορμή την Εθνική επέτειο κι όλα αυτά που συμβαίνουν με τον γείτονα μας διάλεξαν το Καστελλόριζο για να την κάνουν να κυματίσει και να στείλουν το δικό τους πατριωτικό μήνυμα.
Ο Μανόλης Βουτσαλάς (Μπλομπός) είχε έναν παππούλη, τον Εμμανουήλ Μανιά, που ήταν από την
Αλικαρνασσό και πέθανε σε ηλικία 94 χρόνων. Προτού πεθάνει ο Μανιάς, είπε στον
«Μπλομπλό»:
«Θέλω να πας στην Αλικαρνασσό, την πατρίδα μου, να μου φέρεις ένα
σακουλάκι χώμα, να το ‘χω για τον τάφο μου.
Ο Μανόλης έκανε το θέλημα του παππούλη του. Στην Τουρκία, όμως, τη μέρα που πήγε, είδε χιλιάδες τούρκικες σημαίες ήταν 28 Αυγούστου, εθνική γιορτή των Τούρκων. Έτσι, του γεννήθηκε η
ιδέα να φτιάξει κι αυτός μια σημαία, ελληνική, που να ‘ναι όμως μεγαλύτερη απ’όσες άλλες υπάρχουν στον κόσμο!
Ρώτησε από ‘δώ, ρώτησε από ‘κεί και πληροφορήθηκε ότι η μεγαλύτερη ελληνικήσημαία είναι στη Βουλή 12 μέτρα. Πήγε κι έφτιαξε μια δωδεκάμετρη κι ύστερα μια δεκαεφτάμετρη. (Οκτώβρης του ’97). Δεν έμεινε, όμως, ευχαριστημένος. Τον Μάρτη του ’98 μεγάλωσε τη σημαία του την έκανε 32 μέτρα. Και τον Οκτώβρη 35,5 μήκος και 21 πλάτος!
Μου λέει: «Η σημαία μου έχει επιφάνεια 745,5 τετραγωνικά. Την έφτιαξα στη Θεσσαλονίκη. Έχει τρεις χιλιάδες γαζιά και 6 χιλιόμετρα κλωστή. Για να την σηκώνει κάποιος που διέθετε γερανό, μου ζήτησε 600 χιλιάρικα τη μέρα. «Δεν σφάξανε», είπα κι έτρεξα και αγόρασα έναν δικό μου γερανό. Την ανεβάζω, στα 45 μέτρα, στο λιμάνι του Ηρακλείου.
Κυματίζει, με ελάχιστο αεράκι με ένα Μπωφόρ! Και μου λένε οι φίλοι, που ταξιδεύουν με τα καράβια, ότι την βλέπουν ακόμη κι από τη Σαντορίνη, στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου κάθε χρόνο, που την υψώνω. Είμαι υπερήφανος για τη σημαία μου. Δεν υπάρχει άλλη, πιο μεγάλη, πουθενά. Η δεύτερη, στη σειρά, που αναφέρεται και στο “Γκίνες”, έχει επιφάνεια μόλις 480 τ.μ.».