Θεοδόσης Πελεγρίνης: Φτωχός συγγενής το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Θεοδόσης Πελεγρίνης: Φτωχός συγγενής το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Να πάψει το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος να εμφανίζεται σαν φτωχός συγγενής στην Αθηναϊκή Τριλογία.

Η περίφημη Αθηναϊκή Τριλογία, στο κέντρο των Αθηνών, αποτελείται από τα νεοκλασικά κτήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο, σχεδιασθέν από τον Δανό αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν, θεμελιώθηκε το 1841 και ολοκληρώθηκε το 1864, της Ακαδημίας Αθηνών, που σχεδιάστηκε το 1859 από τον Θεόφιλο, αδελφό του Κρίστιαν, Χάνσεν, και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που θεμελιώθηκε το 1888 σε σχέδια πάλι του Θεόφιλου Χάνσεν.

Την λαμπρότητα της Αθηναϊκής Τριλογίας σκιάζει ένα έλλειμα που παρατηρείται στο νεότερο από τα τρία αυτά υπέροχα νεοκλασικά κτήρια του 19ου αιώνα. Σε αντίθεση προς τα κτήρια του Πανεπιστήμιου Αθηνών και της Ακαδημίας Αθηνών, στο οικοδόμημα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος απουσιάζει η ζωοφόρος, η μεταξύ επιστυλίου και γείσου ζώνη με τις σχετικές παραστάσεις. Είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς ότι ο ίδιος αρχιτέκτων που σχεδίασε την Ακαδημία Αθηνών παρέλειψε στα σχέδια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος να περιλάβει σε αυτήν ένα βασικό δομικό στοιχείο, όπως είναι η ζωοφόρος, που χαρακτηρίζει κλασικά οικοδομήματα. Γιατί; Άλλοι λόγοι –οικονομικοί ίσως ;– πέρα από τα σχέδια του Χάνσεν, ενδεχομένως να υπαγόρευσαν την παράλειψη της ζωοφόρου.

Μήπως οι αρμόδιοι θα πρέπει –ανατρέχοντας στα σχέδια του Χάνσεν, αν υπάρχουν κάπου– να φροντίσουν να καλυφθεί το σημαντικό αυτό έλλειμα, ώστε να πάψει το κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος να εμφανίζεται σαν φτωχός συγγενής στην Αθηναϊκή Τριλογία –ύστερα μάλιστα από την εκ των πραγμάτων αναγκαία μεταφορά το 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος των βιβλίων που στέγαζε, πράγμα που, όπως και να το κάνομε, αποτελεί υποβάθμιση του λειτουργικού του ρόλου;

πηγή www.ieidiseis.gr