Μετά την Κάρπαθο, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελλόριζο είναι τα νησιά που σκοπεύει να εξερευνήσει καταδυτικά στο μέλλον, ο Κώστας Θωκταρίδης, ο πρωτοπόρος των καταδύσεων στην Ελλάδα, (με εξειδίκευση στις βαθιές καταδύσεις, έχοντας ιδρύσει την εταιρεία Planet Blue με αντικείμενο τις υποβρύχιες έρευνες και εργασίες), επαγγελματίας δύτης και εκπαιδευτής, έχοντας συνδέσει το όνομά του με τη θάλασσα και το βυθό.
της Νατάσας Παμπρή
Ολοκληρώνοντας προσφάτως την 12ήμερη παραμονή του στην Κάρπαθο, στο νησί με την άγρια ομορφιά, τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και τον εντυπωσιακό βυθό, εξερεύνησε 6-7 ναυάγια, με σημαντική ιστορία.
Ο κ. Θωκταρίδης μίλησε σήμερα στον Real Voice 99.5 και τον δημοσιογράφο Τέρη Χατζηιωάννου για τα αποτελέσματα των ερευνών: Εντυπωσιακές εικόνες από τα σύγχρονα ναυάγια που κοσμούν τον βυθό της Καρπάθου έρχονται στο φως σε συνεργασία του ιδίου και της ομάδας του, με το Δήμο Καρπάθου, σε μία προσπάθεια ανάδειξης του υποθαλάσσιου πλούτου του νησιού.
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη καταγραφή των σύγχρονων ναυαγίων της Καρπάθου που είναι ένα φυσικό υποθαλάσσιο μουσείο γεμάτο βυθισμένα σκαριά και ένα συναρπαστικό βυθό με εντυπωσιακές γεωλογικές εξάρσεις, αποτελώντας πόλο έλξης για κάθε δύτη, καθότι υπήρξε πέρασμα πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο κ. Θωκταρίδης δήλωσε στον RV ότι οι έρευνες διήρκησαν 12 ημέρες στην Κάρπαθο, ενώ παράλληλα έγινε και μία ιστορική έρευνα στα πλοία των ναυαγίων αυτών που ναυπηγήθηκαν πριν από τον Β’ ΠΠ και έχουν σημαντική ιστορία. Τα ναυάγια στον εντυπωσιακό βυθό είναι πλησίον των ακτών και χωρίζονται στο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
“Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακός ο βυθός της Καρπάθου και γενικά έχει πάρα πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά από καταδυτικής πλευράς και αυτό διότι, όπως και η Ρόδος και τα άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα, έχουν πάρα πολύ καλά νερά, καθαρά νερά, δηλαδή είναι διαυγή. Παράλληλα η γεωμορφολογία του βυθού βοηθάει πάρα πολύ. Είναι πολύ εντυπωσιακός ο βυθός τα δε ναυάγια τα οποία έχει, τα σύγχρονα ναυάγια, είναι σε μικρό, προσιτό βάθος που μπορεί να δει κάποιος και από την επιφάνεια, είναι μέχρι τα 40 m, είναι πολύ εντυπωσιακά και με σημαντική ιστορία. Δηλαδή εμείς, πέραν από την καταγραφή των ναυαγίων που κάναμε σε συνεργασία με τον ΚΟΠΑΠ του δήμου Καρπάθου, στην ουσία κάναμε και μία ιστορική έρευνα στα πλοία αυτά και έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες, γιατί αρκετά από αυτά έχουν ναυπηγηθεί προπολεμικά, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κάποια ναυάγησαν τρεις και τέσσερις φορές και στο τέλος ήρθαν και βυθίσθηκαν στην Κάρπαθο.
Οπότε είναι γραμμές ναυπηγικές τις οποίες δε συναντά ο επισκέπτης εύκολα κάπου, γιατί δεν υπάρχουν πια τόσο παλιά σκαριά και με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και το όλο κλίμα εκεί, η φιλοξενία, το περιβάλλον, η τοπική κουζίνα είναι κάτι το οποίο πιστεύω θα δικαιώσει και πραγματικά κατατάσσεται η Κάρπαθος σε έναν από τους καλύτερους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο.
Τα ναυάγια είναι χωρισμένα στην ουσία σε δύο κατηγορίες στα βόρεια και στα νότια και αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα καταδυτικά, διότι αν έχει βοριάδες πηγαίνει στα νότια, αν έχει νοτιάδες πηγαίνει στα βόρεια, οπότε με όλους τους καιρούς έχει τη δυνατότητα ο επισκέπτης που θέλει να περάσει μία εβδομάδα καταδύσεων να βρεθεί σε τόσο ωραία ναυάγια, είναι 6-7 ναυάγια στα ρηχά, αλλά έχει και πάρα πολύ καλές βουτιές πάρα πολύ ωραία σημεία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Αυτό το οποίο συνέβη με μας είναι ότι ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί, γιατί πέσαμε σε πολύ καλό καιρό, στις μπουνάτσες των Δωδεκανήσων τις προηγούμενες ημέρες σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που είχε καταρρακτώδεις βροχές κι έτσι μπορέσαμε να εργαστούμε και τις 12 μέρες που μείναμε εκεί και να έχουμε αυτό το καλό αποτέλεσμα. Τα περισσότερα είναι πάρα πολύ κοντά στην ακτή και δεν παρουσιάζουν δυσκολίες.
Η μόνη δυσκολία που έχουν τα βόρεια ναυάγια που είναι κοντά στη Σαρία, ότι η πρόσβαση εκεί από πλευράς σκάφους έχει μία διαδικασία, δεν μπορείς να πας να βουτήξεις από τη στεριά εύκολα, αλλά τα ναυάγια είναι πάρα πολύ κοντά στην ακτή και πολλές φορές εκεί στατιστικά έχει βορειοδυτικούς, οπότε όταν έχει ΒΔ ανέμους δεν υπάρχει καλή πρόσβαση και πρέπει να πάει κάποιος στο νότο.
Αλλά γενικά η πρόσβασή τους είναι πάρα πολύ εύκολη και οι ντόπιοι τα ξέρουν και μας βοήθησαν πάρα πολύ και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί ήταν πολύ φιλόξενοι και αυτό είναι που μας συγκίνησε πάρα πολύ. Μας υπέδειξαν τα σημεία και δεν χάσαμε ένα λεπτό. Κατευθείαν πηγαίναμε πάνω στο ναυάγιο, τα ξέρουν όλοι εκεί οι ψαράδες και υπήρχε μία συνεργασία εντυπωσιακή μεταξύ δηλαδή του ΚΟΠΑΠ, του δήμου, των απλών ανθρώπων, των καπετάνιων και των ψαράδων, ήταν όλοι μία ομάδα”.
Ερωτηθείς ο κ. Θωκταρίδης εάν υπάρχουν νησιά της Δωδεκανήσου για τα οποία ακόμη χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και δεν τα έχει εξερευνήσει στον υποθαλάσσιο πλούτο τους για τα ναυάγια, απάντησε ότι απομένουν τρία νησιά του νομού μας για τον ίδιο και την ομάδα του που σκοπεύει να επισκεφθεί μελλοντικά: η Τήλος, η Σύμη και το Καστελλόριζο.
“Υπάρχουν περιοχές όπως η Τήλος που εγώ προσωπικά δεν έχω πάει και ξέρω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον αφού από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν γίνει σημαντικά γεγονότα εκεί. Υπάρχουν κι άλλα νησιά πιο μικρά, τα οποία έχουν σημαντικότητα και σκοπεύω κάποια στιγμή αν μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον να τα επισκεφθώ. Επίσης τα νησιά που σκοπεύω να επισκεφθώ είναι η Σύμη και το Καστελλόριζο”.
πηγή realvoice995.gr