Θεοδόσης Μαστρομηνάς: «Ούτε κέντρο Ηλικιωμένων, ούτε Αστυνομία. Ο χώρος του Κ.Υ. πρέπει να γίνει ΜΟΥΣΕΙΟ»

Θεοδόσης Μαστρομηνάς: «Ούτε κέντρο Ηλικιωμένων, ούτε Αστυνομία. Ο χώρος του Κ.Υ. πρέπει να γίνει ΜΟΥΣΕΙΟ»

γράφει ο Θεοδόσης Μαστρομηνάς

Την επόμενη Πέμπτη, 8/12/2022, ανοίγει η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την μελλοντική χρήση του κτηρίου του πρ. κέντρου Υγείας Καρπάθου.

Έχουν έλθει προς συζήτηση δυο προτάσεις/αιτήματα:

  1.  Aπο την Αστυνομική Διεύθυνση για παραχώρηση του χώρου προς μετεγκατάσταση υπηρεσιών της.
  2.  Από αίτημα ομάδας πολίτων για παραχώρηση και χρήση ως οίκου ευγηρίας.

Φυσικά, κατ’ αρχήν, δεν είμαι ενάντια, και νομίζω ούτε κάποιος/α από εμάς, ούτε στην ανάγκη της μιας πρότασης ούτε της άλλης αλλά ο χώρος που ζητούν δεν ενδείκνυται ούτε για τη μια ούτε για την άλλη χρήση!!!

Το νησί μας χρειάζεται και αυτά και πολλά άλλα όπως νέες κτηριακές εγκαταστάσεις για σχολικές μονάδες, για αθλητικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να διαπιστωθούν μέσα από μια δημοκρατική και διαλογική συζήτηση!!!

Όλες αυτές οι ανάγκες μπορούν να πραγματοποιηθούν, κατά το πλείστων, από τη δημοτική αρχή αν φυσικά έχει το ενδιαφέρον, βούληση και επάρκεια τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και τεχνικής εμπειρίας. αν δεν τα έχει μπορεί να τα αποκτήσει αν πραγματικά ενδιαφέρεται.

Τα δυο θέματα που θα συζητηθούν δεν πρέπει να καταλήξουν προς ψήφιση σχετικά με το συγκεκριμένο κτήριο αλλα να αποτελέσουν μια ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση για όλες τις πραγματικές ανάγκες του νησιού μας!!!

Εύλογα θα μπορούσε, όμως, να ρωτήσει κάποιος/α και τι θα κάνουμε με το κτήριο του πρ. Κ.Υ.Κ;

Τα τελευταία δυο χρόνια έχω επανειλημμένα προτείνει (σε κατ’ ιδιαν συζητήσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) τη μετατροπή του συγκεκριμένου κτηρίου για να στεγαστεί και να λειτουργήσει ένα πραγματικά σύγχρονο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείου αντάξιου της σημαντικότατης ιστορίας και αρχαιολογικού/ιστορικού πλούτου της Καρπάθου (και γιατί όχι και της Σαρίας) για τους παρακάτω λογούς :

  1. Το κτήριο και ο έμπροσθεν αυτού αρχαιολογικός χώρος ενδείκνυται ως ο καταλληλότερος χώρος για το σκοπό αυτό!!!
  1. Η πρόταση αυτή αφορά σε όλο το νησί και όλους τους κατοίκους και οχι σε μια μερίδα ατόμων η σε μια υπηρεσία και θα συμβάλλει σημαντικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού μέσω της ανάδειξης του πλουσιότατου αρχαιολογικού και ιστορικού του πλούτου!!!
  2. Θα μπορέσει να στεγάσει και να εκθέσει πολλά περισσότερα στοιχεία και εκθέματα με τεχνολογικά σύγχρονους και δια δραστικούς τρόπους εφόσον θα περιέχει όλα τα εκθέματα του υπάρχοντος μουσείου καθώς και ότι βρίσκεται στις αποθήκες του όπως και σημαντικά εκθέματα και αντικείμενα που βρίσκονται στο Μουσείο Ρόδου και αλλού στο εσωτερικό και εξωτερικό όπως για παράδειγμα της κυράς της Καρπάθου που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο (με ένα τέτοιο αναβαθμισμένο Μουσείο θα μπορούσαμε να απαιτήσουμε την επιστροφή και όχι τον δανεισμό της κυράς της Καρπάθου!!!).

Ένα τέτοιο Μουσείο είναι εφικτό αν υπάρξει η βούληση/θέληση της δημοτικής αρχής να συμπράξει με το υπουργείο Πολιτισμού μέσω προγραμματικής σύμβασης όπως έχουν κάνει και άλλοι δήμοι της χώρας!!!

Εδω πρέπει να αναφερθεί οτι μια παρόμοια προγραμματική σύμβαση σχετικά με μια επικαιροποιημένη καταγραφή όλων των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων και μνημείων της Καρπάθου και Σαρίας έχει προταθεί πριν από 5 χρονιά και στη δημοτική αρχή και στο επαρχείο Καρπάθου – Κάσου αλλά δυστυχώς έχει καταχωνιαστεί στα χρονοντούλαπα της ιστορίας μια και καμία απάντηση/αντίδραση δεν έχει υπάρξει από αμφότερους φορείς μέχρι τώρα!!!

Φανταστείτε την ανάπτυξη του νησιού μας αν υλοποιηθούν και οι δυο προτεινόμενες προγραμματικές συμβάσεις!!!

Υ.Γ. 1: Σχετικά με τις άλλες ανάγκες, όπως καλύτερες εγκαταστάσεις για την Αστυνομία, Οίκο Ευγηρίας, ορφανοτροφείο, σχολικές μονάδες, Αθλητικό Πολυκέντρο κ.α. η δημοτική αρχή θα μπορούσε να εξεύρει τον κατάλληλο οικοπεδικο χώρο είτε απο αυτους που ίσως διαθέτει η μέσω δωρεάς εκ μέρους της εκκλησίας ( μάλλον επιστροφή της γης των Καρπαθίων στους Καρπαθιους)!!!

Εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χώρος όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να υλοποιηθούν μέσω ένταξης τους σε εθνικά και/η ευρωπαϊκά προγράμματα (βλέπετε: ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης και ανθεκτικότητας) αν φυσικά η δημοτική αρχή (αυτή ή η επόμενη) ενδιαφερθεί, ζητήσει και επιμείνει στην ένταξη τους!!!

υ.γ. 2: Ελπίζω να έγινα κατανοητός!!!

Όλα τα παραπάνω θα τα επαναλάβω και σε παρέμβαση/τοποθέτηση μου στο δημοτικό συμβούλιο της επόμενης Πέμπτης, 8/12/2022.

 

Θεοδόσης Μαστρομηνάς

 

2.12.2022

Καρπαθιακά Νέα